Normal Doğum Dikişlerinin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalı?
Epizyotomi dikişlerinin bakımı ve temizliği ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri bu yazımızda derledik.
Epizyotomi, vajinal açıklık ile anüs arasındaki perine bölgesine yapılan cerrahi bir kesidir. Eğer doğum sırasında size de epizyotomi yapıldıysa, normal doğum dikişlerinin iyileşme süreci ve bakımı hakkında bilgi edinmek istiyor olabilirsiniz. Zira normal doğum dikişlerinin bakımı ve temizliği, iyileşme sürecini kısaltacağı gibi enfeksiyon vb. komplikasyonların riskini de azaltmaktadır. Peki, normal doğum dikişleri ne zaman iyileşir? Normal doğum dikişleri kaç günde düşer? Gelin şimdi normal doğum dikişlerinin temizliği, bakımı ve diğer bilinmesi gerekenleri birlikte inceleyelim.
Normal Doğum Dikişleri Nedir?
Epizyotomi, vajinal doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlamak için perine bölgesine doğru yapılan planlı bir kesidir. Bebek doğduktan sonra buradaki hasarı onarmak için ise dikiş uygulanır. Halk arasında normal doğum dikişleri olarak da bilinen bu dikişler genellikle kendiliğinden eriyen materyallerle uygulandığından, bunların aldırılması için hastaneye gidilmesine gerek yoktur.
Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman Düşer?
Genellikle birkaç gün içinde erimeye başlayan normal doğum dikişleri, en geç 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden düşer. Hatta bunları tuvalet sonrası peçetede veya duş sonrası havluda ufak ufak görmek mümkün. Peki, normal doğum dikişlerinin bakımı ve temizliği nasıl yapılır?
Normal Doğum Dikişlerinin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalı?
Normal doğum dikişi bakımının en önemli kısmı perine bölgesini temiz tutmaktır. Doğumdan sonra her tuvalete gidildiğinde temizliğe dikkat etmek ve bölgeyi çok bastırmadan güzelce kurutmak gerekir. Doğumdan sonraki birkaç hafta bu bölgede hassasiyet, hafif ağrı, çekme hissi veya zonklama olması beklenen bir durumdur. Doktora danışarak ara ara kontrollü bir şekilde buz torbası uygulamak, oturma banyosu yapmak ve reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak hissedilen ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Epizyotomi Dikişleri Nasıl Temiz Tutulur?
Normal doğumdan sonra epizyotomi dikişlerini temiz tutmak için aşağıdakilere dikkat edilebilir:
- Perine bölgesine dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın veya dezenfektan ile temizleyin.
- Sürtünmeden kaynaklanan tahrişi azaltmak için tuvalet kağıdı ile direkt silmek yerine hafifçe tampon hareketler yaparak bölgeyi kurulayın.
- Yarayı kurutmakta zorluk çekiyorsanız en düşük ısıda fön makinesi kullanarak perineyi kurutmayı deneyebilirsiniz. Bunu yaparken fön makinesinin cildinizden uzak olmasına dikkat etmelisiniz.
- Doktorunuz öneriyorsa, doğumdan birkaç gün sonra oturma banyosu yapmaya başlayabilirsiniz. Ne sıklıkla ve nasıl yapılacağını kadın doğum uzmanına danışmalısınız.
- Enfeksiyon riskini azaltmak için kullandığınız pedi olabildiğince sık değiştirin.
- Doktorunuz öneriyorsa, ağrı ve rahatsızlık hissini azaltmak için perineal bölgeye özel olarak üretilmiş spreyler, jeller veya pedler kullanabilirsiniz.
- Ağrı hissi için doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesiciyi düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi epizyotomi sonrasında da enfeksiyon gibi komplikasyonlar mümkündür. Epizyotomi sonrası aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız en kısa sürede muayene olmalısınız:
- Yüksek ateş
- Kötü kokulu akıntı
- Yeşilimsi sarımsı akıntı
- Dikişlerin etrafında kızarıklık veya şişlik
- Kesi yerinde şiddetli ağrı
- Yaranın içinde veya çevresinde görünen irin
Bu belirtiler enfeksiyon belirtisi olabileceği gibi dikişlerin açılmasının da bir göstergesi olabilir. Epizyotomi dikişlerinin kendiliğinden açılması nadirdir ancak enfeksiyon veya aşırı basınç buna neden olabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Doğum Dikişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var