Adetliyken Gebelik Testi Yapılır mı?

Adetliyken Gebelik Testi Yapılır mı?
23 Mayıs 2023

Adetliyken gebelik testi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak adet olmanın gebeliğin oluşmadığını gösteren önemli bir belirti olduğunu unutmamak gerekir.

Adet olmak, hamile olunmadığının güçlü bir kanıtı olsa da gebeliğin ilk 3 ayında kadınların %25’inin kanama yaşadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle gebelikten şüphelenen ancak kanaması olduğu için kafası karışan kadınlar her ihtimale karşı gebelik testi yapmak isteyebilirler. Peki, adetliyken gebelik testi yapılır mı? Ya da vajinal kanama gebelik testi sonucunu etkiler mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; adetiyken gebelik testi yapılır mı, adetliyken gebelik testi yaptım pozitif çıktı, bu ne anlama geliyor gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Adetliyken Gebelik Testi Yapılır mı?

Adetliyken gebelik testi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Zira eczanelerde satılan hazır gebelik testi kitleri, idrardaki beta HCG hormonunu saptayarak çalışır. İdrara karışan kanamanın da gebelik testi sonucunu etkilemesi beklenmez. Dolayısıyla adetliyken hamilelik testi güvenli bir şekilde yapılabilir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, eğer kanamanın gerçek nedeni adet görmek ise, bu durum zaten hamile olunmadığının güçlü bir işaretidir. Bununla birlikte regl kanaması sanılan şey, aslında yerleşme kanaması veya poliplerden kaynaklanan bir kanama da olabilir. Bu durumda adetliyken gebelik testi yapanlar pozitif bir sonuçla karşılaşabilir. Yani adetliyken gebelik testi yaptım pozitif çıktı diyenler, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve kanamanın nedenini öğrenmelidir. Zira gebelik gerçekleşmiş olabilir ancak adet kanaması sanılan kanamanın farklı bir kaynağı olabilir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Gebeliğin resmi olarak başlaması korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 2 – 3 haftayı bulabilir. Zira yumurtanın döllenmesi, döllenen yumurtanın rahme ilerlemesi ve burada rahme tutunmaya çalışması belli bir zaman diliminde gerçekleşir. Yumurtanın rahme tutunması ve gerekli gebelik hormonlarının salınmasıyla birlikte gebelik süreci resmi olarak başlamış olur. Peki, gebelik testi için en uygun zaman nedir? Uzmanlar, adet gecikmesinden 1 hafta – 10 gün sonra gebelik testi yapılmasının doğru sonuç ihtimalini artırdığını söylüyor. İlk önce kanda belli olan beta HCG hormonu, kısa bir süre sonra idrarda da saptanabiliyor.

Adetliyken Gebelik Testi Yapılır mı?

Hamileliğin Erken Dönemlerinde Kanamanın Olası Nedenleri

Hamileliğin erken döneminde kadınların yaklaşık %25’i kanama yaşar. Bu nedenle hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve yaptığınız gebelik testi pozitif çıktıysa, kanamanızın olası nedenleri şunlar olabilir:

1. İmplantasyon

Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim astarına tutunma sürecinde gerçekleşir. Adet kanamasına göre daha hafif olan implantasyon kanaması, genellikle lekelenme şeklinde birkaç gün sürer. Bununla birlikte implantasyon kanamasının hamile kalan her kadında gerçekleşmeyebileceği unutulmamalıdır.

2. Enfeksiyonlar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hafif kanamalara neden olabilir. Bu nedenle enfeksiyondan şüpheleniyorsanız bir sağlık uzmanına muayene olmanız önemlidir.

3. Serviksteki Değişiklikler

Serviks olarak da bilinen rahim ağzı gebelik sürecinde birtakım değişimlere uğrayabilir. Örneğin serviksteki polip büyüyebilir ve kanamaya neden olabilir. Bu tablo büyük bir endişe kaynağı olmasa da doktora danışmak en sağlıklı yoldur.

4. Düşük

Tüm gebeliklerin yaklaşık %20’si düşükle sonuçlanır. Düşük yapmanın en önemli belirtisi ise vajinal kanama ve ağrıdır.

5. Dış Gebelik

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere konumlanmasıdır. Kanama ve ağrı ile belirti veren dış gebelikte hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün olmadığından gerek ilaç gerek ise cerrahi müdahalelerle dış gebelik sonlandırılmaktadır.

6. Mol Gebelik

Mol gebelik yaklaşık 1000 hamilelikten 1’inde görülen oldukça nadir bir durumdur. Bu tabloda rahim içinde bebek yerine üzüme benzeyen değişik bir doku gelişir. Mide bulantısı, kusma ve alt karın ağrısı gibi belirtilere yol açan mol gebelik ultrason sayesinde kolayca teşhis edilebilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Vacip Yapılması gerekli olan.