Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?

Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?
07 Ekim 2017

Normal doğumun gerçekleşme zamanı uzmanlar tarafından gebelik haftasının sona erdiği zaman olarak belirtilir.

Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?

Normal doğumun gerçekleşme zamanı gebelik haftalarını bilen anne ve baba adayları tarafından yaklaşık olarak bilinse de bebek ne zaman gelecek ve ne zaman doğum olacak sorularının cevaplarını yine de merak ederler. Hamileliğin kaçıncı haftasında doğum olur? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ekstra herhangi bir durum olmaması durumunda normal doğum zamanı olarak, anne adayının son adet tarihinden itibaren 40 hafta - 280 gün - 9 ay 10 günde normal doğumun gerçekleşebileceğini belirtirlerken, genellikle gebeliğin 37. haftası ile 42. haftası arasında meydana geleceği ifade edilir. Belirtilen normal doğum zamanının, anne adayında geç yumurtlamanın olmadığı, bebeğin ve annenin sağlıklı olduğu durumlarda geçerli olduğu, bebekte ya anne adayında herhangi bir sağlık sorunu olmadığı durumlarda (tansiyon, ikiz gebelik vs.) ise, söz konusu doğum tarihinin öne gelebileceğinin unutulmaması gerektiği belirtilir. Peki, normal doğum ne zaman gerçekleşir? Hamilelikte gün aşımı ve geç doğum

Normal Doğum 40 Haftalık Bir Süreç Sonunda Gerçekleşir

Gebeliğin kaçıncı haftasında doğum gerçekleşir? Normal bir gebeliğin 40 hafta diğer bir ifadeyle 9 ay 10 gün ya da 280 günlük bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, hamileliğin ortalama 40 haftalık bir süreci kapsamasına karşın, pek çok doğumun normal yolla 37-40. Hafta arasında gerçekleştiğini ifade ederler. Tıp literatüründe 37. Gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum adı verilirken, 40. Gebelik haftasında gerçekleşen doğumlara normal doğum, doğumun 40. Gebelik haftasını geçmesi durumunda da gün aşımı - miad gecikmesi - doğumun gecikmesi gibi isimlerle tanımlanır. Doğumun belirtilen haftada gerçekleşmemesi her zaman bir sağlık sorunu olduğunu göstermediği belirtilirken, doğumun gecikmesinin bebekte bazı sorunlara neden olabileceğinden anne adayının doğum olana kadar geçen süreçte mutlaka hekim kontrolünde olması gerektiği belirtilir.     

Gebelik Haftasına Göre Kaç Haftalık Hamilesiniz Öğrenmek İçin Tıklayınız   

Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?  

41. Haftada Hala Doğum Gerçekleşmedi ise Çeşitli Doğum Yöntemleri Uygulanır

Normal doğum süresinin geçmesi ve anne adayının 41. Gebelik haftasında olmasın karşın doğumun hala gerçekleşmemesi durumunda gebeliğin sonlanması ve bebeğin dünyaya gelmesi için suni sancı adı verilen yöntemle doğumun gerçekleştirme yoluna gidilebildiği gibi geç doğum nedeniyle bebeğin kilosunda oluşan artıştan dolayı bebeğin normal doğum anomalisi yaşamaması amacıyla sezaryenle doğum yönteminin tercih edilebileceği de belirtilir. Suni sancı ile doğum yöntemi ya da sezaryenle doğum yönteminde doğumun anne ile bebeğe zarar verecek derecede uzamasına engel olunduğu ifade edilir.   

Doğuma Kaç Gün Kaldı Hesaplamak İçin Tıklayın...

 Bazı Durumlarda Direkt Sezaryenle Doğum Yöntemi Seçilir

Doğum yöntemlerinden anne adayının sezaryenle doğum yöntemini tercih etmesinin yanı sıra normal doğum yapılmasının riskli olduğu; anne adayının daha önce rahim ameliyatı geçirmiş olması, bebeğin ters gelmesi gibi durumlarda da sezaryenle doğum yönteminin tercih edilebileceği ifade edilir. Söz konusu durumda doğum için uygun zaman gebeliğin 39. Haftası olarak belirlenmesi yanında anne adayında aşırı kanama meydana gelmesi durumunda ise, gebelik haftasına bakılmaksızın doğum işleminin sezaryen yöntemiyle gerçekleştirilebileceği belirtilir. Tıpta her geçen gün yaşanan gelişmeler sonrasında gebeliğin 28. Haftasında gerçekleşen doğumlarda bebeklerin yaşama oranlarının eskiye oranla daha yüksek olduğu belirtilir. 

Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir?  

Hamilelikte Gün Aşımı ve Geç Doğum Nedir?

Normal doğum yapması beklenen anne adaylarında bazen gün aşımı olarak adlandırılan bir durumla karşı karşıya gelindiğini belirtilir. Söz konusu durumunun çok sık olmamakla birlikte son adet tarihinden itibaren 280 gün veya gebelikte 40 haftanın geçmiş olmasına karşın bebeklerin on gün kadar dünyaya gelmemesi nedeniyle yaşanan doğum gecikmesinin anne karnındaki bebek için bir takım riskleri attırdığı ifade edilir. Bu nedenle geç doğumun yaşandığı durumlarda yakın doktor kontrolünde olunması tavsiye edilir.   

Gün Aşımı Nedenleri ve Bebekte Yaşanan Sorunlar İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın  

Bebeğinizin Hareketlerini Sayın

Uzmanlar tarafından belirtilen normal doğumun gerçekleşme zamanı ile ilgili gebelik haftası süresinin bitmesine karşın doğumun gecikmesi durumunda anne adaylarına bazı görevler düşmektedir. Bu görevlerden birisinin bebeklerinin hareketlerini takip etmek olduğu belirtilir. Bu durumda bebeğin hareketlerinde herhangi bir huzursuzluk ya da azalma olması durumunda hiç vakit kaybetmeden doktorunuza bilgi verilmesi tavsiye edilir.     

Bebeğim Sağlıklı mı? Bebeğin Hareketleri Nasıl Sayılır? Detaylar için tıklayın.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.