Devam Sütü Hangi Ayda Ne Kadar Verilir?
Yalnızca anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda kullanılması gereken devam sütleriyle ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Anne sütü mucizevi bir besindir ve mümkünse bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıda döneminde ise yine anne sütü ana öğün olmak üzere, alerji riski düşük besinlerle katı gıdaya geçilmelidir. Ancak bazen gerek çeşitli hastalıklar gerek ise psikolojik sorunlar nedeniyle anne sütü yeteri kadar üretilmeyebiliyor. Böylesi anlarda ise yalnızca doktorun önerisiyle devam sütü kullanılabiliyor. Devam sütünün ne kadar verileceği, bebeğin yaşı ve fiziksel gelişimine göre değişebiliyor. Ayrıca 1 yaşından sonra devam sütü kullanımının yine doktor önerisiyle olması gerekiyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, devam sütünün hangi ayda ne kadar verilmesi gerektiği ile bazı bilgiler paylaşacağız.
Devam Sütü Nedir?
Büyük bir sevinçle bebeğini kucağına alan anneler için beslenme saatleri bazen zorlayıcı olabilir. Farklı nedenlere bağlı olarak annenin sütü gelmemişse veya gelen süt bebeğin gelişimi için yeterli değilse devam sütü nedir ve bebeğim için uygun mu soruları akıllara gelir. Önce bu sorulara yanıt bulmak ardından da devam sütünün artıları ve eksilerini öğrenmek isteyen annelere keyifli okumalar…
Özellikle ilk 6 ay anne sütünün yetersiz olması durumunda, bebeğin sindirim sistemi için başvurulacak en ideal besin devam sütü ya da bebek mamasıdır. Ana maddesi genellikle inek sütü olan formül mamalar içerisine yapılan bazı ilavelerle çeşitlendirilir ve içerik olarak anne sütüne yakın bir formül elde edilmeye çalışılır.
- Formül mama, devam sütü ve hazır mama arasında hiçbir fark yoktur.
- Devam sütüne başlanması halinde ilk 6 ay 1 numara,
- 6.aydan sonra sırayla 2 ve 3 numaralı mamalar tavsiye edilir.
Çocuk doktorları her zaman anne sütünü tavsiye eder. Her canlının kendi sütünün yavrusu için en ideal gıda olduğu unutulmamalıdır. Annenin beslenme alışkanlıkları ve kaygı düzeyi süt seviyesini etkiler. Ancak bazen her şey istendiği gibi gitmeyebilir. Alternatif süreç yalnızca bu aşamada annelerin yardımcısı olmalıdır.
Devam Sütü Hangi Ayda Ne Kadar Verilir?
Devam sütü ile beslenen bebeklerde yemek saatleri anne ve babanın ortak sorumluluğundadır. Beslenme tablosu kullanılan mama markasına göre değişiklik göstermekle birlikte, devam sütü aya göre aşağıdaki ölçülerde bebeklere verilebilmektedir.
- 0-2 haftalık yenidoğan için günde 8 kere 60 ml suya 2 ölçek
- 2-4 haftalık bebekler için günde 7 kere 90 ml suya 3 ölçek
- 2.aydan itibaren günde 6 kere 120 ml suya 4 ölçek
- 3.aydan itibaren günde 5 kere 150 ml suya 5 ölçek
- 4-6 ayda günde 5 kere 180 ml suya 6 ölçek
- 9-12 ayda günde 4 kere 210 ml suya 7 ölçek ideal ölçü olarak verilebilir.
Beslenme düzeni hazırlanırken her bebeğin birbirinden farklı ve benzersiz olduğu unutulmamalıdır!
Bebek Maması Kaç Saatte Bir Verilir?
Devam Sütü Kaç Yaşına Kadar Verilebilir?
Bebeklerin ihtiyaçları kendilerine özeldir. Anneler için merak konusu olan devam sütü kaç yaşına kadar verilmeli sorusunun cevabı değişebilmekle beraber formül mamalar 3 yaşına kadar kullanılabilir. Bebeğin sağlıklı büyümesi göz önünde tutularak devam sütünün ne kadar kullanılması gerektiği hekim tarafından anneye söylenir.
Biberonda mama almak istemeyen bebekler için alternatif yöntemler denenebilir. Öncelikle biberon ve meme ucu değiştirilebilir. Bebeğin kendi tutabileceği suluk tipli saplı modeller beslenme saatlerinin keyfini artıracaktır. Kendini daha özgür hisseden bebekler öğün atlamadan verilen besini iştahla tüketirler. Kullanıma hazır formüllü devam sütlerinin taze tüketilmesi tavsiye edilir.
Devam Sütü Nasıl Hazırlanır?
Devam sütüyle beslenen bir bebek mutfağında; bolca biberon, meme ucu, formül mama, kaynatılmış ve ılıtılmış temiz su, ölçü kaşığı ve sterilizatör bulunmalıdır. Hazırlıklara başlarken;
- Önce eller yıkanmalıdır.
- Biberon, kapak ve meme ucu temiz olmalıdır.
- Kaynatılarak ılık hale getirilen temiz su belirlenen miktarda biberona konur ve üzerine beslenme tablosunda yazan ölçüde formül mama eklenir.
- Biberonun ağzı kapatılır ve kuvvetlice çalkalanır.
- Mama bebeğe verilmeden önce ısı testi için bileğin iç kısmı kullanılır.
Devam Sütü Her Bebek İçin Uygun mu?
Anne sütünün yeterli olduğu durumlarda devam sütü kullanılmamalıdır. Ancak anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğin kilo alımına, gelişimine ve fiziki muayenesine göre çocuk doktorları devam sütünün ölçüsünü ve sıklığını belirlerler.
- Sebze çorbaları
- Yoğurt
- Kaşık mamaları
- Meyve püreleri ve
- Tarhana çorbası devam sütüne eşlik eden ve önerilen ilk ek gıdalar arasında sayılabilir.
Bebeğin ihtiyaçlarına göre yukarıda saydığımız ek gıdalarda bir veya ikisi kullanılırken kalan öğünlerde devam sütü hazırlanır. Hangi gıdanın gün içinde hangi saatte verileceği annenin planı ve bebeğin uyku düzenine uygun olarak hazırlanması en ideal olanıdır.
Bebeğim İçin Ne Kadar Devam Sütü Hazırlamalıyım?
Devam sütünün miktarına karar verecek olan bebektir. Doğru oranda hazırlanan bir karışım doğru zamanda bebeğe verilerek uyku ihtiyacı eksiksiz olarak karşılanabilir. Annelerin unutmaması gereken en önemli kural “karnı tok olan bebeğin uzun saatler uyuyabileceğinin” bilinmesidir.
Uyku saatleri anneler için de kısa bir mola ve enerji depolama zamanı olarak değerlendirilmelidir. Beslenme saatlerinin daha keyifli, anne ve bebek ilişkisi açısından da tamamlayıcı rol üstlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir.
- Devam sütü veya ek gıdaları anneler hazırlar ancak ne kadar yiyeceğine bebek kendi karar verir. Az yiyen bebekler asla zorlanmamalıdır.
- Bebek büyüdükçe öğün araları uzatılabilir. Gece yeterli bir beslenmeyle 6-7 saatlik aralıksız uyku düzeni kurulabilir.
- 9.aydan itibaren ek gıdalar 3 öğün verilmeli aralarda da devam sütüyle takviye sağlanmalıdır.
- 1 yaşından sonra anne sütü almayan bebeklerin gece beslenmesine gerek kalmaz.
Formül mama seçerken göz önünde tutulması gereken kriter anne sütüne benzer faydalar göstermesi olmalıdır.
En İyi Antikolik Biberon Hangisi?
Devam Sütünün Özellikleri
Bebek ve küçük çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan devam sütleri, kemik gelişiminden sağlıklı dişler için gereken kalsiyum miktarının karşılanmasına kadar her aşamada önemli bir ihtiyaçtır. Devam sütü ne kadar verilmeli sorusunun cevabı için bebeğin yaşı, kilosu ve ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.
- Devam sütleri vitamin ve mineral içeriği açısından inek sütüne göre çok daha zengin kaynaklara sahiptir.
- Bebek metabolizmasına uygun şekilde formüle edilen mamalar; protein, Omega-3, folik asit, vitamin D, demir, çoklu doymuş yağ asitleri ve iyodürden zengindir.
- Yürümeye başlayan çocuklara günde 2-3 kez devam sütü verilebilir.
- Probiyotik lifler açısından da zengin olan bebek mamaları, yararlı bakterilerin desteğiyle sindirim sistemini düzenlerken bağışıklık sistemini güçlendirir.
Devam sütü ile beslenen çocuklarda öğün miktarının doğru ayarlanması kadar önemli olan bir diğer konu mama hazırlığının nasıl yapılacağıdır.
Ek Gıdalara Geçiş Listeniz Hazır mı?
Ek gıdaya geçiş süreci bebek gelişimi açısından son derece önemlidir. 0-6 ay arasında önerilen tek besin kaynağı anne sütü ya da devam sütleridir. 6.aydan itibaren beslenme, bebeğin daha önce görmediği gıdalarla şekillenir.
- Tat alma
- Çiğneme ve
- Isırma gibi refleksleri gelişen bebekler ihtiyaç duydukları enerjiyi daha kapsamlı öğünlerle karşılayabilirler.
Annelerin hem heyecan yaşadığı hem de çok sayıda soru işaretiyle meşgul olduğu ek gıdalara geçiş sürecinde ilk aşama her şeyin püre yapılarak bebeğe verilmesidir.
Hareketlenen, fiziksel gelişimi hızlanan, diğer besinlere ilgi duymaya başlayan bebekler ek gıdalara geçiş için hazırdır. Bebeğin gelişimi üzerinde olumlu katkılar sağlayan ek besinler günün belli öğünlerinde sunulur. 1 yaşından sonra devam sütü kullanılabilir, yeni gıdaların tattırılması kademeli olarak yapılmalıdır.
Ek gıdaya başlangıç sebzeleri; patates, yer elması, kabak, bezelye, havuç ve balkabağıdır.
Ek gıdaya başlangıç meyveleri; elma, şeftali, armut, muz, avokadodur.
Ek gıdaya başlangıç tahılları; pirinç, un, yulaftır.
Ek gıdaya başlangıç kahvaltılık ürünleri; 8.aydan itibaren yumurta, inek sütü, keçi peyniri, lor ve pekmezdir.
Malzemeler karıştırılmadan, kendi tadı alınabilecek şekilde önce püre halinde ve daha sonra katı halde bebeklere sunulabilir. Afiyet olsun.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var