Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen 7 Faktör!

Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen 7 Faktör!
02 Temmuz 2020

Özel hastanelerde doğum ücretini etkileyen 7 faktörü sizler için sıraladık.

Neredeyse her kadın, gebe olduğunu öğrenir öğrenmez doğum sürecini düşünmeye başlar. Hangi yöntemle doğum yapılacağından, bebeğin sağlığına kadar bir sürü detay, akılları kurcalar. Bu noktada, annelerin aklına takılan bir diğer önemli konuda hangi hastanede doğum yapılacağıdır. Zira, hastanenin alt yapısı ve doğumu gerçekleştirecek olan ekip, annenin doğum esnasında konforu ve güvenliği açısından önemli birer unsurdur.

Hastane araştırmasında ise karşımıza iki adet seçenek çıkıyor; devlet hastanesi veya özel hastane… Devlet hastanelerinde, sigortalı olunması halinde anne ve bebeğin tüm sağlık giderleri devlet tarafından karşılanıyor ve herhangi bir ek ücret talep edilmiyor. Ancak özel hastanelerde durum daha farklı işliyor ve hastane yönetiminin belirlediği doğum ücreti anneden tahsil ediliyor. Peki, özel hastanelerde doğum fiyatları neye göre belirleniyor dersiniz? İşte, özel hastanelerde doğum ücretini etkileyen 8 faktör…

Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen 7 Faktör!

Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen Faktörler

1. Hastanenin SGK Anlaşması

Türkiye’de sayılı hastaneler dışında, özel hastanelerin çok büyük bir kısmının Sosyal Güvelik Kurumu ile anlaşması bulunuyor. SGK anlaşmalı özel hastanede doğum yapılırsa, anne ve bebeğin sağlık giderlerinin bir ufak kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Aileden ise SGK’nın hastaneye ödediği ücretin maksimum %200 katı ek ücret talep edilebiliyor. Bu nedenle SGK anlaşmalı özel hastanelerde doğum yapmak, anlaşması olmayan hastanelere kıyasla daha uygun fiyatlı olabiliyor. Doğum sonrası aldığınız hizmetlere ne kadar ödeme yaptığınızı ayrıntılı bir şekilde gösteren faturanızı almayı unutmayın. Fazla ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız, SGK ve Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçin.

2. Doğum Şekli

Doğum yönteminin ne olacağı, gebeliğin son haftalarında yapılan muayeneler ile belli oluyor. Yapılan bu muayenelerde bebeğin kilosu, baş çevresi, annenin pelvis yapısı, bebeğin pozisyonu ve daha birçok faktör ayrıntılı bir şekilde inceleniyor. Sonrasında normal veya sezaryen doğum olup olmayacağı netleştiriliyor. Karar verilen doğum yöntemi de elbette doğum ücretini etkiliyor. Herhangi bir müdahale gerektirmeyen vajinal doğumlar, genellikle daha uygun oluyor. Ancak ameliyathane ve anestezi kullanımı gerektiren sezaryen ameliyatlarında, doğum fiyatı bir miktar artabiliyor.

3. Anestezi Türü

Özel hastanelerde ücreti belirleyen bir diğer faktör de doğumda kullanılan anestezi türüdür. Genel anestezi, annenin bilincinin tamamen kapalı olduğu anestezidir. Ülkemizde çok uzun zamandır sezaryen ameliyatları genel anesteziyle gerçekleştiriliyordu. Ancak son zamanlarda annenin doğum esnasında uyanık olmasını ve bebeğini an be an görmesini sağlayan epidural ve spinal gibi bölgesel anesteziler giderek yaygınlaşmaya başladı.

Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen 7 Faktör!

Anne için de oldukça konforlu ve bebeğini hemen emzirmeye başlaması adına avantajlı olan bölgesel anesteziler, genel anesteziye göre bir miktar daha pahalıdır. Bu nedenle hastaneye ödenecek olan fiyatı biraz daha arttırmaktadırlar.

4. Doktor Tercihi

Doktor seçimi, gebelik sürecini aslında ne kadar stressiz ve sağlıklı geçireceğiniz ile doğrudan ilgilidir. Her an ulaşılabilen, güven veren ve hastasının her sorusunu özenle cevaplayan bir doktor, elbette anne adayını da rahatlatarak süreci daha kolay geçirmesine yardımcı olur. Ancak doktorunuzun ünvanı, doğum ücretini arttırabiliyor. Özel hastanelerde profesör veya doçent doktorların girdiği doğumlarda fiyat biraz yukarı çıkabiliyor. Uzman doktorların gerçekleştirdiği doğumlar ise kısmen daha uygun olabiliyor.

5. Hastanenin Alt Yapısı

Doğum, aslında binlerce yıldır gerçekleşen rutin ama bir o kadar da mucizevi olaydır. Kadın bedeni, doğum için mükemmel bir işleyişe sahiptir. Doğum sırasında rahmin kasılarak bebeği itmesi de bunun en güzel örneği… Ancak bazen beklenmedik problemler gelişebiliyor ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabiliyor. Bu nedenle her ihtimale karşı doğum yapılacak hastanenin tam teşekküllü, sağlam bir alt yapıya sahip olması gerekiyor. Bu da hastanenin fiyatını biraz yukarı çekebiliyor.

6. Hastanenin Anne ve Bebek İçin Verdiği Hizmetler

Özel hastanelerin büyük bir kısmı, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında anne ile bebeğin sağlığı ve konforu için çeşitli imkânlar sunuyor. Örneğin; bazı hastaneler doğumdan sonraki ilk 5 – 10 muayeneyi ücretsiz karşılıyor, bazıları ise doğum sırasında anlaşmalı olduğu fotoğrafçı ile annenin o en özel anlarını fotoğraflayıp hediye ediyor. Hastanenin anne ve bebek için sunduğu imkânlar ne kadar fazlaysa, doğum ücreti de buna paralel olarak artabiliyor.

Özel Hastanelerde Doğum Ücretini Etkileyen 7 Faktör!

7. Paket Hizmet

Rutin muayeneler ve testler, gebelik sürecinde sağlık giderlerinin artmasına neden oluyor. Bu nedenle bazı özel hastaneler, verdiği hizmetleri paket halinde satabiliyor. Örneğin; hamilelik dönemindeki muayeneler, testler, doğum ücreti, bebeğin kontrolleri ve hatta diyetisyen desteğine kadar bir çok hizmet, bu paketlere dahil ediliyor ve masraflar ortalama %30 daha uyguna gelebiliyor.

Özel hastanelerde doğum ücretleri ne kadar? Öğrenmek için linke tıklayın!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.