Klamidya Anneden Bebeğe Geçer mi?

Klamidya Anneden Bebeğe Geçer mi?
21 Ekim 2024

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan klamidya, gebelikte tedavi edilmezse erken doğuma neden olabilir.

Klamidya, cinsel yolla bulaşan yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur. Hamilelikte erken doğum, suyun erken gelmesi ve düşük doğum ağırlığı gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilen klamidya enfeksiyonu, ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe geçebilmektedir. Bu da doğumdan sonra bebeklerde göz veya akciğer enfeksiyonlarının gelişme riskini artırmaktadır. Kolaylıkla tedavi edilebilmesine rağmen genellikle asemptomatik olan klamidya, bazı kadınlarda vajinal akıntı, karın ağrısı, ilişki esnasında kanama, sık idrara çıkma isteği veya adetten bağımsız ara kanama gibi belirtilere yol açabilmektedir. Tedavisi ise çoğu zaman eş ile birlikte antibiyotik kullanmaktır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda klamidya anneden bebeğe geçer mi, hamilelikte klamidya tedavisi nasıl yapılır gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Klamidya Nedir?

Klamidya, cinsel yolla bulaşan yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur. Kolaylıkla tedavi edilebilmesine rağmen çoğu zaman herhangi bir semptoma yol açmadığından kişiler enfeksiyona sahip olduğunu anlamadan hayatlarına devam ederler. Doğum esnasında anneden bebeğe geçebilen klamidya, yenidoğan bebeklerde konjonktivit gibi göz enfeksiyonlarına veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle doğumu vajinal olarak planlanan kadınların klamidya taramasından geçmesi oldukça önemlidir. Antibiyotikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilen klamidya enfeksiyonu, çoğu kişide herhangi bir belirtiye yol açmasa da bazı kadınlarda vajinal akıntı, idrar yaparken yanma, karın ağrısı veya ilişkiden sonra kanama gibi semptomlara neden olabilir. Bu nedenle belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğünde kadın doğum uzmanına muayene olmak, sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için önemlidir.

Hamilelikte Klamidya Belirtileri

Klamidya çoğu durumda herhangi bir semptom üretmez. Diğer bir deyişle, farkına varılmadan enfekte olmak mümkündür. Bu nedenle sessiz enfeksiyon olarak da bilinir. Çalışmalar, klamidya enfeksiyonu olan kişilerin %5 ila 30’unun semptom geliştireceğini gösteriyor. Bu semptomlar, klamidyaya maruz kaldıktan haftalar sonra ortaya çıkabiliyor.

Hamilelikte klamidya belirtileri ise şunları içerebilmektedir:

  • Vajinal akıntı
  • İdrar yaparken yanma
  • Daha fazla idrara çıkma isteği
  • Karın ağrısı
  • Pelvik ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Cinsel ilişkiden sonra kanama
  • Adet dönemiyle ilişkisi olmayan ara kanama

Klamidya Anneden Bebeğe Geçer mi?

Klamidya Anneden Bebeğe Geçer mi?

Klamidya, doğum sırasında dikey geçişe neden olabilir. Özellikle vajinal doğum sırasında bebek doğum kanalından ilerlerken klamidyaya maruz kalabilir ve enfekte olabilir. Nadiren sezaryen doğumlarda da bulaş olabilmektedir. Doğum sırasında klamidyaya maruz kalan bebeklerin yaklaşık %25 - %50’si, birkaç gün ila birkaç hafta sonra göz enfeksiyonu geçirir. %5 ila %30’u ise bir süre sonra zatürreye yakalanır. Bu enfeksiyonlar çok ciddi olsa da zamanında antibiyotik ile tedavi olan bebekler genellikle hiçbir hasar almadan iyileşir. Tüm bunları önlemek için ise doğumdan önce annenin tedavi olması tavsiye edilmektedir.

Klamidya Hamileliği Nasıl Etkiler?

Klamidya hemen tedavi edilirse gebelikte önemli bir komplikasyona yol açmayabilir. Ancak gebelikte klamidya geçiren kadınlarda aşağıdaki riskler daha fazladır:

  • Amniyon kesesi ve sıvısının enfeksiyonu
  • Suyun erken gelmesi
  • Erken doğum
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Düşük
  • Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı duyarlı hale gelmek

Hamilelikte Klamidya Tedavisi

Gebelikte klamidya tedavisi antibiyotikler ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Tedavi, tek seferlik antibiyotik dozu veya bir hafta boyunca her gün alınacak bir antibiyotik kürünü içerebilir. Genellikle çift tedavisi önerilen bu enfeksiyonda, annenin dışında babaya da antibiyotik reçete edilebilmektedir. Bu süreç boyunca yeniden bulaşmayı önlemek için ise cinsel perhiz tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte antibiyotikler klamidyayı tedavi etse de enfeksiyonun komplikasyonlarının (Pelvik inflamatuar hastalık vb.) neden olduğu hasarları düzeltmemektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Yaygın Görülen 4 Vajinal Enfeksiyon

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.