Rahim Filmi (HSG) Nedir, Nasıl Çekilir?

Rahim Filmi (HSG) Nedir, Nasıl Çekilir?
20 Mayıs 2022

Rahim filmi ile ilgili merak edilenleri bu yazıda cevapladık.

Rahim filmi (HSG), diğer bir adıyla ilaçlı rahim filmi, rahim içini, tüp ve yumurtalıkları görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Miyomlar, polipler, rahim anomalileri veya tüplerde tıkanıklık gibi durumlar rahim filmi çekilerek kolayca tespit edilebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, ilaçlı rahim filmi ne için yapılır, rahim filmi çekilirken acı hissedilir mi, rahim filmi nasıl çekilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi, diğer deyişle HSG (Histerosalpingografi), rahim içini, tüp ve yumurtalıkları görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Miyomlar, polipler, rahim anomalileri veya tüplerde tıkanıklık gibi durumlar rahim filmi çekilerek kolayca tespit edilebilir.

Rahim filmi genellikle adet bitiminden 3 – 4 gün sonra çekilir. Zira bu dönemde hem rahim iç tabakası henüz kalınlaşmamış olur hem de gebelik olasılığı düşüktür. İşlem sırasında rahme kontrast bir madde verilerek üreme organları radyografik yöntemlerle incelenir. Verilen su hafif tazyikli bir şekilde gönderildiğinden, tıkanıklığa neden olabilen mukus ve benzeri yapılar da temizlenir. Dolayısıyla rahim filminin tedavi edici bir yönü de bulunmaktadır.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi adet kanamasından 3 – 4 gün sonra çekilmelidir. Çünkü bu dönemde hem rahim iç tabakası ince olur hem de gebelik ihtimali düşüktür. Böylece rahim filminin kalitesi artar ve olası gebeliğe zarar verme riski düşer.

Rahim filmi çekmek için kişi muayene masasına alınır ve bacaklarını kendisine doğru toplaması istenir. Doktor, spekulum adı verilen aleti vajinaya yerleştirir ve ardından vajina ile rahim ağzını bir solüsyon yardımıyla temizler. Daha sonra rahim ağzına ince bir katater yerleştirir ve buradan rahim içine sıvı verilir. Bu sıvı her ne kadar ilaç olarak bilinse de aslında X ışınlarını tutmakla görevli olan iyotlu sudan ibarettir. Böylece işlem sırasında daha net görüntüler elde edilebilmektedir.

Rahim içine verilen iyotlu su kokusuz ve renksizdir. Kişide yakıcı bir his uyandırmaz, doku ve organlarına zarar vermez. Sıvı hafif basınçlı bir şekilde verildiği için organlardaki mukus ve benzeri gebeliği engelleyici yapıları da temizleyebilir. Bu nedenle rahim filminin tedavi edici etkisi olduğu da söylenebilmektedir.

İlacın rahim ve diğer organlardan geçişi skopi altında gözlemlenerek filmleri çekilir. Daha sonra yerleştirilen cihazlar çıkarılarak işlem sonlandırılır. Rahim filmi ortalama 15 dakika süren bir işlemdir. Lokal veya genel anestezi altında yapılabileceği gibi çoğu zaman anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca hafif kramp tarzı ağrıları önleyebilmek işlemden önce için anne adayına ağrı kesici alması önerilebilir. Bununla birlikte herhangi bir enfeksiyon riski oluşmaması adına rahim filmi çekilmeden önce antibiyotik tedavisine başlanabilir.

Rahim Filmi (HSG) Nedir, Nasıl Çekilir?

Rahim Filmi Hangi Durumlarda Çekilir?

Rahim filmi üreme organlarındaki birçok problemin tespiti için çekilebilir. Ama en sık korunmasız cinsel ilişkiye rağmen uzun süre gebe kalamayan kadınlar için tercih edilir. Zira HSG filmi sayesinde rahimdeki yapısal anomaliler, miyomlar, polipler, yapışıklıklar veya tüplerin tıkalı olup olmadığı net bir şekilde görülebilir. Bununla birlikte tekrarlayan düşükler ve kanser şüphesi durumlarında da rahim filminden faydalanılabilir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?

Rahim filmi çekmek için en ideal zaman adet bitiminden 3 – 4 gün sonrasıdır. Çünkü bu dönemden sonra endometrium büyüyeceği için kaliteli görüntü elde edilmeyebilir. Bununla birlikte adet sonrası gebelik riski de az olduğundan, olası gebeliklere zarar verme olasılığı minimuma düşer.

Rahim Filmi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Rahim filmi öncesi ön hazırlığa gerek yoktur. Eğer doktorunuz tedbir amacıyla antibiyotik ve ağrı kesici yazdıysa onları kullanmaya başlayabilirsiniz. Hijyen açısından duş almanız yeterlidir. Rahim filmi sırasında içeri verilen sıvı işlem sonrası sızıntı yapabileceğinden yanınıza ped alabilirsiniz.
  • Rahim filmi için refakatçiye gerek yoktur. İşlemden hemen sonra günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.
  • Rahim filmi genellikle anestezi altında gerçekleştirilmez. Ancak işlem anestezi altında olacaksa yeme içme eyleminin 6 – 8 saate önce kesilmesi gerekir. Aynı şekilde alerji riskine karşı anestezi uzmanı ile bir ön görüşme yapılmalıdır.

Rahim Filmi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Rahim filmi sonrası az miktarda kanama olabilir. Bu oldukça normaldir ve endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak kanama 2 günden fazla sürüyor veya yoğun bir şekilde gerçekleşiyorsa bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir.
  • Rahim filmi sonrası bel ve kasıklarda hafif ağrı hissedilebilir. Fakat ağrının dayanılmayacak düzeyde olması normal değildir. Böylesi bir durumda vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.
  • Yüksek ateş vb. durumlar enfeksiyona işaret edebilir. Bu nedenle rahim filmi sonrası genel sağlık takip edilmeli, şüpheli durumlarda doktora danışılmalıdır.
  • Rahim filmi sonrası cinsel ilişkiye girilebilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur ancak ilk gün ağrı yaşanabileceğinden cinselliğe 2 – 3 ara verilmesi önerilmektedir.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.