Bebeklerde ve Çocuklarda Öğle Uykusunun Önemi

Bebeklerde ve Çocuklarda Öğle Uykusunun Önemi
09 Şubat 2017

Gün boyu yoğun olan aktiviteye bir mola vermek bebeğin bedenine ve gelişimine iyi gelecektir. Öğle uykusunu bir düzene sokmak sanıldığı kadar zor değildir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Öğle Uykusunun Önemi

Öğle uykusu, özellikle 6 yaşına kadar bebek ve çocuklar için oldukça önemlidir. Gün boyu yoğun olan aktiviteye bir mola vermek, çocuğunuzun bedenine ve gelişimine iyi gelecektir. ,Özellikle bebekler için sabah ve öğle uykularının bir zorunluluk olduğunu hatırlatalım. Fakat miniklerin uykuya dalmakta yaşadığı zorluklar ve uyumamaları annelerin kabusu haline gelebiliyor. Ancak bebeğiniz önerilenden az uyuyorsa bu dünyanın sonu değil, endişelenmeyin. Uzmanlar, uyku konusunda bebeklerin ve çocukların birbirinden farklı olabildiğini belirtiyorlar. Yani 3 saat değil de, 1,5 saat uyuduysa, bunun ona yettiğini unutmamalı ve uyuması için zorlamamalısınız. 3-4 aylık bir bebek ortalama 2 – 3 parti halinde 5 saat uykuya ihtiyaç duyarken, 9-12 ay bebekler süreleri yarım saat ile 2 saat arası değişen 2 parti halinde uykuya ihtiyaç duyabilir.  

Bebekler aylık gelişimlerine göre kaç saat gündüz uykusu uyumalıdır?

 

0-3 ay:

Bebeğiniz ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda uykusu günde 15 saate kadar düşer. Fakat bu uyku hiçbir zaman aralıksız olarak 2-3 saati geçmez. Bu durum çoğu bebekte 5-6. aya kadar sürer. Bebeğin uyku düzeni ve alışkanlıklarını oluşturmak için küçük alıştırmalara bu dönemde başlamanız tavsiye edilir. 6 haftasını doldurduktan sonra uyutmak için kucağınıza alıp sallamayı bırakın ve onu kendi kendine uyuması için yalnız bırakın.  

3-6 ay:

3-4 aylık bebekler 10 saatini gece, 5 saatini ise gündüz olmak üzere yaklaşık 15 saat uyurlar. İlk ayları kadar her 2-3 saatte bir uyanmazlar. Gündüz uykuları ise 2-3 parti halinde yaklaşık 5 saat civarındadır.


6-9 ay:

Günde yaklaşık 14 saat uyuması gereken bebeklerin sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez kısa süreli gündüz uyku uyuması, uyku düzeninin sağlanmasında faydalı olacaktır. Gündüz uykularının toplamı en az 4 saat olmalıdır.


9-12 ay:

Bebeğiniz geceleri 10-12 saat ve gündüzleri iki kez yarım ile 2 saat arası uyumalıdır.  

18-24 ay:

Geceleri 10-12 saat, gündüzleri ise 2 saatlik bir öğlen uykusu yeterli olur.  

Bebeğim öğlen uykusuna ne zaman yatmalı?

Öğle uykusuna ne zaman yatması gerektiği konusu gece uykularını da etkileyeceğinden dolayı çok önemli bir ayrıntıdır. Eğer akşamüstü uyuması gerektiği yerde akşam saatlerinde uyursa gece uykusunun gelmesi için çok uğraşabilirsiniz. Uzmanlar uyku kalitesi bakımından bebeğinizi şu saatlerde uyutmanızı tavsiye ediyorlar:

  • Bebeğiniz 3 kez uyuyorsa; sabah ortasında, öğleden sonra ve akşamüstü
  • Bebeğiniz 2 kez uyuyorsa; sabah ortasında ve öğleden sonra
  • Bebeğiniz 1 kez uyuyorsa; öğleden sonra
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.