Bebekler Ne Zaman Güneş Kremi Kullanabilir?

Bebekler Ne Zaman Güneş Kremi Kullanabilir?
20 Şubat 2023

Güneş kremi özellikle yaz aylarında bebekler için vazgeçilmez olsa da bu ürünlerin kullanımı belli bir yaştan önce güvenli olmayabilir.

Güneş, insanlar için önemli bir D vitamini kaynağıdır. Günlük D vitamini ihtiyacının neredeyse %80’i güneşten elde edilmekte olup, besinlerden oldukça düşük miktarlarda D vitamini alınır. Buna karşın güneşten yayılan ultraviyole ışınlarına maruz kalmak da kırışıklık, leke ve hatta deri kanseri gibi birçok riske davetiye çıkarır. Bu nedenle güneşin zararlı etkilerinden korunmak için özellikle dik açıyla geldiği saatlerde güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir. Peki, bebekler ne zaman güneş kremi kullanabilir? Gelin şimdi bebekler için güneş kremi seçerken nelere dikkat edilmeli, bebekler ne zaman güneş kremi kullanabilir gibi soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Bebekler Ne Zaman Güneş Kremi Kullanabilir?

Dışarısı sıcak ve güneşli, bu yüzden minik bebeğinizle birlikte yürüyüşe çıkmaya karar verdiniz. Bebeğinizin cildi henüz çok hassas olduğu için şapka gibi aksesuarlarla bebeğinizin hassas derisini korumak istiyorsunuz. Hatta pusetin veya bebek arabasının gölgeliği ile de gerekli önlemleri alıyorsunuz. Ancak tüm bu önlemlere rağmen yine de bebeğinizi güneşin zararlı etkilerine maruz bırakmadan dışarıda bir gün geçirmek zor olabilir. Bu noktada ise açıkta kalan cildini korumak için güneş kremi kullanmayı planlıyor olabilirsiniz. Ancak güneş kreminin bebeklerde belli bir yaştan sonra güvenli olduğunu unutmayın. Peki, bebekler ne zaman güneş kremi kullanabilir? Uzmanlar, 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremi kullanmanın alerji ve tahriş riskini artırdığını belirtiyor. Bu nedenle 6 aydan küçük bebeklere güneş kremi sürülmesini tavsiye etmiyorlar. 6. aydan sonra ise içeriği temiz, organik ve test edilmiş güvenli ürünlerin kullanılabileceğini ifade ediyorlar.

6 Aylıktan Küçük Bebekler Güneşten Nasıl Korunur?

Eğer bebeğiniz 6 aylıktan küçükse ve güneşli bir günde dışarıda vakit geçirecekseniz aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Bebeğinize kulaklarını, yüzünü ve ensesini koruyacak geniş siperlikli şapka takın.
  • Giysilerinin pamuklu, açık renkli ve rahat olmasına dikkat edin.
  • Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 10:00 – 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkmayın.
  • Bebek arabasında veya pusette mutlaka güneşliği kullanın.
  • Olabildiğince ağaç gölgesi vb. alanlarda vakit geçirin.

6 Aydan Büyük Bebekler İçin Güneş Kreminin Faydaları

Bebeklerde güneş kremi kullanımının en önemli faydası güneş yanıklarını önlemektir. Zira güneş yanıkları bebekler için çok acı verici olabilir, ateşe ve hastalık hissine neden yol açabilir. Bununla birlikte çocukluk döneminde güneşe sık maruz kalmak, ilerleyen yıllarda kırışıklık ve leke gibi problemleri tetikleyebilir. Daha da kötüsü, gençlik dönemindeki güneş hasarları cilt kanseri geliştirme riskini artıran ben ve çillere neden olabilir. Tüm bunları önlemek için ise bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak temiz içerikli güneş kremi kullanılması önerilmektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler İçin Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebekler Ne Zaman Güneş Kremi Kullanabilir?

Bebekler Hangi Saatlerde Güneşe Çıkabilir?

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak ne kadar önemliyse, sunduğu D vitamininden faydalanmak da bir o kadar önemlidir. Çünkü güneşten alınan D vitamini, bebeklerde başta raşitizm olmak üzere pek çok sağlık sorununun önlenmesini sağlar. Bunun için de aslında hangi saatlerde güneşe maruz kalınıp kalınmayacağının bilinmesi gerekir.

Uzmanlar, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için dik açıyla geldiği 10:00 – 16:00 saatleri arası direkt güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılması öneriliyor. Bu saatlerin dışında ise D vitamininden faydalanabilmek için güneş kremi sürmeden dışarıda vakit geçirilebileceğini belirtiyorlar.

Bebekler İçin Güneş Kremi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinize güneş kremi sürerken aşağıdaki güvenlik önlemlerini alabilirsiniz:

1. Göz Çevresinden Kaçının

Güneş kremini göz çevresi hariç bebeğinizin açıkta kalan tüm vücuduna sürebilirsiniz. Güneş kreminin kazara bebeğinizin gözüne girmesi ağrı, tahriş ve enfeksiyona neden olabilir. Böylesi bir durumda ilk olarak bebeğinizin gözünü bol suyla yıkayın. Kızarıklık ve sulanma gibi şikâyetlerin devam etmesi durumunda göz doktoruna muayene olmasını sağlayın.

2. Gerektiğinde Yeniden Uygulayın

Güneş kremi bir kez sürüldüğünde tüm gün koruma sağlamaz. Bu nedenle özellikle havuz veya deniz kenarında bebeğinizin güneş kremini 2 saatte bir yenilemeye dikkat edin. Saate bakmaksızın her suya girip çıktıktan veya terledikten sonra güneş kremini yenilemeyi unutmayın.

3. Temiz Ürünler Tercih Edin

Bebeğiniz için güneş kremi seçerken ürünlerin içeriğini mutlaka kontrol edin. Bebeklerin cildi ince olduğundan topikal ürünleri yetişkinlere göre daha fazla ve çabuk emerler. Bu da aslında bebekleri zararlı kimyasallara açık hale getirir. Bu nedenle bebeğiniz için kullanacağınız güneş kreminin organik, kokusuz, parfümsüz, non alerjik, suya dayanıklı ve minimum SPF 30  olmasına dikkat edin.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler İçin En İyi Güneş Kremi Hangisi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Saadet Mutluluk, bahtiyarlık.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.