1-2 Yaşındaki Bebekler İçin Montessori Etkinlikleri

1-2 Yaşındaki Bebekler İçin Montessori Etkinlikleri
27 Ekim 2021

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, 1 - 2 yaşındaki bebekler için montessori etkinlikleri ve oyuncaklarına yer verdik, keyifli okumalar.

Evde, okulda, arabada kısaca her yerde kolayca uygulanabilecek Montessori etkinlikleri çocukların eğlenirken öğrenmesine yardımcıdır. Yaşa göre doğru seçilecek montessori etkinlikleri sayesinde edinilmesi istenen kazanımlar günlük hayatın bir parçası olarak çocuklara sunulabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, 1 - 2 yaş bebekler için montessori etkinlikleri ve montessori oyuncaklarına yer verdik. Ama öncesinde montessori eğitimi ile ilgili bilgi almak için bağlantıdan faydalanabilirsiniz!

1 Yaş İçin Montessori Etkinlik Önerileri

Hareket, konuşma ve duyuların ön plana çıktığı 1 yaş döneminde çocukların öğrenme kapasitesi en üst seviyededir. 0-6 yaş arasındaki süreci iyi yöneterek okul öncesi eğitimden maksimum fayda sağlanabilir. 1 yaş montessori etkinliklerinin temelinde;

  • Daha çok hareket,
  • Dil gelişimi,
  • Dünyayı tanıtmak,
  • İnce ve kaba motor gelişimini desteklemek esastır.

Zihinsel anlamda gelişen ve odaklanma becerisine de sahip olmaya başlayan 1 yaş çocuklar için seçilecek oyuncakların algılama ve öğrenme yeteneğini geliştirmesi hedeflenmelidir.

1 yaş bebekler için montessori oyuncakları arasında; dil becerilerini geliştiren sesli modeller, hayvan figürleri, birleşen bloklar, renkli toplar ve basit yapbozlar sayılabilir.

1 Yaş Montessori Etkinlikleri 

Doğumdan itibaren anaokuluna başlanana kadar evde uygulanabilecek basit Montessori etkinlikleri sayesinde eğitim ve gelişim istenen şekilde planlanabilir. Çocuk bakımı ve gelişimi konusunda son derece hassas ve titiz olan yeni nesil ebeveynler, merkeze çocuğu alan Montessori eğitimi hakkında daha çok bilgi edinebilmek için internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Küçük bir alışveriş ve evdeki malzemelerin desteğiyle uyku saatleri dışında kalan beslenme dâhil her an gelişim amaçlı kullanılabilir.

Anne karnında sakin ve huzurlu olan bebekler dünyaya geldikten sonra hareketli ve gürültülü yaşama uyum sağlamaya çalışır. Günün büyük bölümünü uyuyarak geçiren bebekler, tummy time etkinlikleri ve emekleme sürecinde çevrelerinde olan biteni keşfetmeye başlar. Size sunduğumuz 0-1 yaş etkinliklerini çocuğun tercihlerine uygun olarak geliştirebilirsiniz.

1. Boyut Algısını Geliştiren Oyuncak: Ayna

Bebekler ayna yardımıyla kendilerini görürler ve bedenlerini tanımaya çalışırlar. Bu aşamada devreye giren renkli ve eğlenceli aynalar boyut algısının gelişimini destekler.  

2. Ses Çıkaran Güvenli Şişeler

Bebeklerin oynamaktan büyük keyif aldıkları gürültülü şişeler, evdeki malzemelerle hazırlanabilir.

  • Yarım litrelik boş pet şişeler
  • Renkli boncuklar
  • Kuru baklagiller veya
  • Makarna ile aktivite saatlerine biraz ses getirilebilir.

Farklı malzemeler şişelerin içine yerleştirildikten sonra kapaklar sıkıca kapatılır ve bebeklerin eline verilir. Gerisi bebeğinize kalmış…

3. Duyu Sepeti

Oturmaya başlayan bebekler için uygulanan Montessori etkinliği, tüm duyuları harekete geçirir. Güvenli bir sepet bularak işe başlayabilirsiniz. Ardından sepetin içine yerleştirilecek parçaların özenle seçilmesine geçilebilir. Pürüzlü veya pürüzsüz, sesli veya sessiz, rengârenk veya düz renklerde farklı dokulara sahip parçalar sepet içine atılır. Bebek bu parçaları incelerken görsel, işitsel ve dokunsal duyularını çalıştırarak geliştirir.

4. Elle Nesne Aktarma

Yine oturmaya başlamış bebekler için önerilen aktivitede elle rahat kavranabilen nesnelerin farklı bir yere aktarılması sağlanır. El göz koordinasyonunun gelişimi, dikkat, konsantrasyon ve ince motor becerilerini destekleyen çalışmalara büyük ve az sayıda nesneyle başlanarak çalışma süresi zaman içinde uzatılabilir. 1 2 yaş montessori etkinlikleri bebeğin gelişimine göre zenginleştirilebilir.

1-2 Yaşındaki Bebekler İçin Montessori Etkinlikleri

2 Yaş Montessori Etkinlikleri

1 yaş civarında yürümeye başlayan bebekler, 1,5 yaşından itibaren daha hareketli bir yaşam sürer. Montessori felsefesi her çocuğa kendi yetenekleri, gelişimi ve tercihleri doğrultusunda en uygun ortamın oluşturulmasını hedefler. Çocuk gelişimine katkı sağlayan etkinlikler, algıların açılmasında da yardımcıdır. Evde uygulanabilecek basit ama eğlenceli faaliyetler, bebeğin çok yönlü gelişimi için bulunmaz fırsattır.

1. Çorap Eşini Bulmaca

Çocukların başarma duygusunu tanımalarını sağlayan bu basit ama bir o kadar da eğlenceli etkinlik, odaklanmaya yardımcıdır. Bebeğin kendi çekmecesinden farklı renk ve desenlerdeki çoraplar alınır ve karıştırılır. Bebekten çiftleri bularak eşleştirmesi istenir. Bu aşamada birbirine çok yakın olmayan çorapların seçilmesine özen gösterilmelidir. Temiz çoraplarla yapılan eş bulma oyunu ev işlerinin de eğlenerek tamamlanmasına katkı sunar.

2. Delikten Çubuk Geçirme

Atık malzemelerle hazırlanabilecek aktivite için ihtiyacınız olan şeyler;

  • Boş yoğurt kabı ve
  • Renkli pipetlerdir.

Yoğurt kabının tepesi pipetlerin gireceği şekilde delinir. Çocuğa yönerge verilerek renkli pipetleri deliklerden geçirmesi istenir. Sadece ince ve kaba motor gelişimine destek olmakla kalmayan bu renkli eğlence, dikkat ve koordinasyon üzerinde de farkındalık sağlar.

3. Sünger Yardımıyla Su Aktarma

Aktarma aktiviteleri 2 yaş montessori etkinlikleri arasında olmazsa olmazdır. Eğlendirirken öğreten sünger yardımıyla su aktarma oyunu özellikle ilkbahar ve yaz aylarında açık hava ya da balkon için idealdir. Bu etkinlik için gerekli malzemeler;

  • İki plastik temiz kap
  • Renkli sünger ve
  • Temiz sudur.

Kapların birine temiz su doldurulur. Bebeğin eline verilecek süngerle bir kaptan alınan suyun diğer kaba aktarma yoluyla taşınması istenir. Dikkat, el ve göz koordinasyonu, ince motor becerilerinin gelişimine destek olan etkinlik banyo saatlerinin hemen öncesine programlanabilir.

Minik Bebeğiniz Büyüyor!

Bebeklikten çıkarak yavaş yavaş çocukluğa geçen evin kahramanı için önerilen eğitsel aktiviteler ebeveynlerle geçirilen zamanın kalitesini artırır. Montessori etkinlikleri, bebeklikten itibaren ve çocukluğa geçilen dönemde anne, baba veya bakıcıların en büyük yardımcısıdır.

  • Ponpon yapma
  • Sayı çalışmaları
  • Çizgide kalma
  • Mandalla çamaşır asma
  • Ev temizliğine yardım
  • Cisimleri sıraya dizme gibi evde uygulanabilecek faaliyetler çocuğun yaşına ve becerilere uygun olarak çeşitlendirilebilir.

Montessori Oyuncakları

Bireysel eğitimi destekleyen Montessori oyuncakları, çocukların dünyayı keşfederek daha yakından tanımalarını sağlar. Pozitif kişilik özelliklerine sahip bir dünya insanı olma yolunda ilerleyen çocuklar, oyuncaklar yardımıyla iradelerini kontrol altına alırken, kendi kararlarını kendileri vermeyi ve farklı fikirler karşısında empati kurabilmeyi öğrenirler.

En popüler Montessori oyuncakları arasında;

  • Hayvan figürlü yapbozlar
  • Ahşap meyve sebze setleri
  • Kulplu silindirler
  • Geometrik bloklar
  • Oyun masası ve sandalye seti
  • Renkli çubuklar
  • Pembe kule
  • Sayı çubukları
  • Renkli mutfak setleri sayılabilir.

Oyuncağın özelliklerine değil çocuğun oyuncakla neleri keşfedebileceğine önem veren tasarımlara sahip Montessori oyuncakları, benzerlerinden ilk bakışta ayrılır.

1-2 Yaşındaki Bebekler İçin Montessori Etkinlikleri

Montessori Eğitiminin Çocuk Dünyasına Etkileri Nelerdir?

Çocukların içlerinde taşıdıkları potansiyeli açığa çıkarmayı kolaylaştıran Montessori eğitimi özgürlük ve fırsat eşitliği temelinde uygun bir çevrede sunulur. Benzersiz kişiliğini görünür kılmayı, kendi sorumluluğunu almayı, şefkatli bir birey olarak toplumun vazgeçilmez bir parçası olmayı öğrenen çocuklar, diğer canlılara karşı da saygılıdır.

Küçük yaşlardan itibaren kendi kararlarını kendileri vermeyi öğrenen ve birey olarak yetişen çocuklar, aktif öğrenme meraklarını bir ömür boyu devam ettirirler. 1 yaş montessori etkinlikleri eşliğinde evde geçirilen zamanın kalitesi artırılırken ebeveyn ve çocuk arasındaki bağ da güçlendirilir.

Öğrenme Deneyimini Merkeze Oturtan Oyuncaklar

Öğrenme deneyimini merkeze koyan oyuncaklar, çocukların “sorumluluk ve sınır çizme” becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Öğrenme motivasyonunun çocukluktan yetişkinliğe kadar hiç azalmadan devam etmesini sağlayan özel tasarımlar, belli yaş gruplarına ve amaçlara yöneliktir. Montessori oyuncaklarını benzerlerinden ayıran en önemli özellikler arasında;

  • Sade ve estetik tasarımları
  • Doğal ihtiyaçlarla uyumu
  • Sağlıklı materyal tercihi
  • Özel ve tek beceriye yönelik olması
  • Hata kontrolüne uygunluğu ve
  • Gerçek deneyimler sunması sayılabilir.

Montessori yaklaşımına uygun oyuncaklar hazır alınabileceği gibi evde basit malzemelerle de hazırlanabilir. 1 2 yaşındaki bebekler için Montessori etkinlikleri çocukları bağımsız hareket edebilecekleri bir dünyaya hazırlar. Hata kontrolünü kendi yapan bir yetişkin olarak büyüyecek çocuklar, her ortamda başarı ve mutluluğun hayatlarının bir parçası olmasını doğal yollarla sağlarlar. Renkli etkinliklerde iyi eğlenceler.

1 Yaşındaki Bebekler İçin Eğitici Oyun ve Oyuncak Önerileri!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.