Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?
07 Mart 2022

Bebeklerin önemli bir gelişim evresi olan emekleme dönemi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik!

Bebeklerde emeklememe veya geç emekleme birçok anne babayı tedirgin eder. Ancak emeklemenin gecikmesi durumunda hemen endişeye kapılmamak gerekir. Çünkü uzmanlar, bebeklerin 7 ile 11. aylarda emeklemeye başlayabileceğini fakat her çocuğun farklı gelişimsel özellikler gösterdiği için bazı bebeklerde emeklemenin birkaç ay gecikebileceğini belirtiyor. Dolayısıyla bebeğim neden emeklemiyor diye merak eden ebeveynler, doktorlarından çocuklarının sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını teyit ettiği sürece endişelenmemelidir. Üstelik emeklemeden yürüyen bebeklerin sayısının da azımsanmayacak kadar fazla olduğu unutulmamalıdır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; emeklemeyen bebekler ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Uzmanlar, bebeklerin 7 ile 10. aylar arası emeklemeye başlayabileceğini belirtiyor. Ancak bu zaman aralığının ortalama bir veri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü her bebek özeldir ve gelişim süreçlerinde ufak tefek farklılıklar gösterebilirler. Bazı bebekler 6. ayda, bazı bebekler 12. ayda emeklemeye başlayabilir. Hatta emeklemeden yürüyen bebeklerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu farklılıkta rol oynayan en önemli faktör ise kaba motor becerileridir. Bununla birlikte psikolojik faktörler ve bebeğin motivasyonu da emekleme döneminin zamanı etkileyebilir. Dolayısıyla bebeğim emeklemiyor diyen ebeveynler hemen paniğe kapılmamalı ve öncelikle gelişimsel bir problem olup olmadığını öğrenmek için doktorlarına danışmalıdır. Eğer nörolojik, ortopedik veya fiziksel bir sağlık problemi yok ise bebeğin geç emeklemesi genellikle hiçbir sorun teşkil etmemektedir.

Bebeklerin Emeklememesinin Nedenleri

Bebeklerin emekleme dönemine gelmiş olmasına rağmen emeklememesi, herhangi bir sorun olduğunu göstermediği gibi her şeyin yolunda olduğunu da garanti etmez. Bu nedenle yaşı gelmiş olmasına rağmen emeklemeyen bebekler, ebeveynlerinin gözünden kaçabilecek sorunlara karşı mutlaka doktoruna muayene ettirilmelidir. Bebeklerin emeklememesinin nedenleri şunlar olabilir;

  • Kaba motor becerileri henüz yeteri kadar gelişmemiş bebekler emeklemeyebilirler. Yani emeklemeyen bebeğin el , kol ve bacak kasları yeteri kadar güçlenmemiş olabilir.
  • Bebeğim neden emeklemiyor sorusunun bir diğer yanıtı da yaşına göre bebeğin kilolu olması olabilir. Kilolu olan bebekler emeklerken zorlandıkları için motivasyonlarını kaybedebilirler.
  • Bebeklerdeki ortopedik sağlık sorunları da emeklemeye engel olabilir. Örneğin bazı bebeklerin ayakları içe dönüktür. Bu durum yenidoğan döneminde normal karşılanır çünkü bebekler anne karnında aylarca dizleri bükülü bir halde durur. Ancak ayakların doğumdan sonra yavaş yavaş düzelmesi beklenir. Eğer bebeğin ayağındaki içe dönüklük el ile düzeltilebiliyorsa yani bir esneklik varsa genellikle bir sorun yoktur. Ancak ayaklar sert bir şekilde içe dönükse o halde bir ortopedi uzmanına muayene olmak gerekir.
  • Bebek 12. aya gelmesine rağmen yerde yuvarlanma, emekleme veya sürünmeye dair hiçbir belirti, hareket, istek yok ise doktora muayene olunması gerekir. Bu durum bazı bebeklerde nadir de olsa serebral palsi belirtisi olabilmektedir.

Bebeğim neden emeklemiyor diyen ebeveynler, öncelikle bebeklerini çok iyi gözlemlemelidir. Bir şeylerin ters gittiği düşünülüyor ise vakit kaybetmeden doktora danışılmalıdır. Ancak çoğu bebeğin herhangi bir sağlık problemi olmamasına rağmen geç emeklediği veya hiç emeklemeden direkt yürümeye başladığı unutulmamalıdır.

İlk Adım Ayakkabısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeklerin Emeklemesi İçin Ne Yapılmalı?

Bebekler 11. aya gelmiş olmasına rağmen emeklemiyorsa, yukarıda da değindiğimiz gibi hem içinizin rahat olması hem de gelişiminde bir problem varsa erkenden önlem alabilmeniz adına doktoruna danışmalısınız. Eğer doktorunuz herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söylüyorsa, aşağıdaki basit önerilerle bebeğinizin emekleme sürecine destek olabilirsiniz. İşte, bebeklerin emeklemesine yardımcı olabilecek ipuçları…

1. Yaşına Göre Kilosunun Normal Olduğundan Emin Olun

Bebekler neden emeklemez sorusunun bir yanıtı olarak yukarıda fazla kilo probleminden bahsetmiştik. Eğer sizin de bebeğiniz yaşına göre kiloluysa, bebek beslenmesi konusunda uzman olan bir diyetisyenden yardım alarak kilosunu kontrol altına alabilirsiniz.

2. Bebeğinizi Motive Edin

Bebeğinizin emeklemek için biraz motivasyona ihtiyacı olabilir. Bunun için sevdiği oyuncakları birkaç adım uzağına koyup ona doğru emeklemesi için fırsat yaratabilirsiniz. Ya da yerde birlikte uzanıp oyunlar oynayabilir, size doğru hareket etmesi için onu teşvik edebilirsiniz.

3. Muayeneye Götürün

Bebeğinizin emeklememesinin arkasında herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmek için bebeğinizin sağlığını takip eden doktora muayeneye götürebilirsiniz. Böylece hem içiniz rahat eder hem de herhangi bir sağlık sorunu varsa erkenden önlem alma şansınız olur.

4. Sabırlı Olun

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Uzmanlar 7 ile 11. aylar arasında emeklenebileceğini ancak bazı bebeklerin birkaç ay geç emeklemeye başlayabileceğini belirtiyor. Bunda motor becerileri, psikolojik ve fiziksel birçok faktör rol oynayabiliyor. Bazı bebekler ise hiç emeklemeden direkt yürüme evresine geçebiliyor. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu olmadığına emin olduğunuz sürece sabırlı olun ve bebeğinizin emekleyeceği/yürüyeceği günü bekleyin.

Bu Hatalar Bebeklerin Yürümesini Geciktiriyor!

Emeklemeyen Bebekler Ne Zaman Doktora Götürülmeli?

Bebeğiniz 14 - 15 aylık olmasına rağmen emeklemiyorsa iyice gözlemlemeniz gerekir. Eğer yerde sürünme, yuvarlanma, otururken popoyu ileri geri hareket ettirme veya oturma gibi fiziksel eylemlerde de bir eksiklik varsa bebeğinizi mutlaka çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz. Zira nörolojik ve ortopedik problemlerin de bebeklerde emeklememe gibi durumlara yol açabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Herhangi bir sorunun varlığında ise erken teşhisin tedavi şansını artıracağını unutmayın.

Emeklemeye Başlayan Bebekler İçin Alınması Gereken Önlemler!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.