Doktorlar Doğumun Arkasındaki Bilimi Şimdi Anlıyorlar

Doktorlar Doğumun Arkasındaki Bilimi Şimdi Anlıyorlar
31 Ekim 2015

İngiltere’de yapılan yeni araştırmalar, bir kadının vücudunun bu inanılmaz başarıyı nasıl yapabildiğine dair açıklamalar getirebilmemize yardımcı oluyor.

Doktorlar Doğumun Arkasındaki Bilimi Şimdi Anlıyorlar

Özellikle hamilelik ve doğum söz konusu olduğunda insan bedeni adeta bir mucizedir. Fakat bilim insanları; doğum olayının nasıl işlediğini ve vücudun doğuma verdiği tepkileri hala çözmüş değiller. Soru şu ki; vücut tamamen yorgunluk, kan kaybı ve oksijen eksikliği ile zayıflamasına rağmen, doğum süreci ilerledikçe kasılmalar nasıl daha güçlü hale gelir? İngiltere’de yapılan yeni araştırmalar, bir kadının vücudunun bu inanılmaz başarıyı nasıl yapabildiğine dair açıklamalar getirebilmemize yardımcı oluyor. Araştırmaya göre, doğum esnasında annede hipoksiye (solunum etkinliğinin azalması) bağlı kuvvet artışı (HIFI) ile oluşuyor. Vücuttaki bu aksiyon, rahim kaslarında kan akımının ve oksijen eksikliğinin bir sonucu. Aslında bunu, kaynaklar düşük olduğunda ortaya çıkan yüksek donanımlı vücut tekmeleri olarak da adlandırabiliriz. Bu durum, doğum esnasında, vücuda koruyucu bir etki yaratıyor.

Kadının Mucize Modu

Uluslararası akademi araştırmalarına göre en önemli bulgu; oksijen eksikliğinde kalbi korumak için vücudun ön hazırlık yapmasıdır.

Vücut bu şekilde bir mucize gerçekleştirir. Doğum esnasında oksitosin hormonu devreye girer ve kasılmaların uyarılmasına yardım eder. Bu mucize kasılmalar ve aralıklı olarak gerçekleşen rahatlamalar, bebek güvenle doğum kanalından geçene kadar sürer. Bununla birlikte rahim kasılmaları, oksijen takviyesiyle birlikte azalır ve rahmin rahatlaması sırasında tekrar artar. Doğum sırasındaki kasılma ve rahatlama süreci aralıklı azalmalar gösterir. Zayıf kasılmalar bebeği itmek için yeterli değildir. Bu nedenle bebek çıkana kadar rahim kasları gücünü koruyacaktır.

Uzun Süreli Doğumlarda Azalma

Yeni araştırmalar gösterdi ki; rahim için salgılanan tetikleyici hormonun seviyesi, uzun süreli doğum sürecini ve sezaryen tercihine olan ihtiyacı azaltmıştır.

Güçlü kasılmalar bebeğin doğumu için gerekli teşviği sağlar. Uzmanlara göre; doğum sırasında HIFI doğal bir şekilde gerçekleşiyorsa doğumun da zamanında gerçekleşmesi beklenir. Fakat doğum hızının kesilmesi ve yavaşlaması halinde HIFI uyarılabilir. Bu uyarı rahim hücre zarında gerçekleşir. Prostaglandin artışı ve fosfolipaz C proteini aktivasyonu da uyarımı sağlar. Uzmanlara göre tüm bunlar, doğum sırasında tatbik edilmelidir. Oksitosin hormonunu kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Erken HIFI aktivasyonunun doğumu, daha erken aşamadayken tetiklememesi önemlidir. Çünkü serviks daha genişlememiş olur ve bebek bunun sonucunda sıkıntıya girebilir. Ayrıca, acil olarak sezaryen tercihini kullanmanız da gerekebilir.

Kadın daha doğum olmadan müdahaleyle yüzleşmelidir. Belki de saatlerce sürecek olan doğuma girdiğiniz zaman, doktorunuzun da tavsiyesiyle en iyi tercihi yapmış olmalısınız.

Eğer sezaryenle doğumu düşünmüyorsanız, bundan kaçınmak için vaktinden önce doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuza vajinal doğum yapabilmek neye ihtiyacınız olduğunu sorun. Eğer önceki doğumunuzda sezaryen olduysanız, doktorunuzla VBAC (sezaryen sonrası normal doğum) olasılığı hakkında konuşun. Kendinizi neyin en önemli olduğu konusunda eğitin. Doğum sırasında yaygın olarak yapılan müdahaleleri öğrenerek olası tüm sonuçları bilebilirsiniz. Sonrasında ise vücudunuza güvenmeyi deneyin. Bebeğiniz dışarı gelecek!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk