Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Giderilir?
31 Ağustos 2022

Demir açısından zengin besinler tüketmenin yanı sıra, yazımızda bahsettiğimiz diğer öneriler de anne adaylarının sağlıklı demir seviyesini korumaya yardımcı olacaktır.

Gebelikte hemoglobin düşüklüğü, başta düşük doğum ağırlığı ve erken doğum olmak üzere birçok riski artırır. Bu nedenle anne adaylarının hamilelikleri boyunca demir açısından dengeli bir şekilde beslenmesi oldukça önemlidir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte hemoglobin düşüklüğü ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin; kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve demir açısından zengin olan bir proteindir. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşırken hemoglobine ihtiyaç duyar. Hemoglobin eksikliğinde ise vücuda yeteri kadar oksijen dağıtılamayacağı için kişide yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, el ve ayak üşümesi, düzensiz kalp atışı ve cildin soluklaşması gibi semptomlar gelişir.

Hamilelikte hemoglobin düşüklüğü ile oldukça sık karşılaşılmaktadır. Anne adayları özellikle ikinci trimester adı verilen 4. ve 6. aylar arasında anemi açısından risk altında olur. Bebeğin oksijen ve besin ihtiyacının anne kanından karşılandığı düşünüldüğünde, hemoglobin düşüklüğünün hamilelik sırasında anne ve bebek için çeşitli riskler doğurduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle yukarıdaki semptomların varlığında test yaptırmak ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

Hamilelikte Hemoglobin Düzeyi Kaç Olmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hamilelerde hemoglobin seviyesi birinci ve üçüncü trimesterda 11 gr/dL, ikinci trimesterda 10,5 gr/dL seviyesinden fazla olmalıdır. Hemoglobin seviyesinin 5,0 gr/dL altına inmesi ise tehlikeli derecede düşük olarak kabul edilir. Bu durum derhal tedavi edilmezse erken doğum, düşük doğum ağırlığı, kalp hastalıkları ve hayatı tehdit eden birçok farklı hastalığa yol açabilir.

Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Gebelikte Hemoglobin Düzeylerini Artırmanın Olası Yolları

Gebelikte hemoglobin düşüklüğü için doktorunuz takviye önerebilir. Bununla birlikte aşağıdaki yöntemler de hamilelikte hemoglobin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir:

1. Demir Açısından Zengin Besinler Tüketin

Hamilelik sırasında günde ortalama 27 mg demire ihtiyaç duyulur. Bu gereksinimi karşılamak için aşağıdaki yiyecekleri daha sık tüketebilirsiniz.

Sebze ve meyveler: Ispanak, maydanoz, bürüksel lahanası, bezelye, brokoli, yeşil biber, portakal, elma, kayısı ve incir.

Hayvansal gıdalar: Sığır eti, kuzu eti, tavuk, yumurta ve cıva oranı düşük balıklar.

Atıştırmalıklar: Fındık, badem, yer fıstığı, hurma, kuru incir ve kuru üzüm.

Tahıllar: Buğday, yulaf ya da kepek katkılı ekmekler.

Diğerleri: Hindistancevizi, fıstık ezmesi ve çikolata.

Hamilelikte Hangi Balıklar Yenir?

2. C Vitamini Açısından Zengin Besinler Alın

C vitamini, tüketilen demirin emilimini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle demir içeren besinlerle birlikte C vitamini alınması tavsiye edilmektedir. Portakal, mandalina, limon, kivi, domates, roka, marul, maydanoz, yeşil veya kırmızı biber, C vitamini açısından en değerli besinlerdir.

3. Demir Emilimini Engelleyen Besinleri Dikkatli Tüketin

Peynir, yoğurt, süt, dondurma, çay, kahve, alkol gibi yiyecek ve içecekler demiri bloke edebilir. Bu nedenle demir içeren besinleri tükettikten sonra bu yiyecekler için araya biraz zaman koyabilirsiniz.

4. İlaçlar ve Takviyeler

Gebelikte hemoglobin düşüklüğü için genellikle doktorlar demir takviyeleri önerir. Ancak kullanılacak olan takviye, hemoglobin seviyesine ve hamileliğin hangi döneminde olunduğuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle demir takviyeleri mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır. Oral takviyeleri tolere edemeyen anne adayları için enjeksiyon da yapılabilir.

5. Sağlıklı Bir Diyet Uygulayın

Sağlıklı hemoglobin seviyelerini korumanın en temel yolu sağlıklı beslenmektir. Et, süt, tahıl, meyve ve sebze grubunu dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat ederek hemoglobin seviyenizi sağlıklı sınırlarda tutabilirsiniz.

Gebelikte Demir Eksikliği Anne ve Bebeği Nasıl Etkiler?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk