Bebeklerde Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Sertleşmiş kulak kiri, bebeklerde işitme sorunlarına veya kulak ağrısına neden olabilir.
Halk arasında kulak kiri olarak adlandırılan serumen, insan kulağında doğal olarak üretilen mumsu bir maddedir. Kulak kanalını su geçirmez hale getiren ve kulağı böcek veya tozlardan koruyan serumen, aslında olması gereken bir şeydir. Ancak sertleştiğinde kulak ağrısı, işitme sorunları veya dışarıdan görünen kirlere yol açabileceğinden, bazı durumlarda bir profesyonel tarafından temizlenmesi gerekebilir. Sizler için ele aldığımız bu yazıda, bebeklerde kulak kiri nasıl temizlenir sorusunun yanıtını derledik. Keyifli okumalar!
Bebeklerde Kulak Kiri Neden Olur?
Kulak kiri, kulak memesi ile kulak zarı arasında kalan dış kulak tarafından üretilen mumsu bir maddedir. Gereksiz bir biyolojik atik gibi görünse de her insanda gelişir ve sağlık için pek çok faydası bulunur. Örneğin:
- Kulak kanalını su geçirmez hale getirir
- Toz ve böcekler için yapışkan bir tuzak görevi görür
- Tahrişi önlemek için kulak kanalını yağlı bir hale getirir
- Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip bileşiklerden oluşur
- Kulak zarını enfekte edebilecek mikroplardan korur
Bebeklerde Kulak Kiri Birikmesi Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kulak kiri birikmesi aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Kulak kiri sertleşip kulak kanalında bir şeyin sıkışmış olduğu hissine neden olabilir. Bu durumda bebekler bir şeylerin yanlış olduğunu belirtmek için kulaklarına işaret edebilir.
- Kulak kiri kulak kanalını tıkayarak işitme zorluklarına yol açabilir.
- Eğer kulak kiri aşırı birikmişse bebeğin kulak kanalından bir miktar sertleşmiş kirin dışarı çıktığını görebilirsiniz.
- Ağrı, huzursuzluk ve koku gibi belirtiler de gelişebilir.
Bebeklerde Kulak Kiri Herhangi Bir Soruna Yol Açabilir mi?
Bebeklerde kulak kiri sertleştiğinde ve derine doğru ilerlediğinde bazı sorunlar yaratabilir. Bunlar arasında;
- Kaşıntı
- Kulak ağrısı
- Kulak çınlaması
- Zayıf işitme gibi problemler bulunur.
Bebeklerde Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Bebeklerde sertleşmiş kulak kiri temizliği bir çocuk doktoru veya KBB uzmanı tarafından yapılır. Mevcut duruma göre doktor aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilir:
- Kulak kirini yumuşatmak ve dökülmesini sağlamak için kulak damlası reçete edebilir.
- Kulaktaki kiri zayıflatmak ve dışarı çıkmasına yardımcı olmak için tuzlu su solüsyonuyla kulak yıkama tercih edilebilir.
- İyi bir ışık ve büyüteç yardımıyla kulak kirini vakumlayabilir.
- Bebeğin kulak kiri çok sertse özel bir cihaz kullanarak kiri çıkarmayı tercih edebilir. Bu yöntemde bebeğin hareketsiz bir şekilde durması çok önemlidir. Bu nedenle işlem sırasında ebeveynlerin bebeği güzelce tutması gerekir.
Bebeklerde Kulak Kiri Sorunları Nasıl Önlenir?
Aşağıdaki önlemler, bebeklerde kulak kiri sorunlarının ortaya çıkmasına engel olabilir:
Pamuklu Çubuklar Kullanmayın
Pamuklu çubuklar kulak kirini daha derine ittiğinden uzmanlar tarafından pek önerilmez. Kulak kanalı kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir ve elle temizlenmesine ihtiyaç yoktur. Ayrıca bir amaca hizmet eder ve vücudun atık ürünü değildir.
Kulak Kirini Elle veya Bir Nesneyle Çıkarmaya Çalışmayın
Bebeğinizin iç kulağında kir birikintisi görürseniz onu elinizle veya başka bir cisimle çıkarmaya çalışmayın. Bu, kirin daha derine kaymasına veya kulak zarının zedelenmesine neden olabilir.
Bebek Uyurken İşitme Cihazını Çıkarın
Eğer bebeğiniz işitme cihazı kullanıyorsa odyologlarla görüşerek gece uykusunda işitme cihazını çıkarıp çıkaramayacağınızı sorun. Böylece kulak kirinin içeride birikmesi önlenecektir.
Kulaklarını Kontrol Edin
Her banyodan sonra bebeğinizin kulaklarını kontrol edin. Bu sayede kulak kiri aşırı birikmeden doktorunuz kolayca müdahale edebilir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Bebeklerde kulak temizliği için pamuklu çubuk önerilmemektedir. Doktor tavsiyesi olmadıkça damla kullanımı da tercih edilmez. Kir ağrıya veya kulak tıkanmasına neden olmuyorsa olduğu gibi bırakılması öneriliyor. Dış kulak ise her banyo sonrasında nemli bir bezle silinip kurulanabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var