Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?
05 Ekim 2022

Hamilelikte bacak krampları ile ilgili tüm merak ettikleriniz yazımızda...

Hamilelikte bacak krampları yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Birçok kadın gebeliği sırasında bacak kramplarından mustariptir. Genellikle hamileliğin 2 ve 3. trimesterında yaşanan kramplar, kan dolaşımındaki değişiklikler, vücudun ekstra ağırlığı ve vitamin/mineral eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanır. Bununla birlikte bacakta şişlik, kızarıklık, ağrı varsa veya kramplar yürümeye engel oluyorsa, kan pıhtısı açısından değerlendirilmek için mutlaka muayene olunmalıdır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte bacak krampları nasıl geçer, gebelikte bacak krampları neden olur gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur?

Hamilelikte bacak kramplarının temel nedeni dolaşımın yavaşlaması ve vücuda binen ekstra yüktür. Gebelik sırasında aşırı aktif olan hormonal sistem, dolaşımın yavaşlamasına ve krampların daha sık yaşanmasına neden olabilir. Bununla birlikte büyüyen bebek, bacaklara giden sinir ve kan damarlarına baskı yapacağı için kramplara yol açabilir. Ayrıca ödem, aşırı kilo almak, susuzluk, kalsiyum veya magnezyum eksikliği de gebelikte bacak krampları hissedilmesine neden olabilir.

Öte yandan, nadir karşılaşılsa da hamilelikte bacak kramplarının nedeni kan pıhtısı olabilir. Özellikle bacakta ağrı, etkilenen bölgede sıcaklık ve şiddetli şişlik varsa derin ven trombozu açısından değerlendirilmek için mutlaka muayene olunmalıdır.

Hamilelikte Bacak Krampları Nasıl Geçer?

Hamilelikte bacak kramplarına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

1. Esneme Hareketleri Yapın

Hamilelikte bacak kramplarını en aza indirmek için düzenli olarak esneme rutini uygulayabilirsiniz. Örneğin gece yatmadan önce baldırlarınıza ağırlık vererek bacaklarınızı her gün esnetmeyi deneyin. Hangi hareketi nasıl yapacağınıza dair doktorunuza veya spor eğitmeninize danışmayı unutmayın.

2. Spor Yapın

Esnemenin yanı sıra, eğer riskli bir hamileliğiniz yoksa yüzme, yürüyüş veya pilates gibi egzersizler yapın. Spor, kan akışını sağlamanın ve kas kütlesini korumanın mükemmel bir yoludur. Ayrıca kontrolsüz kilo alımını önlemeye ve doğumun daha rahat geçmesine yardımcı olur.

3. Sık Sık Hareket Edin

Belli bir pozisyonda uzun süre durmaktan kaçının. Ne uzun uzun oturun ne de uzun uzun ayakta kalın. Özellikle masa başı bir işte çalışıyorsanız, saat başı 5’er dakikalık yürüyüşler yapmaya dikkat edin.

4. Bol Su İçin

Bol su tüketmek, bacaklarda oluşan ödemi en aza indireceğinden hamilelikte bacak kramplarını da önlemeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

5. Sıcak Kompres Uygulayın

Bacağınıza kramp girdiği zaman bölgeye sıcak kompresler yapmanız kasınızın kolayca gevşemesini sağlayacaktır. Bunun için sıcak su torbası kullanabilir, sıcak havlu uygulaması yapabilir veya ılık bir duş alabilirsiniz.

6. Masaj Yapın

Gebelikte bacak krampını rahatlatmanın bir diğer yolu da masaj yapmaktır. Krampın girdiği yere 30 saniye – 1 dakika boyunca tek elinizle nazikçe masaj yaparak kaslarınızı gevşetebilirsiniz.

7. Ayakkabı Seçiminize Dikkat Edin

Hamilelik sırasında topuklu veya ayağınızı sıkan ayakkabılardan olabildiğince uzak durun. Bunun yerine ayağı destekleyen, rahat ve ödemlerinizi baskılamayacak genişlikte bir ayakkabı tercih etmeye dikkat edin.

8. Doktorunuz Öneriyorsa Magnezyum Takviyesi Kullanın

Krampların büyük bir kısmı magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Eğer doktorunuz magnezyum eksikliği nedeniyle size takviye önerdiyse bunu düzenli bir şekilde kullanmaya özen gösterin.

Ne Zaman Doktoru Aramalısınız?

Gebelikte bacak krampları ile çok sık karşılaşılır. Yukarıda da değindiğimiz gibi nedeni çoğu zaman hamilelikle ilişkilidir ve genellikle anne bebek sağlığı için tehlikeli bir tabloya yol açmaz.. Ancak nadiren de olsa kan pıhtıları hamilelikte bacak ağrısı ve kramplara neden olabilir. Bu durum acil tıbbi yardım alınması gereken bir tablodur. Dolayısıyla aşağıdaki belirtiler hissedildiğinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

  • Şiddetli şişlik,
  • Şiddetli ağrı,
  • Etkilenen bölgede sıcaklık ve hassasiyet.

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.