Spiral ile Hamile Kalınır mı? Spiralle Hamile Kalanlar Ne Yapmalı?

Spiral ile Hamile Kalınır mı? Spiralle Hamile Kalanlar Ne Yapmalı?
21 Mart 2023

Araştırmalara göre, spiral ile korunan kadınların her yıl yaklaşık %1'i hamile kalıyor.

Spiral ile hamile kalmak nadir olsa da mümkündür. Araştırmalara göre her yıl, bakır veya hormonâl spiral kullanan kadınların %1’inden biraz daha azı gebe kalıyor. Bunun nedeni genellikle spiralin yerinden oynamasıyken, bazen de kullanım tarihinin geçmesi spiral kullanırken hamile kalmaya neden olabiliyor. Gelin şimdi spiralle hamile kalınırsa ne olur, spiralle hamile kalanlar ne yapmalı gibi merak edilen soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Spiral Varken Hamile Kalınır mı?

Doğum kontrol yöntemi olarak günümüzde kadınlar için birçok seçenek bulunuyor. Bunlardan biri de spiraldir. Rahim içi araç olarak da bilinen spiraller, T şeklinde küçük, esnek cihazlardır. Hormonlu veya bakır olmak üzere iki çeşidi bulunan bu cihazlar, rahme yerleştirilerek gebeliğin oluşmasını büyük ölçüde engellerler. Ancak hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 başarılı olmadığı gibi spiral kullanırken de hamile kalma ihtimali her zaman vardır. Araştırmalara göre her yıl, spiral ile korunan kadınların yaklaşık %1’i hamile kalıyor. Bu riskin spiral yerleştirildikten sonraki bir yıl içinde daha fazla olduğu biliniyor. Peki, spiralle hamile kalma riskini artıran faktörler nelerdir? Spiralle hamile kalanlar ne yapmalı? 

Spiralle Hamile Kalma Riskini Artıran Faktörler 

Aşağıdaki durumlar, spiral varken hamile kalma ihtimalini yükseltebilir:

Spiralin Kayması: Spiral rahme doğru bir şekilde yerleştirilmezse veya yerleştirildiği halde yerinden oynarsa hamilelik ihtimali artar. Bu nedenle spiral taktırdıktan sonra belirli aralıklarla muayene olmak gerekir.

Son Kullanma Tarihinin Geçmesi: Her şeyde olduğu gibi spirallerin de son kullanma tarihleri vardır. Takılan spiral doktorun önerdiği süreden fazla kullanılırsa gebelik ihtimali artar.

Ek Tedbir Alınmaması: Bakırlı spiraller takıldıktan hemen sonra korumaya başlar. Ancak hormonlu spiraller takıldıktan sonraki ilk 7 gün etki göstermezler. Bu nedenle ilk hafta kondom gibi ek tedbirlerin alınması gerekir.

Spiralle Hamile Kalanlar Ne Yapmalı?

Spiral kullanırken hamile kaldığınızdan şüpheleniyorsanız atmanız gereken 3 adım var;

1. Gebelik Testi Yapın

Hamileliğin oluşup oluşmadığını öğrenebilmek için öncelikle bir gebelik testi yapın. Bu testi evde yapabileceğiniz gibi hastanede kan testi de yaptırabilirsiniz.

2. Muayene Olun

Hem hamilelik şüphesini doğrulamak hem de varsa şayet gebeliğin sağlıklı olup olmadığını öğrenmek için mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olun. Zira spiralle hamile kalanlar dış gebelik açısından daha fazla risk altındadır.

3. Spirali Çıkarttırın

Gebelik sağlıklıysa ve devam ettirmek istiyorsanız olası komplikasyonları önlemek adına en kısa sürede spirali çıkarttırın.

Spiral ile Hamile Kalınır mı? Spiralle Hamile Kalanlar Ne Yapmalı?

Spiralle Hamile Kalmanın Riskleri Nelerdir?

Spiralle hamile kalınırsa ne olur sorusu da kadınların merak ettiği bir diğer konudur.  Spiralle hamile kalındığında eğer gebeliğin devam etmesi isteniyorsa spiral çıkartılır ve gebelik genellikle sağlıklı bir şekilde ilerler. Bununla birlikte spiralin çıkartılması gebelik için komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltsa da tamamen ortadan kaldırmayabilir. Spiral ile hamile kalmanın potansiyel riskleri şu şekildedir:

1. Düşük

Spiral ile hamile kalan kadınların diğer kadınlara göre düşük yapma olasılığı biraz daha yüksektir. Öte yandan yapılan çalışmalar, spiral ile hamile kaldıktan sonra rahim içi aracı çıkarttırmayan kadınların, çıkarttıranlara göre %40 ila 50 daha fazla düşük yapma riskine sahip olduğunu gösteriyor.

2. Erken Doğum

Düşük yapmaya ek olarak, spiral ile hamile kaldıktan sonra spirali çıkarttırmayan kadınlarda erken doğum riskinin arttığı saptanmıştır. Bazı çalışmalar bu riskin spirali çıkarttıran kadınlara kıyasla beş kata kadar yükseldiğini gösteriyor.

3. Enfeksiyon

Spiral kullanan kadınlarda koryoamniyonit riski her zaman vardır. Koryoamniyonit; bebeğin içinde bulunduğu sıvının ve zarın enfeksiyon kapmasıdır. Bu durum hem anne hem de bebek için yaşamı tehdit eden ciddi bir tablodur. Spiralin çıkarılması bu riski azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz.

4. Plasenta Dekolmanı

Yapılan bazı çalışmalar, plasentanın doğumdan önce rahimden ayrılmasıyla ilişkili bir komplikasyon olan plasenta dekolmanı ve spiral ile hamile kalma arasında bir ilişki olabileceğini gösteriyor.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik Ne Zaman Gerçekleşir?

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.