Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri

Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri
19 Mart 2017

Gebelikte sigara kullanımının bebek üzerindeki olumsuz etkileri, anne karnında ve doğumdan sonra olmak üzere 2 grupta incelenir.

Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri

Gebelikte anne adayının sigara içmesinin bebek üzerindeki olumsuz etkileri 10 başlık altında toplanmış. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır.

 1.Erken doğuma neden olur; Bebeğin normal zamanda doğması 38 - 40 hafta olarak kabul edilirken, sigaranın etkisiyle bu süre 38 haftadan çok daha önce doğumun gerçekleşmesine neden olabilmektedir.  
2. Erken membran rüptürü: Doğum sırasında açılması gereken su kesesinin zamanından çok önce açılması, bebeğin gelişiminin tamamen tamamlanmadan önce doğum yoluna girmesine neden olur.  
3. İntrauterin gelişme geriliği: bebeğe giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmasına neden olur. Buda bebeğin anne karnında gelişiminin geri kalmasına sebep olur.  
4. İntrauerin exitus: Bebeğin anne karnında ani ölümü.  
5. Preaklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) : Anne adayında tansiyon yükselmesi, vücutta aşırı ödem, idrarda protein çıkması, görme bulanıklığı gibi belirtilerle görülen gebelik zehirlenmesi tablosudur. Bu durum hem anne ve hem de bebek hayatı için risk oluşturur.  
6. Gebelikte Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon): Sigarada bulunan nikotinin damar büzücü ve daraltıcı etkisi ile gebelik tansiyonun  yükselmesi görülür. Bu durum bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yaratır.   Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri 
 7. Dekolman Plasenta: Normal şartlarda doğum sırasında bebeğin doğumundan itibaren  plasenta ayrılır. Dekolman plasentada durumunda ise bebek henüz anne rahminde iken plasentanın zamansız ayrılması ve buna bağlı olarak tehlikeli boyutlara ulaşabilen kanamanın oluşmasına neden olur.  
8. Respiratuar Distres sendromu: Doğumdan sonra bebeğin solunum sorunları yaşaması. Erken doğan bebeklerde akciğerlerin gelişmemesi nedeniyle ölümcül olabilecek solunum sorunlarının sigara içilen gebeliklerde daha sık gözlemlenmiştir.  
9. Süt miktarının azalması: Annenin lohusalık döneminde süt miktarının azalmasına neden olmaktadır.  
10. C vitamini seviyesinde azalma; Lohusalık döneminde anne sütünün C vitamini seviyesinde düşme ve besleyici etkisinin azalmasında rol oynamaktadır.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.