Vajinal Diyafram Nedir ve Nasıl Takılır?
/https%3A%2F%2Fcdn.gebe.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fd5cb6f83-a633-4a7d-9c47-d7a9fb755a4d.jpg)
Vajinal diyafram, gebeliği önlemek için başvurulan bariyer doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Peki, diyafram nasıl kullanılır?
Halk arasında kadın prezervatifi olarak da bilinen vajinal diyafram, gebeliği önlemek için vajina içine yerleştirilen esnek, tekrar kullanılabilir kubbe şeklinde bir kaptır. Spermin rahme ve döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerine ulaşmasını engelleyerek gebeliği önlemeye yardımcı olan vajinal diyafram, prezervatif veya servikal kapaklar gibi bariyer doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Ancak tek başına kullanıldığında başarı oranı nispeten düşük olduğundan, spermisit gibi ek korunma yöntemleriyle birlikte kullanılması gerekmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda vajinal diyafram nedir, vajinal diyafram nasıl kullanılır gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım!
Vajinal Diyafram Nedir?
Vajinal diyafram, gebeliği önlemek için başvurulan bariyer doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Kubbe şeklinde esnek bir kabın vajinaya yerleştirilmesi şeklinde uygulanan bu yöntem, spermin rahme ve fallop tüplerine erişmesini engelleyerek gebeliği önlemeye yardımcı olur.
Vajinal diyaframlar çoğunlukla kauçuk, lateks veya silikon malzemelerden yapılır. Bu nedenle bahsedilen malzemelerden birine alerjisi olanların kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. Ayrıca ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullananların, su veya silikon bazlı ürünler tercih etmesi önerilmektedir. Zira yağ bazlı kayganlaştırıcılar diyaframa zarar vererek hamilelik riski oluşturabilir.
Vajinal Diyaframlar Nasıl Çalışır?
Vajinal diyaframlar, vajina ile rahim arasında kalan serviksi örterek spermlerin rahme ulaşmasını önler. Diğer bir deyişle, sperm ile rahim arasında bir bariyer oluştururlar. Ancak tek başına uygulandığında, başarı oranı doğum kontrol hapları veya spirallere göre düşüktür. Bu nedenle vajinal diyaframın spermisit veya prezervatif gibi ek korunma yöntemleriyle birlikte kullanılması gerekir.
Vajinal Diyafram Nasıl Takılır?
Kadın kondomu olarak da bilinen vajinal diyaframı yerleştirmeden önce, enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla hem eller hem de diyafram güzelce yıkanıp kağıt havluyla kurutulmalıdır.
Diyaframı yerleştirmek için:
- Rahat olduğunuz bir pozisyon bulun. Sırt üstü yatarken, çömelirken veya bir ayağınızı sandalyeye dayayarak ayakta durmak, sizin için rahat bir pozisyon olabilir.
- Bir elinizle vajina dudaklarını aralayın. Diğer elinizle diyaframı kubbe kısmı avucunuza bakacak şekilde tutun.
- Diyaframı yanların sıkıştırıp vajinanızın arkasına doğru kaydırın. Olabildiğince derine ilerletmeye çalışın.
- Daha sonra diyaframı yavaşça bırakıp işaret parmağınızla kenarlarının tam olarak oturduğundan emin olun. Diyaframın kubbesine dokunarak serviksinizi hissedebiliyor olmanız gerekiyor. Doğru şekilde yerleştirilmiş bir diyafram kasık kemiğinizin üzerine oturmuş olmalı ve tahrişe yol açmamalıdır. Ayrıca yürürken, hapşırırken veya ilişki esnasında içinizde diyaframı hissetmiyor olmalısınız. Eğer hissediyorsanız doğru boyutta olduğundan veya doğru şekilde takıldığından emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.
- Son olarak, diyaframı yerleştirdikten sonra başarı oranını artırmak için vajinanın içine spermisit uygulayın.
Vajinal Diyafram Nasıl Çıkarılır?
Diyaframı çıkarmadan önce enfeksiyon riskini azaltmak için ellerinizi sabunla iyice yıkayın.
Diyaframı çıkarmak için:
- İşaret parmağınızı vajinanıza sokun ve diyaframı hissetmeye çalışın.
- Diyafram ile serviks arasındaki vakumu kırmak için parmağınızı diyaframın kenarından altına doğru sokmaya çalışın ve diyaframı dışarıya doğru çekin.
- Diyaframı sabun ve suyla güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra kabına koyun ve doğrudan güneş almayan, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
Vajinal Diyafram Ne Kadar Etkili?
Diyafram doğru bir şekilde yerleştirildiğinde gebelikten koruma oranı %94 civarıdır. Ancak tipik kullanımlarda bu oran %87’ye düşmektedir. Bu nedenle diyafram ile birlikte prezervatif gibi başka korunma yöntemleri de kullanılmalıdır. Bu durum hem gebelik olasılığını düşürür hem de prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar.
Diyafram Kullanmanın Avantajları
Gebelikten korunmak için diyafram kullanmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Tekrar kullanılabilir.
- Hormon içermez.
- Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Diyafram Kullanmanın Dezavantajları
Diyaframın dezavantajları ise şu şekildedir:
- Başarı oranı, diğer korunma yöntemlerine göre kıyasla daha düşüktür.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
- Kullanımını öğrenmek zaman alabilir.
Vajinal Diyafram Kimler Tarafından Kullanılmamalı?
Aşağıdaki kişilerin vajinal diyafram kullanması önerilmemektedir:
- Yeni doğum yapanlar
- Diyaframdaki veya spermisitteki bir maddeye alerjisi olanlar
- Aktif vajinal veya pelvik enfeksiyonu olanlar
- İdrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığı olanlar
- HIV pozitif kişiler
- Daha önce toksik şok sendromu geçirenler
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Vazektomi Nedir? Geri Dönüşü Olur mu?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var