NST (Non Stres Test) Nedir, Nasıl Uygulanır?
NST (Non Stres Test); bebeğinizin kalp atışlarının durumunu, kalp atışlarının hareketleri ve varsa kasılmalarınızla olan ilişkisini gözlemleyen testtir.
NST (Non Stres Test) Nedir, Nasıl Uygulanır?
NST (Non Stres Test); bebeğinizin kalp atışlarının durumunu, kalp atışlarının hareketleri ve varsa kasılmalarınızla olan ilişkisini gözlemleyen testtir. Bu gözlemleme sayesinde bebeğin, normal veya sıkıntılı (distres) durumda olup olmadığı anlaşılır. NST, bebeğin ne kadar iyi durumda olduğunu saptamaya yarar. Bu testin yanı sıra aynı saptamayı yapabilen diğer testler; OCT, doppler ölçümleri, ultrason, amniyon sıvısının ölçümü ve biyofizik profildir. Ancak bu testler arasında en yaygın olan NST’dir.
NON STRES TEST NASIL UYGULANIR?
Prop denen iki uç anne adayının karnına sabitlenir. Proplardan biri bebeğin kalp sesini bir diğeri de rahimdeki kasılmaları algılar. Algılanan kalp sesi ve kasılmalar cihaz tarafından grafik olarak kâğıda aktarılır. Bu kâğıda NST trasesi denmektedir. Test sırasında anne adayı sol tarafına yatar pozisyonda durmalıdır çünkü bu rahime kan akımını arttıracaktır. Bu işlem yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde bebeğinin hareketini her hissettiğinde anne adayından elinde bulunan butona basması istenir. Böylece bebeğin kalp atış hızı ve atış hızındaki değişkenlikleri, rahimdeki kasılmalar ve bebeğin bu kasılmalara karşı verdiği tepkiler doktor tarafından değerlendirilir. Bu, bebeğin sağlığı hakkında dolaylı da olsa bir veri elde edilmesini sağlar.
Gebeliğin 36. ve 40. Haftayı Geçerse Tekrarlanır
Eğer gebelik riskli değilse NST, gebelikte 36. haftadan sonra haftada bir, gebeliğin süresi 40. haftayı geçtiyse 2-3 günde bir tekrarlanır. NST işleminden önce anne adayı karbonhidrat açısından zengin bir beslenme ile karnını doyurur. Bebeğin 28 haftadan küçük olan bebeklere NST uygulanamaz. Bebeğin hareketli olması ve tepki verecek kadar gelişim göstermesi gerekir.
Bebeğinizin iyi olup olmadığının değerlendirilmesi gereken durumlar:
- Hareketlerinin az hissedilmesi
- Suyun erken gelmesi
- Amniyon sıvısının az veya fazla olması
- IUGR
- Gün aşımı
- Kan uyuşmazlığı (İzoimmnunizasyon)
- Bebekte anomaliler
- Çoğul gebelik
- Düzensiz ve normal olmayan kalp atışları
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Böbrek ve kollojen doku hastalıkları
- Kalp hastalıkları
- Guatr testinde bozukluk
- Hemoglobinopatiler
- Anemi
NST - Non Stres Test yorumlama
Kalp atışındaki dalgalanmalar bebeğinizin sağlıklı olduğuna işaret eder. Aynı zamanda sağlıklı bir bebeğin vücut hareketleri sırasında kalbinin atımı hızlanır ve bir süre sonra normal hızına döner. Bu aşamada NST trasesinde kalp atım hızında artış meydana gelir bu artışlara akselerasyon denmektedir. NST, akselerasyonların büyüklüğü ve süresi, kalp atım hızı ve değişkenlik derecesi gibi bilgilere yorumlanır. Yaklaşık olarak 20-30 dakikalık bir inceleme sonucunda belli kriterlerin yerine getirilmiş olması bebeğin sağlıklı olduğunu belirtir. Eğer 20 dakika boyunca NST reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğu düşünülür. Bir süre bebeğin uyanması beklenir ya da özel bir cihazla bebek uyandırılmaya çalışılır. Bir sonra NST yeniden tekrarlanır. Eğer reaktiflik durum yine söz konusu değilse o zaman durumun nonreaftif olduğu söylenebilir.
NST Sonucu Yorumlama
NST sonuçlarının reaktif çıkması bebeğinizin büyük ihtimalle iyi durumda olduğunu gösterir ve ileri tektik yapılmasına gerek kalmaz. Ancak NST ile kordon sarkması veya ablatio placenta gibi ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen durumların ve doğum sonrasında gelişmesi beklenen olumsuz durumların tahmin edilmesinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var