Bebeğim Ek Gıdaya Geçiyor
Katı gıdalara geçiş bebeğinizin yaşamındaki en heyecanlı dönüm noktalarındandır. Düşünsenize, yaşamında ilk defa bütün tatları fark edecek. kocaman bir deneyim onu bekliyor.
Bebeğim Ek Gıdaya Geçiyor
Katı gıdalara geçiş bebeğinizin yaşamındaki en heyecanlı dönüm noktalarındandır. Düşünsenize, yaşamında ilk defa bütün tatları fark edecek. Kocaman bir deneyim onu bekliyor. Bebeğinizi yeni tatlar denemek konusunda teşvik edin. Yeni denediği gıdalar bazen yerde, bazen mama sandalyesinde son bulabilir ama bu keşfetme sürecinde tüm bunları anlayışla karşılamalısınız. Yepyeni bir dünyaya adım attı ve deneyerek öğrenecek.
KATI GIDAYA GEÇİŞ
Uzmanlara göre bebekler 6 ayın sonunda katı gıdalara başlayabilirler.
Bu dönemde sindirim sistemleri çeşitliliğe sahip gıdaları da sindirecek kadar gelişmiş olur. Daha erken başlamak gelecekteki yeme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebilir. İlerleyen dönemlerde obeziteye bile neden olduğu düşünülmektedir. Fakat aynı şekilde örneğin 9. aya kadar ertelemek de işinizi zorlaştırabilir. Zaman ilerledikçe yeni tatlara açık olma konusunda sıkıntılar yaşamanız mümkün. Ayrıca bebeğinize emmek daha kolay geleceği için yine ek gıdaya karşı direnç gösterebilir.
HAZIR OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?
Bebeğiniz başını dik tutabilir olduğunda, yardım almadan oturduğunda fiziksel olarak hazırdır.
Bu gelişim yaklaşık olarak dört ayın sonuna doğru tamamlanır. Devamında bebeğiniz yavaş yavaş katı gıdaya ilgi duymaya başlar. Masadakilere uzanabilir, ilgi ve heyecan gösterir. Tabağınızdakileri almaya çalışır. Bu dönemde ona püre haline gelmiş meyveler tattırabilirsiniz. Doktorunuza danışarak bir sıralama yapabilirsiniz. Muz, armut gibi yumuşak meyvelerin püreleri çok hoşuna gidecektir. Sert meyveleri su veya anne sütüyle yumuşatabilirsiniz. Küçük gurmeniz zamanla daha tecrübeli hale gelecek ve sıvılaştırmanıza gerek kalmayacak.
Ayrıca isterseniz, bebeğinizin sizi yönlendireceği bir yöntem de tercih edebilirsiniz.
Bu şekilde bir yol seçecekseniz, daha ziyade bebeğinizin seçmesine izin vermeniz gerekiyor. Püreleştirmek yerine, kendine zarar vermeyeceği büyüklükte parçalarla yiyecekleri ona sunabilirsiniz. Böylece hem kendi kendine yemeyi öğrenecek hem de damak tadı gelişecektir. Ona her yeni gıdayı kısacık bile olsa tanıtın. Bırakın tadına baksın, dokunsun ve koklasın.
SOFRAYA OTURTUN
İyi bir gurme yetiştirmenin ilk yollarından beri, sağlıklı bir yeme ortamı sunmaktır.
Sizinle sofraya oturmak, huzurlu ve sakin bir ortamda yemek yemek ona yaşam boyu doğru bir alışkanlık kazandıracaktır. Bebeğinizin rahat edeceği bir mama sandalyesi olmalı. Güvenli ve sarsılmaz, kolay temizlenen bir model tercih edin. Önünde tepsisinin olması kendi yiyeceklerini rahatça yemesini sağlar. Mutlaka bebeğinize uygun çatal kaşık seçin. Kendisi kullanmayı bu şekilde öğrenecektir.
SABIRLI OLUN
Katı gıdalarla yeni tanışan bebeğiniz için bu yeni deneyime alışması zaman alacaktır.
Bazen reddedecek, tekrar denediğinde kabul edecek, bazen öğünlerin ardından tüm evi temizlemeniz bile gerekecektir. Ona biraz zaman tanıyın. Reddettiği bir gıda konusunda ısrarcı olmayın. Bu besini farklı yöntemler başka zaman yeniden deneyin. Yüksek ihtimalle kabul edecektir. Besin alerjileri konusunda dikkatli olun. Her yeni besinden sonra bebeğinizi gözlemleyin. Vücudundaki herhangi bir farklı reaksiyonu mutlaka doktorunuza danışın. Yemek için doğru zamanlar seçmek çok önemlidir. Uykusu varsa, huysuz ya da yorgunsa çok güzel bir öğün olmayacaktır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var