Lohusalık Döneminde Oluşan Meme İltihabının Belirtileri ve Tedavi Önerileri

Lohusalık Döneminde Oluşan Meme İltihabının Belirtileri ve Tedavi Önerileri
12 Mart 2017

Lohusa olan kadınlarda görülen meme iltihabı, genellikle doğum yaptıktan sonra 2-4 hafta içerisinde ortaya çıkar ve yalnızca tek memede meydana gelir. En belirgin belirtisi meme de kızarıklık, ağrı ve ateştir.

Tıpta mastit olarak ifade edilen meme dokusunun iltihaplanması, sadece lohusalık döneminde değil tüm kadınlarda farklı sebeplerde meydana gelebilmektedir. Lohusa olan kadınlarda görülen meme iltihabı ise genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda meydana gelmektedir. Meme dokusunda gelişen iltihaplanma çoğu zaman doğum yaptıktan sonra 2-4 hafta içerisinde ortaya çıkar ve yalnızca tek memede meydana gelir. Meme iltihabı belirtileri arasında; meme üzerinde belli alanda kızarıklık, ateş ve hassasiyet yer alırken, hastalığın ilerlemesi durumunda titreme, yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık ve koltuk altı lenf bezlerinde şişme gibi belirtiler görülebilir. Meme başından iltihap akması durumu ise nadiren görülen belirtiler arasındadır. Lohusalığın 3 - 4 gün sonrasında görülebilecek olan süt ateşi ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle annenin şikayetlerinin hangi nedenden kaynaklandığı iyi tespit edilmelidir. Daha sonra bu nedene uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Süt Ateşi İle Karıştırılabilir

Lohusalık döneminde memelerde aşırı süt depolanması bazı durumlarda meme iltihabı olmasa da annede ateşin yükselmesine neden olabilir. Bu durum halk arasında süt ateşi olarak ifade edilmektedir. Süt ateşi çoklukla bebeğini az emziren ya da az emen bebeklerin annelerinde görülmektedir. Annede doğum yaptıktan 3 ila 4 gün sonra görülür ve memelerin ağır, sıcak, sert ve ağrılı olması belirtileri arasındadır. Dokunma gibi basit durumlarda bile anne ağrı duyabilir. Süt ateşinin en iyi tedavi metodu bebeği sık sık emzirmektir. Memelerin boşalmasıyla ağrı hafifler. Bu durumlarda yapılacak diğer bir tedavi yöntemi de meme üzerine soğuk pres yapmaktır. 

Lohusalık Döneminde Oluşan Meme İltihabının Belirtileri ve Tedavi Önerileri

Meme İltihabından Korunma Yöntemleri

Lohusalık döneminde sıklıkla rastlanan meme iltihabından korunmak için; bebeği emzirmeden önce ve sonra meme başı ılık su ile temizlenmeli, meme başı ve bebek ağzı hijyenine özen gösterilmeli, bebek emzirildikten sonra bebeğin ağzı temiz ılık suyla ıslatılmış tülbent ile temizlenmeli, emzirme işlemi sık sık yapılmalıdır, emzirme döneminde bol bol su içmelidir, memeyi sıkan giysi ve çamaşırlardan kaçınılmalıdır.

Meme İltihabında Tedavi Yöntemleri

Meme iltihabının tedavisine başlanmadan önce ilk olarak annede görülen belirtilerin neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Memede görülen hassasiyetin meme iltihabından kaynaklandığı tespit edilirse, meme iltihabı (mastit) tedavisi için doktor tarafından şu yöntemler önerilir;

- Basit geriletici tedavi

- Cerrahi tedavi

- Antibiyotik tedavisi

Şayet memede enfeksiyon henüz erken safhada ise, ağrıların şiddeti ve belirtiler hafif yaşanır. Bu nedenle alınan basit tedbirlerle meme iltihabı düzeltilebilir. Uygulanacak basit tedbirlerden bazıları şöyle;

- Meme üzerine sıcak ve ıslak tampon uygulamak,

- El masajı yapmak,

- Bebeği sıklıkla emzirmeli

- Memenin ılık suda bekletilmesi

Uygulanacak bu yöntemle annenin şikayetlerinde artma görüldüğü durumlarda doktor tarafından gerekli görülürse ilaç tedavisine başlanabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.