Erken Doğum Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış!

Erken Doğum Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış!
27 Mayıs 2019

Erken doğum hakkında doğru olduğuna inanılan yanlış bilgiler...

Bir bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için, anne karnındaki gelişimini 9 aylık süreçte tamamlaması gerekir. Ancak bazı durumlarda, bebek olması gereken haftadan daha önce dünyaya gözlerini açar. 37. haftadan önce hamileliğin sona ermesi erken doğum olarak adlandırılır. Günümüzde her 100 hamilelikten ortalama 13’ü erken doğum ile sonlanıyor. Dünyada her yıl 13 milyon prematüre bebek dünyaya geliyor. Konuya bu bağlamda baktığımızda; anne adaylarının erken doğum ile ilgili bilinçli olması gerekir. Bu yazımızda  erken doğumla ilgili neredeyse herkesin doğru bildiği yanlışlara değindik.

*Erken doğumun nedenleri ile ilgili buraya tıklayabilirsiniz.

Erken Doğum Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış!

Erken Doğum Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

1) ‘Vajinal Ultrason Erken Doğuma Sebep Olur’

Vajinal ultrason; kadın hastalıkları veya hamilelik ile ilgili daha ayrıntılı ve kesin bilgiler verir. Prop adı verilen cihaz vajen girişine yerleştirilerek gerekli kontroller yapılır. Vajene yerleştirildiği için rahim ile bir bağlantı yoktur. Dolayısıyla erken doğuma neden olmadığı gibi, erken doğum veya düşük riski tanısında önemli bilgiler verir.

2) ‘Sürekli Yatmak Erken Doğumu Önler’

Erken doğum tehdidi olan gebelerin fiziksel aktivitesinin azaltılması tavsiye edilir. Ancak tamamen hareketsizlik bir yaşam tarzı benimsemek pıhtılaşmaya neden olabilir. Bu nedenle erken doğum riski olduğunda, gebelerin sürekli yatması önerilmez. Sadece spor yapması veya ağır fiziksel aktivitelerden kaçınması tavsiye edilir.

3) ‘Antibiyotik Kullanımı Erken Doğum Nedenidir’

İlaçlar yerinde ve uygun dozda kullanıldığında, fayda sağlayan kimyasal bileşenlerdir. Gebelik döneminde de doktorun önerdiği ilaçların kullanılması, daha büyük risklerin ortaya çıkmasını önler. Örneğin; genitâl enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda erken doğum riski gelişebilir. Bu sebeple, rahatsızlıkların tedavisi için doktor kontrolünde gebeliğe uygun ilaçlar içilebilir.

*Erken doğumun belirtileri ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Erken Doğum Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış!

4) ‘Erken Doğumu Önlemek İçin Kullanılan İğneler Haplardan Daha Etkilidir’

Erken doğumu durdurmak için kullanılan değişik formda ilaçlar mevcuttur. Kullanılacak olan ilaç formu, gebelik haftasına veya doğumun neden erken başladığına göre değişiklik gösterir. Bu konuda doktorunuz en uygun olan tedavi yöntemini sizin için belirler. Kullanılan ilaçların formu farklı olsa da doğumu durdurma konusunda aynı etkiye sahiptirler.

5) ‘Yiyeceklerin Erken Doğum ile İlgisi Yoktur’

Hamilelik döneminde doğru beslenme, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından en önemli faktördür. Örneğin; az pişmiş yumurta veya et, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri veya kabuklu deniz ürünleri, taşıdıkları mikrop nedeniyle bağırsak hareketlenmesine, ishale veya rahim kasılmasına neden olabilir. Ya da çok sağlıklı diye gün içinde içtiğimiz aloe vera, meyan kökü, öksek otu, adaçayı ve kekik çayı, rahim kasılmasını tetikleyebilir. Bu nedenle hamilelerin beslenme konusunda doktoru ile iletişim halinde olması önemlidir.

6) ‘Cinsel İlişki Erken Doğuma Neden Olabilir’

Eğer gebelik sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa, cinsel ilişki kısıtlanmaz. Sağlıklı gebeliklerde cinsel ilişki erken doğum nedeni değildir. Ancak riskli gebelikler ve erken doğum tehdidi tanısı koyulan hamilelere doktoru tarafından cinsel ilişki yasağı getirilebilir.

Erken Doğum Hakkında Neredeyse Herkesin Doğru Sandığı 9 Yanlış!

7) ‘Yolculuk Erken Doğum Sebebidir’

Hamilelik döneminde yolculuk edilmesinde sakınca yoktur. Ancak gebeliğin 34. Haftasından sonra doğum yapma ihtimali yükseldiği için, beklenmeyen zaman ve ortamda doğumun başlamaması adına yolculuk önerilmiyor. Erken doğum tehdidi olan gebelere, doktorları daha önceki haftalarda da seyahat yasaklaması getirebilir. Bunun dışında, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece yolculuk yapmak tek başına erken doğum nedeni değildir.

8) ‘Diş Çekimi Mutlaka Erken Doğum Nedenidir’

Gebelik döneminde diş ve diş eti rahatsızlıklarının erken doğum ile ilişkilendirilebileceğine dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların, hamilelik öncesinde mutlaka diş hekimine görünmesi tavsiye edilir. Gebelik sırasında gelişen diş hastalıkları ise doktor onayı alınarak en uygun haliyle tedavi edilebilir.

9)'Rahim Ağzı Dikişi Erken Doğumu Kesin Olarak Önler'

Rahim ağzı dikişleri; rahim ağzı yetmezliği olan veya rahim ağzında anatomik problemi olan kişilerde faydalı olabilir. Ancak erken doğumun çeşitli nedenleri olduğu ve rahim ağzı dikişinin hepsinde etkili olmadığı unutulmamalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.