Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu (Elde Uyuşma ve Karıncalanma Hissi)
Hamilelikte karpal tünel sendromu, elde uyuşma ve karıncalanma ile belirti veren ve oldukça sık rastlanan şikâyetlerden biridir. Bu yazımızda, gebelikte karpal tünel sendromunun belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsettik.
Hamilelikte değişen hormonlar, yaşanan fiziksel değişimler neredeyse tüm vücudu etkiliyor, elbette buna eller de dahil. Gebelik boyunca ellerle ilgili en sık rastlanılan problem ise kısaca KTS olarak geçen Karpal Tünel Sendromu’dur. En önemli belirtisi ellerdeki karıncalaşma hissi olan Karpan Tünel Sendromu nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi şekli nasıldır, detaylı inceleyelim.
Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu - Elde Uyuşma ve Karıncalanma
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu çok sık rastlanılan bir şikâyettir. El bileğindeki dokularda fazla sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelir. Bu sıvı birikimi yani ödem, ‘median sinir’de sıkışmaya neden olur. Bu sinirin sıkışması ise el ve parmaklarda uyuşma veya karıncalanma hissine sebep olur. Karpal Tünel Sendromu genellikle hamileliğin 2. veya 3. döneminde meydana gelir. Doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde de kendiliğinden kaybolur. Çok nadir durumlarda kalıcı olduğu gözlenmiştir.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu’nun Belirtileri
- Küçük parmak hariç, elin diğer parmaklarında uyuşma hissi,
- Bilekten kola doğru uzanan ani ve keskin bir ağrı,
- Parmaklarda yanma hissi,
- Daha çok sabahları görülen kısmi şişlik ve el krampları,
- Başparmakta güç kaybı hissetme,
- Eşyaları sık sık düşürme,
- Araba kullanma gibi aktiviteler yaparken elde uyuşma,
gibi şikâyetler olduğunda gebeler KTS açısından değerlendirilmelidir. Bu belirtiler yalnızca Karpal Tünel Sendromu'na değil, başka rahatsızlıklara da işaret edebilir. Dolayısıyla her türlü sorunuzu hekiminizle paylaşınız.
Karpal Tünel Sendromu’nun Tanısı Nasıl Konur?
Karpal Tünel Sendromu’nda tanı, genellikle hastanın öyküsü ve fiziksel muayene ile konur. Kesin tanı için sinir iletim testleri yapılır.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte kadınların sık sık yakındığı konulardan biri olan Karpal Tünel Sendormu’nun değişik tedavi şekilleri vardır. En sık başvurulan tedavi yöntemi bandaj kullanımıdır. El, parmak ve bileğin doğal hareketini engelleyerek dinlendirmek, karpal tünelin rahatlaması açısından önemlidir. Bandaj ile ağrı azalmazsa eğer bilek içine kortizon veya lokal analjezik enjeksiyon da yapılabilmektedir. Ağrı kesici kullanımı için mutlaka kadın doğum doktorunun onayı alınmalıdır. Israrcı vakalarda küçük bir cerrahi operasyon da yapılabilir. Bu operasyonlar hastanede yatış gerektirmez. Küçük bir kesi sayesinde sıkışmaya neden olan bağ dokusunun rahatlatılması amaçlanır.
Karpat Tünel Sendromu’na Karşı Gebelikte Alınabilecek Önlemler
Hamileliğiniz boyunca alacağınız bazı önlemler sayesinde Karpat Tünel Sendromu’nun olışmasını engelleyebilirsiniz. Mesela,
- Vücuttaki su tutulmasını azaltmak için tuz tüketimini olabildiğince azaltmak,
- El bileğinizin çok uzun süreler aynı pozisyonda tutmamaya çalışmak,
- Kilo kontrolü, (aşırı kilolu gebelerde görülme olasılığı daha yüksektir.)
- KTS’nu önlemeye yönelik yapılabilecek egzersizler (fizik tedavi uzmanlarının önerdiği)
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var