Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri

Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri
23 Mayıs 2017

Bebeklerde alerji, farklı nedenlere göre 6 grupta incelenmektedir. Yazımızda, alerji çeşitlerini ve uygulanan tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Alerji; genel anlamıyla bir bağışıklık sistemi bozukluğu olarak tanımlanır. Vücut bazen zararsız olarak görünen bazı yabancı maddelere karşı aşırı bir tepki gösterir ve bu durum alerji olarak adlandırılır. Bebeklerde alerji belirtisi olarak kontrol edilemeyen ağlamalar görülse de alerjinin temel nedenin tıbbi olarak iyi tespit edilmesi gerekir. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında bebekte alerjik reaksiyonlara rastlandığı durumlarda, doğru tedavinin uygulanması önem taşır. Bebeklerde alerji; farklı nedenlere, belirtilere ve tedavi yöntemlerine göre, Nazal Alerjiler (Burunla İlgili), Besin Alerjileri, Çevresel Alerjiler, Anafilaksi, Evcil Hayvan Alerjisi ve Sezonluk Alerjiler olarak 6 grupta incelenmektedir.

Bebeklerde Alerji 6 Grupta İncelenmektedir:

Bebeklerde görülen alerji çeşitleri şu şekilde gruplandırılır;

1- Nazal Alerjiler (Burunla İlgili)

Nazal Alerji Belirtileri,

Burun kaşıntısı veya aksırma, burun akması, tıkanma ve sulu veya kaşınan göz olarak ortaya çıkar. Bebekte görülen nazal alerjinin nedenleri olarak, toz zerreleri, sigara dumanı, hayvan deri döküntüleri gösterilmektedir. Nazal alerjiler, bebeklerde en sık görülen alerjiler arasında yer alır.

Nazal Alerjinin Tedavisi;

Burun alerjilerinin tedavisi genel olarak reçetesiz satılan alerji ilaçlarıyla yapılır. Belirtilerin görülmeye başlamasıyla birlikte, bebeğin doktora götürülmesi ve doktor tarafından önerilen burun spreylerinin kullanılması gerekir.  

Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri   

Tedavide Yan Etki Görülebilir 

Alerjik burun akıntısı tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler, uyuklama, sakinleşme, kaşıntı ve burun kanamasına olarak kendini belli edebilir. Bazı bilimsel veriler ise nazal seroidlerin (kortizonlu burun burun spreyleri) bebeklerde büyümeyi yavaşlatabileceğini ortaya koymuştur. Bu sebeple anne babalar, tedaviye başlamadan önce yan etkiler konusunda doktorla görüşmelidir.

2 - Besin Alerjileri

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde görülen bir diğer alerji türü de besin alerjileridir. Besin alerjilerinin belirtileri arasında, burun tıkanması şeklinde görülen alerjik reaksiyonlar vardır. Besin alerjisinin diğer belirtileri ise; isilik ya da kızarıklık, yüzde şişme, midede şişme, egzama, gaz, kusma, ishal, kurdeşen veya kabızlık olabilir.

Bebeklerde Besin Alerjisi Nedenleri

Bebeklerde en yaygın görülen alerjiler arasında besin alerjisi de yer alır. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bile görülen besin alerjisinin en bilinen nedeni ise büyükbaş hayvan ürünleridir. (Bebeklerde alerjiye neden olabilen yiyecekler; yumurta, süt, fıstık,buğday, soya,ceviz, balık ve kabuklu deniz ürünleridir.)

 
Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri  

Besin Alerjisi Nasıl Geçer?

Bebeklerde görülen besin alerjisinde en iyi bilinen tedavi yöntemi, alerjik reaksiyonu gösterilen besinin tüketilmesinden kaçınılmasıdır. Mamayla beslenen bebeklerde alerjik tepki gösteren mamanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Bebek anne sütüne karşı alerjik tepki gösterirse, annenin alerjiye neden olan gıdayı tüketmemesi önerilir. Bu gibi durumlarda ebeveynler doktora danışarak tedavi konusunda tavsiyeler almalıdırlar. Bebekte görülecek besin alerjisinde, nefes almada zorlanma, yüzün şişmesi, kusma ve ishal gibi ciddi reaksiyonların gelişmesi durumunda vakit kaybetmeden 112'yi aramak ve en hızlı şekilde tıbbi müdahaleyi başlatmak gerekir.

Bakmanızda Fayda Var: Bebek Alerjilerinden Kaçınmanın 4 Yolu

3- Bebeklerde Çevresel Alerjiler

Bebeklerde Görülen Çevresel Alerjinin Belirtileri

Kurdeşen, isilik, dil ve ağzı da içine alan vücudun belli bölgelerinde şişmeler, hızlı kalp atışları, nefes almada sersemlik veya baş dönmesidir. Çevresel alerjilerin nedenleri olarak böcek zehri alerjisi gösterilir. En çok bilinen nedenlerden birisi arı sokmasıdır. Bazı ilaçların içeriğinde bulunan kimyasallar da çevresel alerjiye neden olabilmektedir.  

 Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri  

Çevresel Alerjinin Tedavi Edilmesi

Bu gruba giren alerjilerde bebeği arı sokması durumunda uygulanacak tedavi  ilk önce sokulan bölgenin temizlenmesi ve arı bölgeye iğne bırakmışsa onun hemen çıkarılması gerekir. Daha sonra ısırılan bölgeye soğuk uygulama yapılır ve kalamin losyonu veya karbonat ve su karışımından hazırlanan macun sürmek etkili olur. Bebeğinizi arı sokmasında sonra nefes alma zorluğu, sersemlik, yüzde şişme, bayılma gibi belirtiler görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması önerilir.  

4 - Bebeklerde Görülen Anafilaksi

Bebeklerde görülen diğer bir alerji çeşidi de Anafilaksi'dir. Diğer alerjilerden farklı olarak; böcek ısırığına, zehre, bir yiyeceğe ya da ilaca karşı vücudun gösterdiği şiddetli reaksiyon olarak tanımlanır. Bu alerji türünde özel bir alerjen nedeni yoktur ve en ağır alerji türlerinden biridir.

Anafilaksi Belirtileri

Bu grup alerjide görülen belirtiler; bilinç kaybı, bayılma, solunum güçlükleri, yüzde, boğazda, dilde, hava yollarında şişme ve anjiyodemadır. (bir deri altı alerjik rahatsızlığı olmasına karşın hayati tehlike doğurabilir.) Bebeğin belli bir allerjene karşı hassasiyet göstermesi sonrasında solunum yolunda tıkama ya da dolaşım sisteminde etkilere neden olabilmektedir. 


Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri  

 Anafilaksi Tedavisi

Bebeğinizde bu alerji grubu belirtileri gördüğünüz takdirde, hemen 112 acili aramanız hayati önem taşır. Bu durumda uygulanacak tedavide bronşları genişleten ilaçlar kullanılabilir.

5- Evcil Hayvan Alerjileri

Evcil Hayvan Alerjisi Belirtileri

Bebeğin bağışıklık sisteminin evcil bir hayvan alerjenine karşı alerji üretmesi sonucunda burun ve hava yollarında şişmelere neden olmaktadır. Bebeğin vücudunun evcil hayvan alerjenine karşı verdiği tepki sonrasında; bebeklerde burun akıntısı, aksırma, gözlerde sulanma, hırıltılı solunum ve astım bağlantılı öksürmeye neden olmaktadır. Bu belirtiler yanında aynı zamanda bebeğin ciltte kızarma veya kurdeşen gibi döküntüler de görülebilmektedir.

Evcil Hayvan Alerjisinin Nedenleri

Bebeklerde görülen alerjiye neden olan evcil hayvanlar; Köpek, kedi, tavşan, kuş gibi evde beslenen hayvanların döktükleri tüy ve kepekler gösterilir. Söz konusu hayvanların deri döküntüleri ve tüyleri bebeğin giysisine veya döşemelere yapışarak alerjiye neden olmaktadır.   

Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri      

Evcil Hayvan Alerjisi Tedavisi

Evcil hayvan alerjisi tedavisinde, orta şiddette yaşanan alerjilerde burun spreyleri etkili olurken, daha ciddi evcil hayvan alerjilerinde doktor tarafından verilecek ilaçları kullanmak gerekir. Bebeklerde yaşanan evcil hayvan alerjisinde doktor alerjinin nedenini anlamak için cilt testi yapar. Test sonucunda bebeğinizin evde beslemiş olduğunuz bir hayvana alerjisi olduğu belirlenirse, hayvanın evden çıkarılması ve evin detaylı temizlenmesi gerekir.

6 - Sezonluk Alerjiler

Bebeklerde Sezonluk Alerji Belirtileri

Bebeklerde belli aralıklarla ya da sürekli görülen alerji belirtileri olarak; burun akıntısı, aksırma, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve öksürük en yaygın görülen belirtiler arasında yer alır.  

Bebeklerde Alerji Türleri ve Tedavi Şekilleri  

Sezonluk Alerjilerin Nedenleri;

Bebeklerde sezonluk görülen alerjinin en yaygın nedenleri olarak; çimler, otlar veya polenler olarak gösterilir. Bebekler farklı türdeki çim ve polen türlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu tür alerjenler genellikle yaz aylarında, ilkbahar ve sonbaharda görülebilmektedir. Bakmanızda Fayda Var: Bebeğinizdeki Bu Belirtiler Bahar Alerjisinin Habercisi Olabilir

Sezonluk Alerjenlerin Tedavisi

Bu tür  alerjenlerin tedavisinde doktor tarafından verilen ilaçlarla olur. Anne babaların kesinlikle bebeklerine reçetesiz ilaçlar vermemeleri tavsiye edilir. Doktor tarafından verilecek ilaçların yan etkiler ise, uyuklama, susamadır. Bazı ilaçlarda bulantı, kusma, baş ağrısı, kabızlık, ağız kuruluğu, ishal ve göz kararmasına neden olabilmektedir.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.