Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?
11 Ekim 2017

Önceden planlayarak bebeğin doğumasının sağlanması olarak tanımlanan sezaryen doğum gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleşir?

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir

Cerrahi bir operasyonla anne adayının karın bölgesinde açılan bir kesiden bebeğin doğmasını sağlayan ameliyata sezeryan doğum adı verilmektedir. Diğer bir ifadeyle önceden planlayarak gebeliğin 39. haftasında iken bebeğin doğmasının sağlanması olarak belirtilir. Sezaryen doğum gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleşir? Yapılan araştırmaların bebeğin anne karnındaki 39. Haftasını doldurmasını tamamlamadan önce doğumun gerçekleşmemesi gerektiğini gösterdiği belirtilirken, bazı kaynaklarda sezaryen doğumun en erken yapılma zamanı olarak gebeliğin 34. Haftası olarak belirtilmektedir. Genellikle anne adayının son adet tarihinden hesaplanarak ve bebeğin ultrason görüntüleri temel alınarak yapılan planlamada bebeğin doğuma hazır olduğu ifade edilir.

Sezeryan Doğum Zamanı ve Haftası Hesaplama

Sezaryen doğum zamanın daha çok gebenin son adet tarihinden hesaplanarak ve bebeğin ultrason görüntülerine bakılarak belirlendiğini ifade eden uzmanlar, gebeliğin 39. Haftasını tamamlamasından önce doğumun gerçekleşmemesi gerektiğini ifade ederler. Hamileliğin son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine göre, 39 hafta 0 (sıfır) gün olması durumunda bebeğin hazır olduğu ve doğumun yapılabileceği belirtilir. Bununla birlikte söz konusu hafta öncesinde planlanan sezaryen doğumun bebek açısından risk taşıyan durumların arttığı ifade edilir. Önce yapılan doğumun anne açısından herhangi bir riskinin olmadığı belirtilir.   

Doğuma Kaç Gün Kaldı Hesaplamak İçin Tıklayın


Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?

 

Doğum İçin Gebeliğin 39. Haftasını Doldurması Bebek Açısından Önemlidir

Son dönemlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak tıbbi açıdan gerekli olmayan nedenlerden dolayı yapılan sezaryen doğumların artış gösterdiği ifade eden uzmanlar, genel olarak hamileliğin 39. Haftasının tamamlanmasından önce yapılan doğumların bebekte ve anne de bazı sakıncalı problemleri doğurduğunu belirtirler. Şayet herhangi bir sorun olmaması durumunda doğumun kendiliğinden başlamasının beklendiği ifade edilir. Gebeliğin son haftasının bebek açısından oldukça önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten uzmanlar, söz konusu haftalarda anne karnındaki bebeğin akciğer ve beyin gelişiminin hala devam ettiğini ifade ederler. Ancak gebeliğin son haftalarında beklenmeyen bir sorunla karşılaşılması durumunda doğumu erken olarak sezaryenle gerçekleştirmek gerektiğine de dikkat çekerler.

Bebeğin Neden Zamana İhtiyacı Var?

Zamanında doğan bebeklerle zamanından önce doğan bebekler arasında hem doğumdan sonra hem de ilerleyen zamanlarda daha fazla sağlık sorunuyla karşılaşabileceğini belirten uzmanlar, bebeğin neden 39. Haftayı geçirmesi gerektiğini şöyle ifade ederler;

- Zamanını bekleyen bebeklerde görme ve duyma problemlerinin yaşanmadığını,

- Bebeğin beyini akciğer ve karaciğer gelişiminin tamamlanması için uzun bir evreye ihtiyacı olduğunu,

- Erken doğan bebeklerin, zamanında doğan bebeklere göre oldukça küçük olduğunu,

- Sağlıklı doğan bebek kendi vücut ısısını koruyabildiğini,

- Zamanında doğan bebeklerde emme ve yutma reflekslerinin daha iyi geliştiği için kendisini iyi beslediği ve uzun süre uyanık kaldıklarını belirtirler.

  Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?  

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Acil Yapılan Sezaryen Doğumlar

Önceden planlanmamış olan bir sezaryen ameliyatının genellikle anne veya bebeğin hayatıyla ilgili bir durumun söz konusu olduğu zamanlarda yapılan acil doğumlar olarak ifade edilir. Söz konusu acil durumlar nedeniyle her haftasında yapılabileceği belirtilirken gebeliği 34. haftasında yapılan sezeryan doğumların bebek açısından pek bir problem oluşturmayacağı ifade edilir. Buna karşın gebeliğin 34. haftasından önce yapılan sezaryen doğumların çoğunlukla bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanmasından dolayı solunum sıkıntısı problemleri yaşayabileceği belirtilir. Gebeliğin 24. haftasında karın katmanları ve rahimde kesi açılması şeklinde yapılan sezaryen ameliyatıyla bebeğin çıkarılması işlemine "histerotomi" adı verilir. Bu durumun daha çok bebeğin yaşamına dair hiçbir belirtinin olmadığı ve hamileliği sonlandırmak amacıyla yapıldığı ifade edilir.

 Sezaryen Doğum Kaç Saat - Ne Kadar Sürer?

Sezaryen doğumun süresinin genellikle normal şartlarda yarım saatle kırk beş dakika arasında süreceğini belirten uzmanlar, olası küçük aksaklıklarla karşılaşıldığı durumlarda bu sürenin 1 saatlik bir süreye kadar uzayabileceğini belirtirler. Daha önce birden fazla sezaryen ameliyatı olmuş anne adaylarının diğer anne adaylarına oranla sezaryen süresinin daha uzun sürdüğü belirtilir.  

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?  

Sezaryen Ameliyatı Olan Anne Adayının İyileşme Süreci

Sezaryen ameliyatı olan anne adayının günlük işlerini yapabileceği, rahat oturup kalkabileceği ve dolaşabileceği derecesinde iyileşme süresinin bir hafta olduğu belirtilirken, dikiş yerinin iyileşmesi ve tamamen kapanma sürecinin de bir hafta kadar bir süre olduğu belirtilir.  

Bebeğin Erken Doğmasını Planlamanın Yol Açabileceği Sorunlar

Doğum zamanını planlarken özellikle bebeğin ultrasonla yapılan muayenesinde bebek iki hafta küçük ya da iki hafta daha geç görülebileceği ifade edilirken anne adayının doğum süreci suni sancı ya da sezaryenle doğum planlanmasının annenin vaktinden sonra gebe kalabileceği durumlarda bebek için erken bir süre olabileceği ifade edilir. Bununla birlikte;

- Anne adayına hastanede verilen ilaçların istenildiği kadar etkili olmayabilir,

- Anne adayına doğum için verilen suni sancı işe yaramayabilir,

- İlk doğumu sezaryen ile anne adaylarının daha sonraki doğumlarında bazı zorluklar yaşanabilir,

- İlk doğumu sezaryen doğum olan anne adaylarının diğer doğumlarını da genellikle sezaryenle yapma ihtimali artabilir,

- Sezaryen ile doğum bebek açısından problemlere yol açabilir,

- Genellikle Gebeliğin 39.haftasını tamamlamadan doğan bebeklerde sıklıkla ıslak akciğer sendromu problemleri yaşanabilmektedir,

- Sezaryen doğumla doğmuş olan bebeklerin, vajinal yol ile (normal doğum) doğan bebeklere oranla solunum veya farklı tıbbi problemlerle karşılaşma durumları yüksektir.

- Gebeliğin 39.haftasında doğan bir bebekle gebeliğin 35.haftasında doğan bebeğin beyin gelişiminin farklı olduğu bunun nedeni olarak, Hamileliğin 35.haftada doğan bebeğin beyin gelişiminin yalnızca üçte ikisini tamamlanmış olduğu belirtilir.

 Normal Doğumun Anne ve Bebek İçin 8 Avantajı ile ilgili detaylar için tıklayın

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Gerçekleşir?

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

İlk defa sezaryen ameliyatı ile doğum yapacak olan anne adayları doğum öncesinde bazı hazırlıkları yapmalarının yanı sıra doğumun nasıl gerçekleşeceği ile ilgili merak ettikleri pek çok şey bulunur. Peki, Sezaryen doğum nasıl yapılır? Doğum öncesinde yapılacaklar.

- Sezayen doğum planlaması gebeliğin 39. Haftasında yapılır.

- Ameliyat öncesinde 12 saat içecek ve yiyecek tüketiminin yapılmaması gerekir,

- Planlanan doğum tarihinden birkaç gün öncesinden doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir,

- Hastaneye gittiğinizde doğum ve ameliyata dair çeşitli rutin kontroller gerçekleşir,

- Sezaryen yapacak anne adayının bağırsakları lavman yöntemiyle temizlenir ve ameliyat kıyafeti giydirilir.

- Doğum ve ameliyat başlamadan önce anne adayı son kez tuvalete gönderilir,

- Ameliyathaneye geçince el işaret parmağınıza küçük bir cihaz takılır, bu cihaz kandaki oksijen seviyesini ölçer,

- Anestezi ya da epidural analjezi uygulaması yapılır, uygulanan anestezi türüne göre vücutta uyuşma başlar,

- Karın alt bölümüne yaklaşık 10 cm uzunluğunda yatay bir kesi uygulanır,

- Karın bölgesi açılır ve bebek dışarı çıkarılır,

- Plasentanın çıkarılmasından sonra kesi uygulanan bölgeye dikiş atılır,

Sezaryen Doğum Fiyatları

Sezaryen doğum fiyat doğum yapılacak hastanenin ve doğum yaptıracak hekimin tercih edilmesine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle net bir fiyat aralığı bulunmamaktadır.  

Sezeryan Doğum Hamileliğin Hangi Haftalarında Yapılır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.