Hamilelikte 1. Trimester Döneminde Beslenme

Hamilelikte 1. Trimester Döneminde Beslenme
22 Mart 2017

Hamileliğin ilk belirtilerin yaşandığı 1. trimester; yani ilk üç aylık dönem, bebeğin organ gelişiminin başladığı, tamamlandığı ve anne adayının hamileliğe uyum sağladığı dönemdir. Bu nedenle bu dönemde anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için önemlidir.

Bebek sahibi olmak her kadının hayatları boyunca isteyebileceği en değerli şeylerden birisidir. Gebeliğin 9 ayı, 3 aydan oluşan 3 döneme ayırmıştır. Birinci trimester (ilk 3 aylık dönem), İkinci trimester (ikinci 3 aylık dönem) ve son olarak üçüncü trimester (son 3 aylık dönem). Bu üç aylık dönemler gebeliğin genel gelişiminin daha iyi anlaşılması açısından oldukça önemli ve fayda sağlamaktadır. Birinci trimester; yani ilk üç aylık dönem, bebeğin organ gelişiminin başladığı, tamamlandığı ve anne adayının hamileliğe uyum sağladığı dönemdir. Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de çok önemlidir. Hem sizin sağlıklı bir gebelik geçirmeniz hem de bebeğinizin sağlıklı olarak doğması için beslenme büyük önem taşır. Hamilelikte 1. trimester döneminde beslenme nasıl olmalı? Bu dönemde hangi yiyecekleri tüketmelisiniz, hangi  yiyeceklerden uzak durmalısınız?  

1. Trimester Dönemi Beslenmesi

Birinci trimester dönemi yani gebeliğin  ilk 13 haftalık dönemini kapsar. Bu dönemde öncelikle, içinizde büyüyen mucizenin sağlıklı bir birey olarak dünyaya gelmesinin, sizin elinizde olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. 1. Trimester döneminde sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için öncelikle kendinize ideal bir beslenme programı belirlemeniz gerekir. Bunu yapmak için öncelikle beslenmenizi gözden geçirin. Çünkü siz nasıl beslenirseniz bebeğinizde öyle beslenir. Bebek ihtiyaç duyduğu tüm besinleri plesanta aracılığıyla sizden karşılar. Bunun için beslenme programınızı şu şekilde düzenleyin;     Hamilelikte 1. Trimester Döneminde Beslenme   

Folik asit kullanmaya başlayın (Mutlaka Doktorunuzun Bilgisi ve Önerisiyle)   Abur cubur tüketmeyin,   Sigara ve Alkolden uzak durun   Sucuk, salam ve sosis gibi besinlerden uzak durun, hazır ürünlerde bulunan nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojen olması nedeniyle bebeğinizde toksit oluşturabilir. Canınız çok çekiyorsa güvendiğiniz bir kasaptan alacağınız sucuğu yanmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1 ya da 2 kez tüketebilirsiniz.   Listenizde Kompleks Karbonhidratlara (tam buğday ekmeği, sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar gibi) yer verin,   Kaliteli proteinlere (her gün 1 yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ya da kurubaklagil, 3 su bardağı süt, yoğurt ya da ayran) yer verin,   Bebeğin kemik minerilizasyonu için  kalsiyumdan zengin yiyeceklerle beslenin. (Süt, yoğurt, peynir, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.   Aşırı kafein tüketiminden kaçının (kahve, kakao, çikolata, gazlı içeçekler, siyah ve yeşil çay) Bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerinde zararlı olabilir. Hafta da 1 -2 defa 1 fincan sütlü kahve ya da Türk kahvesi, günde maximum 3-4 bardak açık çay içebilirsiniz.   Kalsiyum, demir, folik asit, iyot, D vitamini, B12 vitamini, C vitamini gibi vitamin ve mineraller yeterli düzeyde almalısınız, (eksikliğinde doktorunuzun kontrolleri sonrasında dışarıdan verilmektedir.)   Günde 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterin.   Hamilelikte 1. Trimester Döneminde Beslenme  

Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarsınız

Gebelikte bebeğinizin gelişimi için bebeğinizi besleyecek olan plasenta, dokuların ve kan damarlarının oluşumu için enerjiye ihtiyaç artar. Ancak bu durum sizin iki kişilik yemeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Bebekler her şartta enerji ihtiyaçlarını anneden karşılamaktadır. Bu nedenle 1. Trimester dönemde yeterli ve dengeli beslenen anne adayının ekstradan enerji eklemesi yapmasına gerek yoktur.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.