Emzirme Oranı İle Sınıfı Geçen Ülke Yok
Küresel emzirme karnesi verilerine göre, dünyada emzirme oranlarını artırmaya yönelik tavsiye edilen standartlara tam olarak uyan bir ülkenin olmadığı görüldü.
Emzirme Oranı Yüksek Hiçbir Ülke Yok
UNİSEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel emzirme oranlarını artırmayı amaçlayan ve aynı zamanda yeni bir girişim olan Küresel Emzirme Ortaklığı ile birlikte hazırlanan rapora göre, dünyada emzirme oranlarını artırmaya yönelik tavsiye edilen standartlara tam olarak uyan bir ülkenin olmadığı görüldü. 194 ülkeyi değerlendiren Küresel Emzirme Karnesi verilerine göre, emzirme oranı altı aydan küçük bebeklerin sadece yüzde 40'nın başka hiç bir gıda maddesi verilmeden sadece anne sütüyle beslendiği görülürken, aynı dönemde sadece anne sütü ile beslenme oranın yüzde 60'ın üzerinde sadece 23 ülke bulunduğunun tespit edildi.
Emzirmek Hem Anne Hem de Bebek İçin Faydalı
Eldeki kanıtların emzirmenin hem bebeklere hem de annelerine sağlık ve bilimsel yararlar sağladığını gösterdiği ifade edildi. İnsan yaşamının özellikle ilk altı ayında kritik önem taşıyan “sadece anne sütü ile beslenme”nin bebek ölümlerinin ana nedenleri olan ishal ve zatürenin önlenmesine yardımcı olduğu belirtildi. Bebeklerini emziren annelerin ise, kadınlarda ilk sıralarda yer alan rahim ve meme kanserine yakalanma riskini azalttığının altı çizildi.
Emzirme Bebeğin İlk Aşısıdır
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus emzirme ve anne sütüyle beslenme konusunda "Anne sütüyle beslenme, bebeklere yaşama mümkün olan en iyi başlangıcı sağlar. Anne sütü, bebeğin ilk aşısıdır. Bebekleri ölümcül hastalıklardan korur, yaşamak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları tüm besinleri sağlar.” dedi.
Küresel Emzirme Karnesi
Küresel Emzirme Karnesi, Küresel Emzirme Ortaklığının emzirme oranlarının yükseltilmesi amacıyla belirlediği yedi önceliğe göre, dünyadaki tüm ülkelerden veriler toplamaktadır. Açıklanan verilere göre, belirli bir dönem bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesinde oran olarak % 60’ın üzerine çıkan ülkeler şu şekilde sıralanmaktadır. Bolivya, Burundi, Kamboçya, Yeşil Burun, Eritre, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kenya, Kiribati, Lesotho, Mikronezya, Malawi, Peru, São Tome, Nauru Federe Devletleri, Nepal, Ruanda, ve Principe, Solomon Adaları, Sri Lanka, Svaziland, Timor-Leste, Uganda, Vanuatu ve Zambiya.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var