Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları

Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları
30 Haziran 2017

İki yaş sendromu uzmanlar tarafından bebeğinizin çocukluk döneminin bittiği ve çocukluk döneminin başlaması olarak değerlendirilir.

Bebeklerde İki Yaş Sendromu

Bebeklerde iki yaş sendromu uzmanlar tarafından bebeklik döneminin bitişi ve çocukluk döneminin başlangıcı olarak tanımlanır. Bebeklerde 2 yaşın çocukların ve ailelerinin en fazla zorlandıkları dönem olarak gösterilir. Söz konusu dönemde bebeklerin yaptıklarının neden, niçin diye anlamlandırılmaya çalışmanın gerekmediği ifade ediliyor. Bebeklikten çocukluğa geçiş evresi olarak adlandırılan 2 yaş, bebeğin duygusal dünyasında iniş-çıkışlara neden olur. Bebeklerde 2 Yaş Sendromu aynı zamanda Korkunç 2 Yaş olarak da adlandırılır. Bu süreç bebeğin 2 yaşına gelmesi ile başlayabileceği gibi 18 aylık bebeklerde de görülebilmektedir. Bu dönemde çocuklar kelime dağarcığına "hayır", "yapmaayacağım",  "yemeyeceğim" kelimelerini eklerler. çocukların her dönemde anne babalarına yeni şeyler öğrettiklerini ifade eden uzmanlar, bununla nasıl baş edileceği konusunda ise, çok yardımcı olmadıklarını ifade ediyorlar. İki yaş sendromu nasıl atlatılır? İşte bebeklerde / çocuklarda 2 yaş sendromu ile başa çıkmanın yolları...          

Çatışmalara Son Verin!

Bebeğinizin 2 yaş sendromu yaşadığı dönemde, çocuk ve anne baba arasınadaki çatışmaları azaltmak için çocuğunuzla çatışmalara son verin.

2 Yaş Sendromunu Atlatmak İçin Bir adım önde olun

Bebeğinizle ilgili bu dönemde önleyici stratejiler geliştirebilirsiniz. Bebeğinize karşı uygulayacağınız strateji de bir adım önde olmalısınız. Örneğin çocuğunuz siz işten geldiğinizde yemek yemek istemiyor ve çatışıyorsanız yemeğini siz gelmeden yemesini isteyebilirsiniz. Yemek yerine meyveyi birlikte yiyebilirsiniz. Ancak böyle bir durumda ne kadar yediği ile ilgilenmeyin.   

Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları    

2 Yaş Sendromu Ağlama Krizi Durumunda Gücünüzü Hissettirin

çocuğunuzun bakımı  tümüyle sevgi ve şefkatle olmaz. Bunun yanıda yetişkinin gücünün de eklenmesi gerektiği ifade edilir. çünkü çocuklar birlikte oldukları yetişkinin kendinden emin, sakin, otoriter ve ne yaptığını bilen birisi olmasını isterler. Ağlayan çocuk karşısında çaresizlik içerisinde ağlayan bir anne ya da çocuğun ağlamasıyla baş edemeyen bir babanın onun her isteğini yerine getirdiği durumlarda güçten söz edilemez. Bu gibi çatışma durumlarında anne-baba soğukkanlılığını koruyarak, öfke göstermeden sakin davranıp gücünü çocuğa hissettirmelilerdir.

Bebeklerde İki Yaş Sendromuyla Başa çıkmak İçin Kurallar ve Sınırlar Koyun

çocuklar kendi güvenliklerini sağlamak için yeterince sorumluğa sahip değillerdir. Kendi adlarına sağlıklı karar alabilecekleri yaşa gelinceye kadar anne babaların onlara neleri yapıp neleri yapamayacağını söylemesi gerekir. Koyulan kurallar ve sınırlar çocukları korurken, aynı zamanda nereye kadar özgür hareket edebileceklerini öğretir.  Kural ve sınır koyarken bunun nedenini açıklayın. Zira çocuklar anlamadıkları bir şeye ayak uydurmaya çalışmazlar.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları  

Verdiğiniz Mesajlar Net ve Tutarlı Olsun

İki yaş sendromu yaşayan çocukların yeni beceriler geliştirmesi zaman ister. Bu dönemde koymuş olduğunuz kuraların ve verdiğiniz mesajların her zaman aynı ve tutarlı olmasına dikkat edin.

İki Yaş Sendromu ile Başa çıkmak İçin Seçim Yapma Hakkı Verin

Bebeklerde iki yaş sendromunda çocuğunuza karar verme ve seçim yapma şansı vermeniz ileride önemli kararlar alma becerisini geliştirir. Bunu yaparken çocuğunuzun istediği şeyin kabul edilebilir ve belli sınırlar içerisinde olması durumunda seçeneek sunmak iyi bir yoldur. Ceketini giymek istemeyen çocuğa "Kendin mi giymek istersin, ben mi sana yardım edeyim?" gibi bir yaklaşım en uygun olanıdır.

Olumlu Davranışları Ödüllendirin, Olumsuzları Görmezden Gelin

Genellikle çocukların yapmış oldukları davranışlar doğal olarak görülür ve çok fazla dile getirilmez. Oysa ki çocuğunuzun hak ettiğini düşündüğünüz davranışları ödülendirmek uygun bir davranış olup, çocuğun yaptığı olumsuz davranışa tepki göstermek  çocuğun anne babanın ilgisini çekmek için o davranışı sürekli hale getirmesine neden olabilir.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları  

2 Yaş Senromunuyla Baş Etmek İçin Günlük Rutin Oluşturun

çocuklarda iki yaş sendromu ile ilgili yaşanan çatışmaların çoğu günlük rutin işlerle alakalıdır. Banyo yapma, yemek yeme, diş fırçalama, uyku gibi rutin işler ne kadar erken yaşta gerçekleşirse bu dönemde yaşanacak çatışmalar o kadar azalır. Günlük rutini oluştururken, çocuğun az istekli olduğu şeyi çok istekli olduğunun önüne koyun. Örneğin, dondurma yemeği yemek bitimi sonrasına, oyunu da banyo sonrasına erteleyin.

Duygularına Temas Edin

Bebeğiniz bu dönemde yaşamış olduğu üzüntü, hayal kırıklığı ve endişe gibi duygularla baş edemediği için zorluk yaşayabilir. Duygularını onun adına ifade etmeniz, duygularını sizin tarafınızdan anlaşıldığını hissetmesini sağlar. Bunu yaparken çocuğunuzun duygularını dışa vurabilmesi için sizin yol göstermenize ihtiyacı olduğunu unutmayın.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları    

Öfke Krizlerine Yardımcı Olun

2 yaş sendromunda gece ağlamaları ve öfke krizleri kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda anne babalar, öfke krizlerinin kendilerini kontrol etmesine izin vermemesi gerekir. Tahammül edilmesi zor olan öfke krizlerinde sosyal ortamlarda yaşadıkları utançtan dolayı çocuğun her istediğini yapmak, bir dahaki seferde krizin daha kuvvetli yaşanmasına neden olur.  

Dikkatini Başka Yere çekin ve Bir Adım Sonrasını Uyarın

Bebeğin öfke krizi yaşayabileceği bir durumu önceden fark ederek dikkatini başka şeye yönlendirmek, bebeğin sıkıntı duyduğu konudan uzaklaşmasına neden olur. Bir an önce yemek yemek isteyen çocuğunuza sofrayı kurmasını istemek onu konudan uzaklaştırmaktadır. Bunun dışında yapacağınız bir sonraki adımı önceden haber vermeniz, öfke nöbetini önüne geçilmesini sağlayacaktır.   

Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları  

Öfke Krizi Sırasında Sakinleştirmeye çalışmayın

çocuğunuzun öfke krizi sırasında onu sakinletirmeye çalışmayın. Bu şekilde davranışınız krizin daha fazla uzamasına neden olur. çocuğunuzu sakinleşmesi için rahat bırakın, kabul ederse uzaklaşın, yanında durduğunuz zaman hiç konuşmadan onun susmasını bekleyin.

Görmezlikten Gelin

çocukların öfke krizleri daha çok başkalarının yanıda gerçekleşir. Eğer bu davranışları dikkat çekmek için yaptığını düşünyorsanız olayı görmezden gelin. Gazete alıp okumak ya da başka şeyle ilgilenmek onun bu davranışını alışkanlık haline getirmemesini sağlar.  

 Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları  

Tutarlı Olun

Bebeklerde iki  sendromu ile baş etmek için anne babalar çocuklarına uyguladıkları kurallar konusunda fikir birliğine varmaları ve bu kurallara sonuna kadar uyulması gerektiğini unutmamalıdırlar. Bunun tersinin söz konusu olduğu durumlarda çocuk bu yaklaşımı bir tür ödül olarak algılar ve anne baba arasındaki çatışmadan kendisine bir avantaj sağlayıp, daha da ısrarcı ve kriz çıkaran konumunda kalmayı tercih eder. Bunun dışında çocukların vermek istedikleri mesajı, onunla göz göze gelerek ve aynı seviyeye inerek, kararlı bir ses tonuyla söylemeleri gerektiği ifade edilir.


  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.