Şimdi İlk Adım Zamanı

Şimdi İlk Adım Zamanı
24 Ekim 2016

Uzun emekleme zamanlarından sonra bebeğinizin atacağı ilk adım sabırsızlıkla beklediğiniz anlardan biridir. Biricik bebeğinizin tombul ayaklarıyla size koşacağı günün hayalini kurmamak elde olmaz.

Şimdi İlk Adım Zamanı

Annesinden destek almadan 1-2 saniye ayakta durabilen bebek, ilk olarak tutunarak ayağa kalkar. Ayaktaki bebeğin ayak ve bacaklarına binen yük, onu bir sonraki adıma; yani adım atmaya hazırlayacaktır.

Bebekler ne zaman ayağa kalkmaya başlar?

Normalde 9-12 aylar arası ayağa kalkması gereken bebeklerin hevesli bir kısmı 7-8’inci aylarda ayağa kalkabilirler. Bazen de gayet sağlıklı olan bebek, bir yaşına geldiği halde hala ayağa kalkamaz. Bunlardan bazıları tombul bebeklerdir. Diğerlerinin ise dizleri kuvvetsizdir. Böyle bir çocuk yeterli derecede D vitamini almışsa ve doktor merak edilecek bir şey olmadığını söylüyorsa, durumu normal demektir.   Aman dikkat, bebeğinizin bu dönemde tutunduğu yerin temiz ve güvenli olmasına dikkat etmelisiniz, öyle ki masa örtüsüne tutunan bir bebek ev kazasına davetiye çıkarır.

Bebek ne zaman yürümeye başlar?

Bebekler, genellikle ortalama 12-13’üncü ay civarında yürümeye başlar. Ancak bazı çocuklarda bu süre, 9’uncu ay kadar erken olurken, bazı bebeklerde 17-18 aya kadar gecikebilir. Çocuğunuz 18 aylık olduğu halde yürümüyorsa ya da simetrik adım atamıyorsa; kalça çıkığı, ayak, bacak kemik bozuklukları ve kas hastalıkları açısından inceleme gerekebilir.  

Bebeğim yürümeye çalışırken düştü, ne yapmalıyım?

Yürüme döneminde evde keskin masa, sehpa köşeleri kapatılmalıdır. Zemin yürümesini engelleyecek kadar çok yumuşak olmamalı. Ayrıca bir miktar darbe emici özellikte olması düşmelerde yaralanma veya ağrıya neden olmamasını sağlar. Yürüme esnasında bebek yakından takip edilmeli, yürümekten korkmaması için düşmeden yakalanmaya çalışılmalıdır.   Bebek düşerse ve ağlarsa, yeniden yürütmek için zorlamamanız tavsiye edilir. Başka bir yere götürüp, dikkatini başka tarafa çekip olayı unutturabilirsiniz. Bir süre sonra tekrar yürümesi için ortam oluşturup, ayaklarını yere bastırırken bir yandan da kucakta kavrayıp bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz yürüme demesi yaparken başka bir kişi de karşıda beklemelidir. Talebin bebekten gelmesini beklemek en güzelidir

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk