Hamilelikte Zencefil Tüketmek Güvenli mi?

Hamilelikte Zencefil Tüketmek Güvenli mi?
16 Haziran 2022

Hamilelikte zencefil tüketimi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Hamilelikte zencefil tüketiminin güvenli olup olmadığı, birçok anne adayının ortak sorusudur. Zira mide bulantılarına iyi geldiği bilinen zencefilin, özellikle gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan bulantılar için kullanılıp kullanılamayacağı merak ediliyor. Peki, gebelikte zencefil tüketmek güvenli mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte zencefil tüketimi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Zencefil Güvenli mi?

Zencefil, soğuk algınlığından boğaz ağrısına kadar birçok sağlık sorunu için tercih edilen bitkilerden biri. Bununla birlikte mide bulantısı üzerindeki olumlu etkileri de bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Bu nedenle gerek toz, gerekse çay veya çiğ olarak tüketilebilen zencefil, ülkemizde de oldukça sık kullanılıyor. Eğer siz de mutfağınızda zencefili bol bol kullanıyorsanız, hamileli olduğunuzu öğrendikten sonra zencefil tüketmeye devam edip edemeyeceğinizi merak etmiş olabilirsiniz.

Hamilelikte zencefil tüketmenin bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar, gebelerin günde 1 grama kadar zencefil tüketmesinin güvenli olduğunu gösteriyor. Aksine, sabah bulantısı yaşayan anne adaylarının zencefil çayı tüketerek midelerini yatıştırabileceği belirtiliyor. Ancak düşük öyküsü bulunan kadınların doktorlarına danışmadan hiçbir bitki çayını içmesi önerilmiyor. Bununla birlikte zencefil çayı kanama riskini artırabileceğinden özellikle doğuma yakın zamanlarda tüketilmesi tavsiye edilmiyor.

Hamilelikte Zencefil Çayının Olası Faydaları

Hamilelerin neredeyse %80’i, gebeliğin ilk aylarında sabah bulantısı ve kusma yaşar. Zencefil ise bu rahatsızlıkları azaltan bitki bileşikleri barındırır. İçerdiği gingeroller ve shogaollerin sindirim sistemi üzerinde etkili olduğu, mide boşalmasını hızlandırdığı ve bu sayede mide bulantısı hissini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.

Çiğ zencefil gingeroller bakımından zenginken, shogaoller kuru zencefilde daha çok bulunur. Bu durum, hem taze hem de kuru zencefilden yapılan çayın mide bulantısı ve kusmayı azaltabileceği anlamına geliyor.

Hamilelikte Zencefil Tüketmek Güvenli mi?

Hamilelikte Zencefil Ne Kadar Tüketilebilir?

Hamilelikte zencefil çayı, makul miktarlarda tüketildiği sürece güvenlidir. Araştırmacılar, günde 1 grama kadar kullanılan zencefilin gebelik döneminde herhangi bir risk yaratmadığını belirtiyor. Ayrıca yapılan çalışmalar, hamilelikte zencefil tüketmek ile ölü doğum, erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya diğer komplikasyonlar arasında herhangi bir ilişki olmadığını gösteriyor.

Buna ek olarak birkaç kaynak, hamileliğin son dönemlerinde zencefil tüketilmemesi gerektiğini, çünkü zencefilin az da olsa kanama riskini artırabileceğini belirtiyor. Bu noktada özellikle düşük veya vajinal kanama öyküsü olan ya da pıhtılaşma problemi yaşayan kişilerin her ihtimale karşı zencefilden uzak durması gerektiği düşünülüyor.

Son olarak, zencefilin fazla tüketilmesi kişilerde mide ekşimesi ve gaz gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir.

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.