Gebelikte Antidepresan Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte Antidepresan Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?
25 Kasım 2017

Gebelikte depresyon ilaçları kullanmak bebek için zararlı mıdır?

Gebelikte Antidepresan Kullanılır mı?

Gebelik sırasında antidepresan kullanımının bebek için bazı sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten uzmanlar, hamilelikte antidepresan kullanımı ile ilgili kararın ve gebelikte alınacak ilaçların yararları ve risklerinin ayrı ayrı dikkatle alınarak doktor tarafından verilmesi gerektiğini belirtirler. Bunun nedeni olarak da tedavi edilmeyen ve ağır geçirilen depresyonun anne adayı için risk oluşturabileceğini gösterirler. Antidepresanlar, depresyon tedavisinde ilk başvurulan tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkarken gebelik gibi özel durumlarda kullanımı titizlik gösterilmesi gereken konuların başında gelir. Peki, Gebelikte antidepresan kullanılır mı? Hamilelik döneminde kullanılan antidepresanlar bebeğe zarar verir mi? İşte yapılan araştırmalar doğrultusunda depresyon ilaçlarının (antidepresan ilaçların) anne karnındaki bebek üzerindeki etkileri...

Gebelikte Antidepresan Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte Antidepresan Kullanımı Bebeğiniz İçin Risk Oluşturabilir

Kadın hastalıkları doğum uzmanları, antidepresanların gebelikte kullanımıyla ilgili vermiş olduğu bilgilerde; depresyonun birçok tipinde ilk tedavi seçeneği olarak antidepresanların kullanıldığını, bu gruba giren ilaçların depresyon belirtilerini ortadan kaldırmasıyla kişilerin kendilerini iyi hissettiklerini belirtiyorlar. Gebelikte antidepresan kullanımının bebeğin sağlığı için risk oluşturabileceğini, ilacın tamamen kesilmesi durumunda da anne adayının risk altında olabileceğini ifade ediyorlar. Gebelikte depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine değinen uzman doktorlar, gebelik sırasında antidepresan kullanımına karar verilirken yarar / zarar dengesinin göz önünde tutulmasının altını çiziyorlar.

Gebelik Depresyonu Tedavi Edilmeli mi?

Daha önceleri hamilelikte salgılanan hormonların anne adayını koruduğunun düşünüldüğünü belirten uzman hekimler daha sonra yapılan araştırmaların bunun doğru olmadığını ortaya koyduğunu, bununla birlikte gebelik duygularının da depresyonla başa çıkmayı zorlaştırdığını ifade ediyorlar. Bu nedenle hamilelik sırasında ortaya çıkan depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.  

Gebelik Depresyonu Tedavi Edilmezse Pek Çok Soruna Neden Olabilir

Anne adaylarında tedavi edilmemiş depresyon durumunun olması durumunda sağlıklı beslenmenin zorlaşması, rutin kontrolleri aksatma gibi pek çok olumsuz davranışların ortaya çıkabileceğini, anne adaylarının yaşayacakları tüm bu olumsuz durumların düşük ağırlıklı ve erken doğan bebeklere neden olabileceğini belirtiyorlar.    

Hamilelik Depresyonuyla Baş Etmek İçin Bunları Yapın! Detaylı bilgi için tıklayın...   

Gebelikte Antidepresan Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Kullanılabilecek Depresyon İlaçları (Antidepresanlar) Var mıdır?

Uzmanlar, hamilelikte antidepresanların kullanımına karar verilirken, riskleri ve yararları arasındaki dengeye üzerine kurulu olması gerektiğini vurgularlar. Çoğunlukla, gebelik döneminde antidepresan kullanan anne adaylarının bebekleri için doğum kusurları ve diğer sorunların oluşma riskinin düşük olduğu belirtilir. Bununla birlikte bazı antidepresan ilaçların sorun oluşturmadan hamilelik sırasında kullanılabileceğinin güvenli olduğu ispat edildiğinin altı çizilirken, antidepresanların bazı türlerinin anne karnındaki bebeklerde sağlık sorunları oluşturabileceği de yapılan araştırmalar arasında yer almaktadır.

Gebelikte Antidepresan Kullanımı Fetal Kalp Kusurları Oluşturabilir

Bazı antidepresanların gebelikte kullanılması önerilmezken söz konusu ilaçların, özellikle gebeliğin ilk üç ayında (1. Trimester döneminde) alınması durumunda fetal kalp kusurları ile ilişkilendirildiği belirtilir. Bununla birlikte fetal büyümenin sınırlandırılabildiği gibi anne adayında yüksek tansiyonun kötüleşmesine neden olabileceğine dikkat çekilir.

Antidepresanların Bebek İçin Diğer Riskleri

Gebelik boyunca ya da son trimesterde (gebeliğin son 3 ayında) kullanılan antidepresanların, bebeğin doğumda aşırı sinirli ve huysuzluk gösterebileceği belirtilirken, özellikle hamileliğin son aylarına doğru artan dozların genellikle tavsiye edilmediği belirtilir. Antidepresanları tüm gebelik boyunca veya gebeliğin son yarısında kullanıldığı durumlarda bazen bebekte doğumda geçici olarak huzursuzluk ve titreme görülebileceği, söz konusu sorunlarla karşılaşmamak için hamileliğin sonlarına doğru ilacın doktor kontrolünde kesilmesi tavsiye edilir.  

Gebelikte Antidepresan Alımı Kesilmeli mi?

Hamilelik sırasında antidepresan alımı ani olarak durdurulursa depresyonun tekrarlama riskinin bulunduğunu belirten uzmanlar, antidepresan ilaçlarının mutlaka doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini, zira ilacın aniden bırakılması pek çok soruna neden olabilmektedir.

Hamileyseniz ya da Gebelik Planlıyorsanız Mutlaka Doktorunuzla Konuşun

Eğer depresyonunuz varsa ve hamile ya da gebelik planlıyorsanız, bunu öncelikle doktorunuzla konuşmanız tavsiye ediliyor. Bazen hafif depresyon durumlarının vakarlı danışmanlık ya da diğer tedaviler de dahil olmak üzere psikoterapi ile tedavi edilebileceği söylenirken,  bazen hafif ve orta düzeydeki depresyonun psikoterapi ile düzelebileceği, orta ve şiddetli depresyon durumunun olması durumunda ya da eskiden depresyon geçirmişse tekrarlama olasılığının daha şiddetli olduğunun altı çiziliyor. Bu nedenle bebeğin ve anne adayının uzun süreli sağlığı için en iyi seçimin ne olduğunun karar verilmesinde doktorla ile işbirliği içerisinde olması önemle tavsiye ediliyor.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.