Bebeğim Gece Saat Başı Uyanıyor, Ne Yapmalıyım?
Diş çıkarma, açlık veya hastalık gibi pek çok durum bebeklerin gece uykusunun bölünmesine neden olabilir.
Bebeklerin sağlığı ve gelişimi için kaliteli bir gece uykusu oldukça önemlidir. Ancak bazen gerek fizyolojik durumlar gerekse uyku düzeninin tam olarak oturmaması nedeniyle bebeklerde gece saat başı uyanma gibi durumlar yaşanabiliyor. Böylesi bir tabloda pek çok anne baba “bebeğim gece saat başı uyanıyor, ne yapabilirim?” sorusunun yanıtını merak ediyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda gece sık uyanan bebekler ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. İşte, bebeklerde gece sık uyanma nedenleri ve uyku düzeni oluşturabilmeniz için bazı ipuçları…
Bebeğim Gece Saat Başı Uyanıyor Ne Yapmalıyım?
Küçük çocuklarda ve bebeklerde gece sık uyanma çok sık rastlanılan bir durumdur. Beş yaşın altında çocuğu olan ebeveynlerin nerdeyse dörtte biri bu durumdan mustarip. Ancak bebeklerde gece sık sık uyanmanın olası nedenlerini bilmeniz, uyku düzeni oluşturmanıza büyük bir katkı sağlayacaktır. İşte, bebeğim gece saat başı uyanıyor diyorsanız, gözden geçirmeniz gereken bazı olası nedenler…
1. Açlık
Bebeklerde gece sık uyanmanın en sık karşılaşılan sebebi açlıktır. Bu nedenle bebeğinizi yatırmadan önce karnının tok olduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte eğer gece beslenmelerini yeni kesmeye başladıysanız, bebeğiniz alışana kadar geceleri sık sık uyanabilir.
2. Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde gece sık uyanmanın bir diğer olası nedeni ise burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı nefes alıp vermede ciddi problemlere yol açacağından bebeğin sık sık uyanmasına yol açabilir.
3. Gaz Sancısı
Bebeklerin yaygın şikâyetlerinden biri de gazdır. Bu durum karın ağrısına da neden olarak bebeklerin geceleri huzursuz olmasına ve sık sık uyanmasına sebep olabilir. Bu nedenle her beslenmeden sonra ve uykudan önce bebeğinizin gazını çıkarmaya dikkat edin.
4. Gürültü
Bebeklerin kaliteli bir uyku için sessiz ortama ihtiyaçları vardır. Evin önünden geçen bir kamyon, zil sesi ve hatta eşinizle fısıltı şeklinde konuşmanız bile onu rahatsız edip uyanmasına neden olabilir.
5. Enfeksiyon veya Diğer Hastalıklar
Bebekler emekleme aşamasına geçtiğinde, bir şeyleri kapıp ağızlarına götürme eğiliminde olurlar. Bu da onların daha sık hastalanmasına yol açar. Hasta olan bir bebeğin ise geceleri sık sık uyanması gayet olasıdır.
6. Diş Çıkarma
Ortalama 6. ayda başlayan diş çıkarma süreci ebeveynler kadar bebekler için de sancılı geçer. Yer yer kaşınan, yer yer ağrıyan damaklar bebeğin huzursuzlanmasına ve geceleri sık uyanmasına neden olabilir.
7. Ortam Değişimi
Ortamdaki herhangi bir değişiklik de bebeğin uyku rutininin bir süre bozulmasına yol açabilir. Bu bir ışık ayarı olabileceği gibi yatağının veya odasının değişmesi de olabilir.
8. Uyku Rutinindeki Değişiklikler
Çoğu ebeveyn yatma vaktinden önce bir rutin oluşturur. Bazıları banyo sonrası masaj gibi bir rutin oluştururken kimileri ninni ve bebeği pışpışlama gibi bir rutin oluşturabilir. Bu rutindeki herhangi bir değişiklik ise bebeğin uyku düzenini etkileyebilir.
9. Gelişimsel Kilometre Taşları
Bebekler gelişimsel dönüm noktalarında uyku problemleri yaşayabilir. Örneğin ses çıkarmayı veya bir şeyleri yakalamayı öğrendiklerinde, bebeğinizi geceleri yeni öğrendiği bu beceriyi denerken görebilirsiniz.
10. Rahatsızlık
Ortam ısısı ve odanın nem oranı bebeklerin konforlu uyumaları için oldukça önemlidir. Bu nedenle uyuturken mevsime uygun giydirdiğinizden ve odanın nem oranının ideal seviyelerde olduğundan emin olmalısınız.
Bebeklerin Geceleri Daha İyi Uyumasına Yardımcı Olacak Öneriler
Bebeğim saat başı uyanıyor diyorsanız aşağıdaki öneriler bebeğinizin uyku kalitesini artırabilir. İşte, bebeklerde gece sık uyanma durumunu önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları…
- Yatmadan önce karnının tok olmasına dikkat edin.
- Her beslenmeden sonra mutlaka gazını çıkarın.
- Yatmadan önce bezini değiştirin.
- Rahat, temiz, sessiz ve sakin bir uyku ortamı oluşturun.
- Gündüz uykularını takip edin. Bebeğin özellikle ilerleyen aylarda gündüzleri uzun uykular uyuması gece düzenini olumsuz etkileyebilir.
- Bir uyku rutini oluşturun. Örneğin her gece bebeğinizi yıkayıp masaj yapabilir, ardından ninni eşliğinde uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Bebeğiniz gece ağladığında hemen kucağınıza almayın. Zira birkaç dakika içinde sakinleşip uykusuna devam edebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var