Tüp Bebek Tutma Belirtileri

Tüp Bebek Tutma Belirtileri
20 Eylül 2019

Bir süredir doğal yolla gebelik elde etmeye çalışan ancak başarılı olamayan çiftler için, en gelişmiş yardımcı üreme teknolojisi tüp bebek tedavisidir. Kadın ya da erkeğe bağlı kısırlık durumlarında, çocuk sahibi olma şansını önemli ölçüde arttıran bu tedavi seçeneği ile, bugüne kadar pek çok çift başarılı sonuçlar alabildi.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri

Bir süredir doğal yolla gebelik elde etmeye çalışan ancak başarılı olamayan çiftler için, en gelişmiş yardımcı üreme teknolojisi tüp bebek tedavisidir. Kadın ya da erkeğe bağlı kısırlık durumlarında, çocuk sahibi olma şansını önemli ölçüde arttıran bu tedavi seçeneği ile, bugüne kadar pek çok çift başarılı sonuçlar alabildi.

Tüp bebek tedavisi, gebelik elde etmeye karar verilen andan embriyo transferinin yapıldığı süreye ve sonrasında sonuçların alınmasına kadar uzanan, aslında uzun bir tedavi sürecidir. Özellikle de, emriyo transferinin gerçekleşmesinden sonraki süreç, anne ve baba adaylarını en çok heyecanlandıran süreçtir.

Tüp bebeğin tutup tutmadığını anlayabileceğiniz bazı belirtiler olabilir. Peki, bunlar nelerdir? Gelin isterseniz, sözü hiç uzatmadan tüp bebek tutma belirtilerine birlikte bir göz atalım…

Tüp Bebekte Düşük Riski Göz Ardı Edilmemeli

Tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferi işlemi gerçekleştirildikten sonra, genellikle iki hafta sonra gebelik testi yapılır. Kan değerlerine bakılarak yapılan bu gebelik testinde, tüp bebeğin başarılı olup olmadığı ile ilgili kesin sonuç alınır.

Yine de, kan testi ile yapılan gebelik testinde görülen pozitif sonuçlar, gebeliğin başarıyla devam edeceğinin kesin bir belirtisi değildir. Özellikle de ilk tüp bebek tedavisi denemelerinde, embriyonun rahme tutunması ile ilgili sorunlarla çok sık karşılaşılmaktadır. Bu gibi durumlarda, bir sonraki tedavilerde, tekrarlayan düşük gibi durumların önüne geçilmesi için çeşitli test ve tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde, yapılan gebelik testinin pozitif çıkmasını takip eden 3 aylık süreçte, düşük riski de devam etmektedir. Hamileliğin ilk üç ayında, hem doğal yolla hem de tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde, düşük riski daha yüksek olduğundan, bu süreçte dikkatli olmakta yarar vardır.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi sonrasında, gebelik elde edilmesi durumunda görülen belirtiler, doğal yolla elde edilen gebelikler ile genellikle benzerlik gösterir. Bunların başında ise, hamileliğin ilk dönemlerinde görülen bel ağrılarıdır.

Embriyo transferinin gerçekleştirilmesini takip eden birkaç günlük süreçte, anne adayı bel ağrıları hissedebilir. Bu, tüp bebek tutma belirtileri arasında en yaygın belirtidir. Yine de, bu dönemde görülen bel ağrıları, kesinlik göstermemektedir ve gebelik dışında başka bir durumdan da kaynaklanabilir. Bununla birlikte, her anne adayında bel ağrısının görüleceği de söz konusu değildir.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri

İştah Artması ya da Hassasiyet

Bir gebelik elde edildiğinde, anne adaylarının en yaygın karşılaştıkları belirtilerden biri de iştahta bir artış ve bazı kokulara karşı hassasiyet oluşmasıdır. Ancak, bu tip bir belirti embriyo transferinden hemen sonra görülmeyeceğinden, her zaman gebelik belirtisi olmayabilir. Yine de, bazı anne adaylarında gebelik oluşur oluşmaz iştahta bir artış ya da bazı kokulara karşı hassasiyet meydana gelebilmektedir.

Mide Bulantıları

Gebelik planlayan bir kadının, hamilelik belirtileri arasında, karşılaştığında aklını en çok kurcalayan belirti mide bulantısıdır. Mide bulantısı ve kusma, gebeliğin gerçekleşmesi ile birlikte vücutta yaşanan hormonal değişimlerin bir sonucu olarak görülebilir. Bazen, bazı anne adaylarında gebeliğin çok erken dönemlerinde de bu tip belirtileri görülebilir. Ancak yine de, mide bulantısının tüp bebek tedavisinin kesinlikle başarılı olduğunu gösteren bir işaret olmadığını da unutmamak gerekiro.

En Doğrusu Sonuçları Beklemek

Yukarıda, tüp bebek tutma belirtileri arasında en yaygın olarak görülen ve anne adaylarının en çok paylaştığı belirtileri sizlerle paylaştık.  Ancak bunların hiç biri, gebeliğin gerçekleştiğini kesin olarak göstermemektedir. En net sonuçlar için, embriyo transferi sonrasında, yaklaşık 2 hafta sonra yapılacak kan gebelik testi sonuçlarını beklemek, daha doğru ve güvenilir olacaktır.

Yazar: Bülent Tıraş - Tüp Bebek Tutma Belirtileri

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.