Kadınlarda Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Gebe kalmak isteyen bir kadının ovulasyonu bilmesi sayesinde bu dönemde ilişkiye girer ve yumurtanın döllenmesi şansı olur.
Yumurtlama zamanı olan ovulasyonu bilmek tüm kadınlar için önemlidir. Yani hem bebek isteyen hem de bebek istemeyen kadınlar için bu zamanı bilmek büyük bir önem taşımaktadır.
Yumurtlama olduktan sonra yumurta 24 saat vücutta yaşar.
Yumurtlamanın ardından tüplerden bir tanesi yumurtayı alır. Bu dönem içerisinde ilişkiye girilir ise sperm vajenden rahim ağzına oradan da rahim içi ve tüpe doğru ilerlemekte ve yumurtayı döllemektedir. Gebe kalmak isteyen bir kadının ovulasyonu bilmesi sayesinde bu dönemde ilişkiye girer ve yumurtanın döllenmesi şansı olur. Eğer ki kadın gebe kalmak istemiyorsa bu dönemde ilişkiye girmeyerek ya da prezervatif kullanarak gebe kalmasını önler. Aslında düzenli bir şekilde adet gören her kadın yumurtlar. Yani 28 – 25 günde bir adet düzeni varsa kadın yumurtlamaktadır. Özellikle de adet öncesi göğüslerde şişlik, hafif kilo alma, adet öncesi sinirlilik ve karında şişkinlik gibi belirtiler o ay içerisinde kadının yumurtladığını göstermektedir. Adet olacağınız tarihi biliyorsanız 14 gün öncesi sizin yumurtlama gününüzdür. Mesela ayın 27’sinde adet olacaksanız ayın 13’ü yumurtlama gününüz demektir.
Yumurtlama esnasında vücudunuzda neler olur?
Yumurtlama 2 – 3 cm’lik basit bir kist oluşmakta ve bu kistin içindeki yumurta kistin çatlaması ile karın içine düşmektedir. Bu olaylar esnasında kadın da tek taraflı karın ağrısı olabilmekte ve bu ağrı 1 – 2 gün sürebilmektedir. Bu taraf yumurtalıktan progesteron salınımı olur ve buna bağlı olarak vücut ısısı 0.3 C artmaktadır. Bu artış luteal faz denen yumurtlamadan adet gününe kadar olan süre boyunca yüksek kalmaktadır. Bazı kadınlara yumurtlama dönemi olmadan önceki 1 hafta yani adetin 7. Gününden sonra yataktan çıkmadan önce vücut ısılarını ölçmeye başlamakta ve yumurtlama günündeki artışı her gün ki ölçüm ile tespit etmektedir. Burada önemli olan ise yataktan çıkmadan önce her gün aynı saatte ölçüm yapmak ve bunu kaydetmenizdir. Böylelikle 0.3’lik artışı tespit edebilir ve de böylelikle yumurtlama gününüzü belirlersiniz. Ayrıca artan progesteron hormonu ile rahim ağzındaki salgılanan sıvının kıvamında yumuşama olmakta ve yumurtlama döneminde bu salgıyı şeffaf ve ince şekilde akıntının vajenden gelişini hissedersiniz.
Yumurtlama testleri nasıl kullanılır?
Gebelik planlayan kadınların bu dönem içerisinde ilişkiye girmeleri gerekli demiştik. Bu sebeple yumurtlama yani ovulasyon testleri geliştirilmiştir. Bu test, aynı idrarda gebelik testi gibi yapılır. Adet olduğunuz ilk günden sonraki 12. Günde bu test yapmaya başlamalısınız. Sabah ve akşam idrar test edilmelidir. Eğer ki çift çizgi çıkarsa 24 saat içinde yumurtlayacağınız anlamına gelmekte ve mutlaka o gün ve devam eden 3 gün içinde her gün ilişkiye girmeniz gebelik şansınızı arttırır. Yumurtlama testinde çift çizgi çıktıktan sonra testi yapmaya devam etmenize gerek yoktur.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var