Çalışan Annelere Yeni Haklar Geldi!
Kasım ayında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Analık İzni ile ilgili yeni yönetmelikte çalışan kadınların doğum öncesi ve sonrasındaki hakları yeniden düzenlendi.
Yeni çıkan kanun maddeleri ile doğum ya da evlat edinme sonrasında kadın çalışanlar için tanınan kısmi / süreli çalışma hakları yeni bir boyut kazanmış oldu. Yapılan yasal düzenlemeler ile kadınların anne olmalarından sonra çalışma hayatını bırakmamaları ve işgücü piyasasından kopmalarını önlemek amaçlanıyor. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan kanuni düzenleme ile kadın çalışanların doğum izni uygulamalarında da değişiklik yaşandı. Buna göre, 3 yaşından küçük çocuk evlat edinen çalışan kadınlar da annelik izni kullanılabilecek. Anne olan çalışan, çocuğu okula başlayana kadar kısmi süreli çalışma hakkından yararlanabilecekler. Çalışan annelerin hakları 2017 yılında yenilenerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni annelik izni yönetmeliği olarak Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çalışma hayatında anne ve baba adaylarının doğum ve evlat edinme sonrasında kısmi ve süreli çalışma haklarına ilişkin merak edilen konuları soru ve cevapları ile burada bulabilirsiniz.
Çalışan annelerin hakları 2017 de annelik izni kaç hafta?
Yeni düzenlenen annelik izni yönetmeliğinde daha önceki yönetmelikte yer alan kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrasındaki sekizer (8) haftalık analık izinleri korundu. Annelerin bu hakları bebek üç yaşını doldurmamış çocuk evlat edinen çalışan kadınlara da tanındı.
Annenin vefatı söz konusu olduğunda annelik izni kime verilir?
Annelik izni ile ilgili yapılan düzenlemede annenin doğum sırasında ya da doğumdan sonra vefatı halinde annelik iznini hakkını baba kullanabilecek.
Çalışan anneler annelik izni bitince izin kullanabilecekler mi?
Çalışan annelerde annelik izninin bitmesinden sonra, kadın çalışanın istemesi halinde ilk doğumda 60, ikinci doğumda 120 ve sonraki doğumlarda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin yapabilecekler. Bu haktan evlat edinen erkek işçilerde yararlanabilecek.
Çalışan annelerin ücretsiz izin süreleri ne kadar?
Kasım ayında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, annelik izni yönetmeliğine göre, kadın çalışanların talep etmeleri durumunda annelik izninin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek.
Annelerin kısmi sürekli çalışma hakkı kaç yıl geçerli?
Çalışan anneler için yönetmelikle gelen yeni düzenlemede sürede yarım gün çalışma hakkı uzatıldı. Buna göre, annelerin kısmi çalışma sürelerinin yani yarım gün çalışma haklarını 5 yıla kadar kullanabilecekleri belirtildi.
Kısmi çalışma süresi ne zaman talep edilebilir?
Anne olan kadın çalışanların çocukları ilköğretim çağına gelene kadar herhangi bir zaman diliminde kısmi süreli (yarım gün) çalışma hakkı talep edebilecekler. Bu haktan yararlanmak için başvuran çalışan kadın, eşinin çalıştığını belgelemek zorunda olacak.
Vardiyalı çalışanlar kısa süreli çalışma izninden yararlanabilecek mi?
Vardiyalı çalışan kadınlarda kısa süreli çalışma hakları; vardiyalı çalışan sanayi işletmeleri, özel sağlık kuruluşları ve bir yıldan az mevsimlik işlerde işverenin iznine bağlı olarak yarım gün çalışma hakkından yararlanabilecekler.
Özel ve Kamuda Çalışan Annelere Yarım Gün Çalışma Tam Gün Maaş Hakkı
Son dönemde çalışan anneler ile ilgili devlet tarafından pek çok düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemelerden birisi de doğum yapan ya da evlat edinen çalışan annelere yarım gün çalışma tam gün maaş alma hakkı. 10 Şubat'ta yayınlanan yasanın yürürlüğe girmesinden sonra yapılan düzenlemeler sonrasında 22 Ağustos 2017 de başlayan yarım gün çalışma ödeneği başvuruları 22 Eylül 2017 Cuma günü sona eriyor. Belli şartları sağlayan annelerin başvurabileceği yarım gün çalışma başvurusu belirtilen tarihe kadar İŞKUR'a yapılabilecek. Yarım gün çalışma hakkından özel ve kamuda çalışan personel / işçi anneler yararlanacaklarken, haktan yararlanan anneler toplamda yaklaşık olarak 10 bin 665 lira ücret alacaklar. Yarım Gün Çalışma Ödeneği Başvuruları İle İlgili Detaylar İçin Tıklayın
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var