Bebeklerde Uçuk Neden Çıkar? Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Uçuk Neden Çıkar? Belirtileri ve Tedavisi
09 Şubat 2024

Bebeklerde uçuk belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Uçuk, dudakların çevresinde oluşan kabarcık benzeri küçük yaralardır. Bu yaralar, kabarcık patladığında sızabilecek sıvılarla doludur. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de çıkabilen uçuk, alerjik veya bakteriyel değil, virüs kaynaklı bir deri lezyonudur. Herpes Simpleks virüsünün neden olduğu uçuk, bebeklerde ateşe neden olabilir. Ayrıca prematüre veya bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde nadiren ensefalit veya HSV keratiti gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde uçuk çıkar mı, bebeklerde uçuk belirtileri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar…

Bebeklerde Uçuk Çıkar mı?

Bebeklerde uçuk elbette çıkabilir. Zira uçuk bulaşıcı bir hastalıktır ve enfekte olan kişinin lezyonuyla temas halinde kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Dolayısıyla enfekte olan bir yetişkinin bebekleri öpmesi halinde uçuk virüsü bebeğe bulaşabilmektedir. Bununla birlikte ortak kullanılan mutfak eşyaları veya havlular yoluyla da bulaşabilen uçuk, doğum sırasında annede Genital Herpes olması halinde de bebeğe geçebilmektedir.

Bebeklerde Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuğun kuluçka süresi uzundur. Bu nedenle bulaştıktan sonra 2 – 12 güne kadar hiçbir semptom gelişmeyebilir. Gelişen semptomlar ise enfeksiyonun şiddeti, bebeğin yaşı ve bağışıklığına bağlı olarak değişlik gösterebilir. Bağışıklığı güçlü olan bebeklerde komplikasyon riski düşüktür ancak yenidoğanlarda ve bağışıklığı zayıf olanlarda semptomlar daha şiddetli olabilmektedir. Bebeklerde uçuk belirtileri ise genellikle şu şekildedir:

  • Dudak çevresinde küçük kabarcıklar
  • Dudak çevresinde kaşıntı, bebeğin sürekli dudak çevresine temas etmesi
  • Hafif ateş
  • Beslenmeyi reddetme
  • Eskiye kıyasla daha az enerji

Bebeklerde Uçuk Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde uçuk teşhisi için fiziki muayene çoğu zaman yeterlidir. Ancak emin olmak için su kabarcıklarından örnek alınabilir veya kan testi yapılabilir.

Bebeklerde Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde uçuk tedavisi için spesifik bir yöntem yoktur. Zira bağışıklık sistemi genellikle virüsü baskılar. Uygulanan ilaç tedavileri ise virüsün sağlıklı hücrelere yayılmasını azaltmayı ve semptomları hafifletmeyi amaçlar. Bu noktada bağışıklık sistemi düşük bebeklere, yenidoğanlara veya prematürelere ilaç tedavisi başlanabilir. Bebeğin semptomlarına göre oral antiviral ilaçlar, antiviral kremler ve ateş düşürücüler reçeteye eklenebilir. İlaçların dozajları ise bebeğin semptomlarına göre doktor tarafından özel olarak ayarlanır.

Bebeklerde Uçuk Neden Çıkar? Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Uçuğa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde uçuğun geçmesi için öncelikle çocuk doktoru muayenesi şarttır. Doktorun uygulayacağı tedaviye ek olarak aşağıdakilere dikkat edilmesi, semptomların hızlıca toparlanmasına yardımcı olacaktır.

  • Bebeğin ağzını düzenli olarak yıkayın. Bu aşamada doktorunuzun önerdiği antiseptik sabunları ve ılık su kullanabilirsiniz. Yıkama hem virüsün yayılmasını önleyecek hem de diğer patojenleri uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizin ellerini düzenli olarak yıkayın. Zira karıncalanma veya kaşıntı hissi nedeniyle bebeğiniz sık sık dudaklarına dokunacaktır.
  • Uçuk yaraları bebeğin çok huzursuzlanmasına neden oluyorsa soğuk kompresler yapabilirsiniz. Bunun için buz torbası veya suya batırılmış bir bez kullanabilirsiniz.
  • Anne sütünün içindeki antikorlar virüsün hücrelere bağlanma yeteneğini zorlaştıracağından hastalık zamanlarında bebeğinizi daha sık emzirin.
  • Yaralardan kaynaklanan tahriş bebeğinizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuza danışarak uygun bir ağrı kesici ilaç verebilirsiniz.

Bebeklerde Uçuk Nasıl Önlenir?

Bebeklerde uçuk çıkmasını önlemek için aşağıdakilere dikkat edilebilir:

  • Enfekte kişileri bebeğinizden uzak tutun.
  • Bebeğinizle kişisel eşyaları ortak kullanmayın. Kıyafetler, havlular ve mutfak eşyaları da dahil olmak üzere bebeğinizin eşyalarını ayrı yıkayın.
  • Eğer sizde uçuk varsa bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın, ağız ve burun maskesi kullanmaya dikkat edin.
  • Hamilelik sırasında uçuğunuz varsa doktora danışarak uygun tedaviyi alın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Dudak Uçuğu Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Uçuğun Komplikasyonları Nelerdir?

Uçuk virüsü bebeklerde nadiren ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların bağışıklık sistemi zayıf, prematüre ve yenidoğanlarda gelişme riski daha fazladır.

Ensefalit: Virüsün beyne ulaştığı ve burada gizli enfeksiyona yol açtığı tablodur. Beyinde şiddetli iltihaplanmaya ve nöbetlere yol açabilir.

HSV Keratiti: Bebek uçuk lezyonuna dokunduktan sonra gözlerine dokunduğunda virüs gözlerine geçebilir ve korneaya zarar verebilir. Çoğu durumda hasar geçicidir ancak nadiren kalıcı olabilir.

Egzama Herpeticum: Egzaması olan ve aynı zamanda uçuk geçiren bebeklerde ortaya çıkan karmaşık bir egzama türüdür. Bebek için acı verici olabilir ve iyileşmesi uzun zaman alabilir.

BU içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Genital Herpes Sezaryen Doğum Nedeni mi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.