Asperger Sendromu: Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Bu yazımızda, Asperger Sendromu ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.
Asperger sendromu, iletişim kurmada ve rutin değişikliklere uyum sağlamada güçlüklere yol açabilen bir nörobiyolojik bozukluktur. Başlangıçta bireysel bir bozukluk olarak tanımlanırken, son yıllarda otizm spektrum bozukluğunun bir parçası olarak görülmektedir. İlgiden hoşlanmamak, başkalarıyla iletişimden kaçınmak ve göz teması kurmamak gibi belirtileri olan Asperger Sendromu ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar etkili olur.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, Asperger Sendromu belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Asperger Sendromu Nedir?
Asperger sendromu, iletişim kurmada ve rutin değişikliklere uyum sağlamada güçlüklere yol açan bir nörobiyolojik bir bozukluktur. Yakın zamana kadar ayrı bir tanı olarak değerlendirilen Asperger sendromu, artık otizm spektrum bozukluğunun hafif bir formu olarak görülüyor. Ancak insanlar hala hastalığı Asperger sendromu olarak adlandırıyor.
Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asperger sendromunun ana belirtileri şunlardır:
- Başkalarıyla iletişim kurmamak,
- Göz temasından kaçınmak,
- Yalnız olmayı tercih etmek,
- İlgiden hoşlanmamak,
- Gözleri nesnelere sabitlemek,
- Başkalarına kayıtsız görünmek,
- Sallanma gibi tekrarlayan davranışlarda bulunmak.
Asperger sendromu belirtileri genellikle yaşamın ikinci yılında daha belirgin hâle gelir. Bu belirtileri gösteren tüm bebeklerin Asperger Sendromuna sahip olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca yukarıdaki belirtilerin olmadığı bebeklerde de bu sendrom olabilmektedir. Bu nedenle Asperger Sendromundan şüphelendiğinizde doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Asperger Sendromu Neden Olur?
Asperger sendromunun nedenleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki faktörlerin Asperger Sendromu riskini artırdığı düşünülüyor.
- Hatalı genlerin kombinasyonu,
- Kromozom anomalileri,
- Annenin hamilelik sırasında kullandığı ilaçlar,
- İleri yaşta çocuk sahibi olmak.
Asperger Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Asperger sendromunun tanısı için ilk olarak çocuğun davranışsal özellikleri değerlendirilmelidir. Ailenin şüphelenmesi halinde önce çocuk doktoruna başvurulmalı, ardından çocuk doktorunun yönlendirmesiyle çocuk psikiyatristi, çocuk psikoloğu ve pediatrik nörolog tarafından çocuğun değerlendirilmesi gerekebilmektedir. Tek bir test, çocuklarda Asperger sendromu tanısı koymaya yeterli değildir. Bununla birlikte tanı koyabilmek için aşağıdaki kriterler mutlaka incelenir.
- Dil becerileri,
- Sosyal beceriler,
- Başkalarıyla etkileşime olan ilgi,
- Göz teması, yüz ifadesi,
- Değişime karşı tutumlar,
- Motor beceriler.
Asperger Sendromu ile Otizm Nasıl Ayırt Edilir?
Asperger sendromu ile otizmin en ayırt edici farkı, Asperger sendromunun daha hafif belirtilere yol açmasıdır. Asperger sendromuna sahip olan çocukların daha iyi bir dil ve bilişsel becerilere sahip olması beklenir.
Kromozom Anomalilerini %99,9 Doğru Tespit Eden NIPT Testi ile İlgili Merak Edilen Her Şey!
Asperger Sendromu Tedavi Edilebilir mi?
Asperger sendromu için etkinliği kanıtlanmış tek bir tedavi yöntemi yoktur. Her çocuk özel olduğundan, ihtiyaçlarına yönelik olarak en uygun tedavi şeklini doktoru belirleyecektir. Bu tedaviler direkt Asperger sendromunu ortadan kaldırmasa da çocukların iletişim becerilerini, sosyal etkileşimlerini veya takıntılı rutinlerini iyileştirmeyi amaçlar.
Asperger Sendromu tedavisi şunları içerebilir:
1. Sosyal Beceri Eğitimi
Terapistler, gruplarda veya bire bir görüşmelerde çocuklara başkalarıyla nasıl iletişime geçileceğini ve kendilerini nasıl ifade edebileceklerini öğretebilirler.
2. Konuşma Eğitimi
Eğitimciler, konuşurken düz bir ton yerine daha vurgulu konuşmayı öğretebilirler. Bununla birlikte iki yönlü iletişim, el hareketleri ve göz teması ile ilgili sosyal ipuçları verebilirler.
3. Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapi, Asperger Sendromuna sahip olan çocukların düşünme şekillerini değiştirmeye yardımcı olur. Bu sayede çocuklar duygularını ve tekrarlayan davranışlarını daha iyi kontrol edebilirler.
4. İlaçlar
Asperger sendromuna sahip olan çocuklarda depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları görülebilir. Bunları kontrol altına alabilmek adına doktor çeşitli ilaçlar reçete edebilir.
5. Fizik Tedavi
Motor becerileri ve koordinasyon yeteneğini geliştirmek adına tedavi planına fizik tedavi de eklenebilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var