Açılma Başladıktan Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?

Açılma Başladıktan Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?
21 Mart 2019

Doğum sürecinde rahim ağzı açıklığı ne ifade eder? 1 cm açılma doğum habercisi midir? Açılma başladıktan ne kadar sonra doğum gerçekleşir? Rahim ağzı açılması ile ilgili tüm merak ettikleriniz makalemizde!

Her gebenin hamilelik ve doğum süreci birbirinden farklı seyreder. Ancak, bebeğinizin normal yoldan doğabilmesi için gerekli olan en önemli şey rahim ağzı açıklığıdır. Bu açılma sayesinde, bebeğinizin doğum kanalından ilerleyip doğması için gerekli genişlik sağlanmış olur. Peki, doğum sürecinde rahim ağzı açıklığı ne ifade eder? 1 cm açılma doğum habercisi midir? Açılma başladıktan ne kadar sonra doğum gerçekleşir? Rahim ağzı açılması ile ilgili tüm merak ettikleriniz makalemizde!

Rahim Ağzı Açıklığı Nedir?

Bebeğinizin doğum vakti yaklaştığında, rahim ağzı olarak bilinen servikste yumuşama ve incelme gerçekleşir.  Bu olay ‘sevikal silinme’ olarak da adlandırılır. Servikal silinme, yani rahim ağzınızın yumuşamaya ve incelmeye başlaması gebeliğin son haftasında gerçekleşir. Daha sonra rahim ağzı genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahim girişi, doğum eyleminin başlamasıyla 1 cm’den 10 cm’ye kadar açıklık gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında ise artık bebeğinizin doğum için hazır olduğu anlaşılabilir.

Açılma Başladıktan Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?

Doğum Sürecinde Rahim Ağzı Açıklığı

Normal doğum, tamamen rahim ağzı açıklığına bağlı olarak gelişen bir süreç diyebiliriz. Bu süreç her hamilede farklılık gösterebilir. Genellikle ilk vajinal doğumunu yapacak kadınlarda açılmaların gerçekleşmesi 12 – 14 saat aralığındayken, bu süre ikinci vajinal doğumunu yapacak olanlarda 4 – 6 saate kadar düşebilmektedir. Bunun nedeni, rahim kaslarının ilk doğumda gerekli esnekliği kazanmış olmasıdır. Açılmanın ilk 4 cm’si genellikle uzun sürmektedir. Eğer ilk vajinal doğumsa, 4 cm açılmadan sonra saat başı 1cm, ikinci veya daha sonraki vajinal doğumlarda ise 4 cm açılmadan sonra saat başı 1,5-2 cm açılma beklenmektedir. Bu nedenle 4 cm açılmadan sonra doktorunuz saat başı açılmayı kontrol ederek, bebeğin ne zaman doğacağı hakkında fikir sahibi olabilir.

Açılma Başladıktan Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?

Rahmin ilk 4 cm açılması biraz uzun sürebileceğinden, doktorunuz bu süreci evinizde daha konforlu bir şekilde geçirmeniz gerektiğini söyleyebilir. Siz de kasılmaların şiddeti ve sıklığını takip ederek, aşağı yukarı doğumun ne zaman gerçekleşeceğini kestirebilirsiniz. Bu aşamada anneler en çok ‘kaç cm açıklık olursa doğum başlar’ sorusunu merak etmektedir. Yukarıda da değindiğimiz gibi 4 cm açılma, doğumun kritik belirleyicisidir. Bebeğinizin doğum kanalından geçip dışarı çıkabilmesi ise 10 cm açıklık ile mümkün olmaktadır. Bu aşamanın ne kadar süreceği, ilk doğum olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.

Açılma Başladıktan Ne Kadar Sonra Doğum Gerçekleşir?

Yeteri Açıklık Sağlanamazsa Ne Olur?

Bazı durumlarda açılma durabilir. Böyle bir tabloyla karşılaşılınca doktorunuzun dışarıdan müdahale etmesi gerekebilir. Bu müdahalelerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Suni sancı,
  • Zarların sıyrılması,
  • Sezaryen,

Kritik açılma olarak kabul edilen 4 cm’den sonra açılma ilerlemiyorsa, doktorunuz yukarıdaki müdahalelerden birine başvurabilir.

1 cm Açılma Doğum Haberci Olarak Kabul Edilir mi?

Normal şartlarda, kadınların rahim ağzı açıklığı yoktur. Yani 0 cm olarak düşünebilirsiniz. Bebeğinizin doğumu yaklaşınca vücudunuz kendini hazırlamaya başlar ve rahim ağzı yavaş yavaş açılır. 1 – 2 cm açılma, doğumun kesin habercisi olarak kabul edilmez. 1 cm açılmadan sonra saatlerce hiç açılma görülmeyebilir. Bu nedenle yukarıda da değindiğimiz gibi 4 cm açıklık, doğumun kritik belirleyicisi olarak değerlendirilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl