Bebeğimin İsmini Değiştirmek İstiyorum Ne Yapmam Gerekir?

Bebeğimin İsmini Değiştirmek İstiyorum Ne Yapmam Gerekir?
20 Eylül 2017

Pek çok nedenden dolayı ebeveynler yeni doğan bebeklerinin isimini değiştirmek isteyebilirler. Bebeğin adının değiştirilmesi ancak belli prosedürlerin gerçekleşmesi durumunda yapılabilmektedir

Yeni Doğan Bebeğin İsmini Değiştirme

Yeni doğan bebeğin ismini değiştirme işlemi bilindiğinin aksine sıklıkla yaşanan durumlar arasında yer alır. Yeni doğan bebeğin isminin değiştirmek istenilmesi genellikle; nüfus memurunun yazım hatası, ebeveynin bebeğin ismini yanlış söylemesi ya da verilen ismin çeşitli sebeplerle beğenilmemesi gibi nedenlerle yaşamaktadır. Uzmanlar bir çocuğun isminin değişmesinin ancak mahkeme kararı ile yapılabildiğini belirtirler. Bebeğin adının değiştirilmesi talebiyle yazım hatalarına ilişkin hataları giderme davalarının birbirinden farklı olduğu ifade edilirken, yazım hatalarına ilişkin isim değişikliği talebinden ayrı ve ayrıca ileri sürüldüğü belirtilir. Çocuğun / bebeğin isim değiştirme hakkı anne babasına aittir. Türk Hukukuna göre isim değişikliğinin yapılabilmesi için Medeni Kanunun 27. maddesine göre isim değiştirme davasının açılması gerekir. İsim değiştirmede kolaylık sağlayacak yeni kanunun 2017 yılında yürürlüğe girip girmeyeceği ile ilgili henüz bir bilgi bulunmamaktadır.  

Bebeğin Adını Değiştirme Talebi

Uzmanlar isim değişikliği davası ile isim düzeltme davasının birbirinden farklı işlemler olduğuna dikkat çekerler. Yeni doğmuş bebeğin ya da çocuğun adının değiştirilmesi talebi ya da isim değişikliği davası haklı bir nedenin varlığı durumunda halihazırda kullanılmakta olan ismin yanına yeni bir isim eklenebildiği gibi eski bir isim yerine yeni bir isim de alınabilir. İsim değiştirme talebinde Nüfus Müdürlüğü’ne dilekçe vererek değişiklik yapmak şuan için mümkün değildir. Yeni doğan bebeğin ve çocuğun adının değiştirilmesi Türk Hukuk Sistemine göre, Medeni Kanunun 27. Maddesi uyarınca Asliye Hukuk Mahkemesine isim değiştirme dava dilekçesinin verilmesi ile başlar ve karar aşamasına kadar devam eder. İsim değiştirme davası mahkemelerin yoğunluk durumlarına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 2 ile 4 ay arasında sonuçlanmaktadır.   

Bebeğimin İsmini Değiştirmek İstiyorum Ne Yapmam Gerekir?  

İsim Düzeltme Davası

İsim düzeltme davası, mevcut isimde bulunan harf hatalarının nüfus kağıtlarında düzeltilip doğru şekilde yazılması olarak tanımlanır. İsim değiştirme davasında olduğu gibi haklı nedenlerin varlığının ispat edilmesi gerekmez. İsim düzeltme davasında nüfus kaydı sırasında bir hatanın mevcut olduğunun ispatlanmasının yeterli olduğu ifade edilir. Harf hatası nedeniyle (harf değişikliği) isim değişikliği talebiyle yerel mahkemeye açılan davaların tanık dinlemeksizin somut verilere göre sonuçlandığı belirtilir.

Ad Değiştirme / Ekletme /Düzeltme Davası Dilekçe Hazırlama

Hukukçular, ad değiştirme, düzeltme ya da isim ekletme davasında hem dilekçenin hazırlama aşamasında hem de dava aşamasında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade ederler. Zira bu tür davaların sadece bir kez açılabildiği, reddedilmesi durumunda bir daha açma imkanının olmadığına dikkat çekerler. İsim değiştirme davalarının kişiye özgü olması nedeniyle isim değişikliği dilekçesinin genel standartlar yanında kişinin dava özelliğine göre hazırlanması gerektiğinin altı çizilir. Ad değiştirme, düzeltme ekleme davalarında bir avukatla çalışmanız durumunda davaya katılma şartı aranmazken şahsen yaptığınız başvurularda davaya katılmanız gereklidir.

İsim Değiştirme Davası İçin Belli Bir Zaman ve Süre Yoktur

İsim değiştirme davasını açmak için belli bir süre ve zaman kısıtlamaması bulunmamaktadır. Uzmanlar ad değişikliği talebinin yapılabilmesi için haklı bir sebebin varlığının olması durumunda istenildiği zaman isim değiştirme davasının açılabileceğini belirtirler.   

Bebeğimin İsmini Değiştirmek İstiyorum Ne Yapmam Gerekir?  

İsim Değişikliği Davasının Sonunda Ne Olur?

İsim değiştirme dilekçesi ile başvuru yapılan isim değişikliği davası sonucunda mahkeme kararının taraflara tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde kararın temyiz edilmemesi durumunda karar kesinleşir. Mahkeme kararının temyiz edilmesi durumunda Yargıtay tarafından yapılan inceleme sonrasında kararın kesinleşmesiyle verilen değişiklik hükmü ilan edilir. Bu ilan kişinin sosyal durumuna göre ulusal ya da yerel gazetede yapılabilir.

Yeni İsim Değiştirme Kanunu 2017'de Yürürlüğe Girecek mi?

Başbakan Bin Ali Yıldırım AK Parti Grup toplantısında yapmış olduğu açıklamada, eskiden (halen geçerli olan) olduğu gibi isim değiştirmek için mahkeme kararına gerek duyulmadan sadece bir dilekçe ile isim soy isim değiştirilebileceğinin müjdesini verdi. İsim ve soy isminden çeşitli nedenlerden dolayı memnun olmayan birçok vatandaşın artık kolay bir şekilde ad ve soyadını değiştirebileceğini belirtti. 2017 yılında yeni isim değiştirme kanunun yürürlüğe girmesi ile ilgili henüz bir düzenleme olmadığı ifade edilirken, İsim Soy isim değiştirme yasasının henüz tam olarak hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda kesin bilginin olmadığı belirtildi.

Yeni Kanunla Dava Açmaya Gerek Kalmayacak

İsim değiştirme ile ilgili AK Parti Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ve Başbakan Bin Ali Yıldırım tarafından yapılan açıklamada Bebeğin / çocuğun ismini değiştirmek için artık herhangi bir mahkeme kararına gerek duyulmayacağı, isim değişikliği talebinde bulunacak kişinin sadece bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne giderek ya da bir dilekçe göndererek, herhangi bir mahkeme kararına gerek duyulmadan kolay bir şekilde isim (ad soyad) veya soy isim değişikliği talebinde bulunulabileceği belirtilmiştir.   

NOT: Bebeklerin ve çocukların isim değiştirme / düzeltme / ekleme işlemlerinde geçerli olan uygulamalar yetişkinlerde de bazı farklılıklarla birlikte aynı doğrultuda gerçekleşmektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.