Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
30 Ekim 2017

Yenidoğan bebeklerin diğer gelişim süreçlerinde olduğu gibi dil gelişimi süreci ve konuşmaya başlama yaşı da bebekten bebeğe farklılık gösterir.

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebeklerin ne zaman konuşacağı anne babalar için büyük merak ve heyecan konusudur. Yenidoğan bebeklerin diğer gelişim süreçlerinde olduğu gibi dil gelişimi süreci ve konuşmaya başlama yaşı da bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?Uzman Pedagoglar bebeklerin konuşmaları ve dil edinimi kazanabilmeleri için belli bir aşamadan geçmeleri gerektiğini belirtirler. Örnek olarak; 0-2 aylık bebeklerin ihtiyaçlarını ağlayarak veya yapmış oldukları mimik hareketleriyle anlatmaya çalıştıklarını söylerler. Bilinçsiz refleks olduğu belirtilen mimik hareketleri, bebeğin 0-12 ay arasına gelmesiyle "Agulama Dönemi" denilen döneme girmesiyle özellikle dudak seslerini içeren ba-ba / ma-ma gibi seslerin yanına sessiz harfler getirerek hece tekrarı yapmaya dönüşür. Dudak sesleri dışında, yetişkin tepkilerine göre heceleri sıkıştırarak, da-da/de-de gibi ek sözcükler de kullanırlar. Peki, Bebeklerin ilk kelimeleri ne zaman söylerler?

 

Tek Sözcük Kullanımı Dönemi

Amerikalı ünlü dil bilimci Chomsky'e göre, bebeklerin agulama döneminde dünya dillerindeki seslerin tümünü çıkartma yeteneklerinin olduğudur. Yani Chomsky'e göre, konuşma evrenseldir. 12-18 ay arasındaki "Tek sözcük dönemi"de bebeklerin alıcı dili iyi olmasına karşın ifade edici dili biraz daha sınırlıdır. Bu dönemde bebeğin çıkardığı kelimelerin genellikle isim olduğu belirtilirken, az da olsa zarf ya da fiili kullanabildiklerinden bahsedilir. Mama, su, ver, at vb. gibi bebeklerin ilk sözcüklerinin temel ihtiyaçlardan kaynaklandığı, bu ilk kelimelerin anne babalar tarafından pekiştirildikçe, bebeğin bu kelimeleri daha sık söylemeye başladığı ifade edilir. 


 Bebeklerin Ay Ay Dil Gelişimi Nasıl Gerçekleşir? detaylı bilgi için tıklayın...


Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?


İki Sözcüklü Birleşimler Dönemi

Bebeklerin 18-24 ay arasındaki dönem "iki sözcüklü  birleşimler dönemi" olarak tanımlanır. Bu dönemde de jargon kullanımı devam ederken, 20-100 arasında kelime kullanımları vardır. Giderek; Anne mama, abi bak, dede gel.. şeklinde konuşmanın geliştiği ve karmaşıklaştığı görülür.

İlk Gramer Konuşması Dönemi

Bebeklerin ilk gramer konuşması döneminin 24-60. aylar arasında gerçekleşir. Bu dönemde bebeğin kelime haznesi gelişir ve 2-3 kelimeli kurallı cümleler kurmaya başlar ve neden?, Bu ne? gibi soru kalıplarını kullanmaya başlar. Dün bugün ve yarın gibi zaman bildiren sözcükleri kullanmaya başlar. 


Bebekler Hangi Ayda Hangi Sesleri Çıkarır?

Bebekler doğumlarından itibaren ilk 12 ayda çevrelerinde duydukları sesleri anlamaya ve anladıkları o sesleri taklit etmeye başlarlar. Bununla birlikte erken dönemde çıkarmış oldukları seslerin konuşma haline dönüşmesine yardımcı olacak fonetik sistemleri de gelişmeye başlar. Bu nedenle bebekler konuşmaya başlamadan önce, çıkardıkları seslerin özellikleri bakımından değişik aşamalardan geçerler. Bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde çıkarmış olduğu sesler refleksif ihtiyaçlarını anlatan seslerdir. Bu haftadan sonra;

  • 6 hafta ile 4 ay arasında agu ve gülme evresi başlar.
  • 4-7 ay arasında ise, sesle oyun oynamaya başlarlar.
  • 7-10 ay arasında ise, hece tekrarlarından oluşan sesler çıkarırlar. 
  • 11-13 ay arasında, değişik heceleri bir araya getirerek anlamsız konuşma çıkarırlar. 
  • 12-13 ay arasında bebeklerin ilk kelimeleri çıkarmaları beklenir.
  • 12–18. ay aralığı ilk 50 kelime evresidir. Bu bebeğin yaklaşık 2. yaşına gelene kadar 300 kelime , 3–4.yaşına gelene kadar 500-1000 kelimeyi bulabilir. Ancak anne babaların unutmamaları gereken önemli konu bu bilgilerin genel bilgiler olduğudur. Zira pek çok bebeğin konuşma ve dil gelişimi değişiklik gösterebilir.  


Bebeğiniz 2 yaşına kadar konuşamıyorsa dikkat! detaylı bilgi için tıklayın...

 

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

Bir bebek 2 yaşında tek tek basit sözcükler kullanamıyorsa, 3 yaşına geldiğinde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılır. Uzmanlar, bebek gelişiminin herhangi bir döneminde motor, konuşma gibi genel gelişim normlarından farklı bir durum sezerse veya anne babaların bebeklerinin gelişimiyle ilgili herhangi bir şüpheleri varsa vakit kaybetmeden doktora danışmalarını önerirler.
 

Bebeklerin Dil ve Konuşma Becerisini Geliştirmek İçin Yapılacak Aktiviteler için Tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Saadet Mutluluk, bahtiyarlık.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.