Bebeklere Papatya Çayı Verilir mi? Faydaları, Dozu ve Yan Etkileri

Bebeklere Papatya Çayı Verilir mi? Faydaları, Dozu ve Yan Etkileri
05 Haziran 2024

Sakinleştirici ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi ile bilinen papatya çayının bebeklerdeki tüketimiyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Papatya çayı, sakinleştirici ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılıyor. Bu etkileri nedeniyle pek çok anne baba, bebeklerine papatya çayını ne zaman içirebileceğini merak ediyor. Peki, bebeklere papatya çayı ne zaman verilebilir? Bebeklere papatya çayı 6. aydan sonra verilebilir. Ancak her bebeğin gelişim süreci, alerji durumu ve sağlık koşulu aynı olmadığından, bebeklere papatya çayı içirilmeden önce mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır. Bununla birlikte ilk kez papatya çayı ile tanışan bebeklere günde 15 m'den fazla içirilmemelidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebekler için papatya çayı tarifinden dikkat edilmesi gerekenlere kadar tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Papatya Çayı Verilir mi?

Papatya çayı, kuru papatya çiçekleri ve sıcak su ile yapılan bir tür bitki çayıdır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, papatyayı gıdalarda kullanım için güvenli olarak sınıflandırmıştır. Aynı şekilde ülkemizde de papatya çayı çok sık tüketilen ve kontrollü şekilde tüketildiğinde bilinen ciddi yan etkilere yol açmayan bir bitki çayıdır. Bu noktada pek çok aile yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri olduğu bilinen papatya çayını bebeklerine ne zaman içirebileceğini merak ediyor. Papatyanın emziren annelerde ve bebeklerde güvenliğine ilişkin herhangi bir veri bulunmamakla birlikte, uzun zamandır bebekler için güvenle kullanılıyor. Ancak yine de duyarlılık riski olduğundan, bebeklere papatya çayı içirmeden önce çocuk doktoruna danışmak gerekiyor. Öte yandan, doktor onayı olması kaydıyla pek çok kültürde 6 ay ve üzeri bebeklere papatya çayı içiriliyor. Peki, bebeklere papatya çayı ne kadar verilir?

Bebeklere Papatya Çayı Ne Kadar Verilir?

İlk kez papatya çayı içecek bir bebek için günde en fazla 15 ml ile başlanabilir. Ortalama bir su bardağının 200 ml olduğu düşünüldüğünde, bu miktarın ne kadar az olması gerektiğini tahmin edebilirsiniz. Eğer bebek papatya çayını iyi tolere ediyorsa ve huzursuzluk, uyku problemleri veya sindirim sistemi rahatsızlıklarının papatya çayı ile hafiflediği düşünülüyorsa miktar yavaş yavaş günde 30 mililitreye kadar çıkabilir.

Bebeklere Papatya Çayı Verilir mi? Faydaları, Dozu ve Yan Etkileri

Bebekler İçin Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu bilinen papatya çayı, aynı zamanda uykuya geçişi de kolaylaştırabilmektedir. Bebekler için papatya çayının faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Kolik ve Huzursuzluğu Bastırabilir

Çalışmalar, papatya çayının bebeklerde koliği hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve böylece huzurlu bir uykuya teşvik edeceğini bulmuştur. Ancak bununla ilgili klinik çalışmalar sınırlıdır.

2. Uykuya Geçişi Kolaylaştırabilir

Papatya özü, geleneksel tıpta çok uzun yıllar uyku sorunlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Zira papatyanın hem oral hem de topikal kullanımının uykuyu tetiklemeye yardımcı olan sakinleştirici etkileri olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak bu faydayı destekleyecek klinik çalışma oldukça sınırlıdır.

3. Sindirim Sistemini Rahatlatabilir

Papatya çayı, geleneksel olarak sindirim sistemi sorunlarını tedavi etmek için yüzlerce yıl bitkisel bir tedavi olarak kullanılmıştır. Zira papatya çayının sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilecek biyoaktif bileşiklere sahip olduğuna inanılıyor.

4. Soğuk Algınlığı Semptomlarını Hafifletmeye Yardımcı Olabilir

Papatya çayının soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu rahatsızlığını hafiflettiği ve viral enfeksiyonlarla mücadele edebilmek için bağışıklık sistemini uyardığı düşünülmektedir.

5. Antiinflamatuar Özelliklere Sahiptir

Antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen papatyanın bebeklerde güneş yanığı veya bez döküntüsü gibi deri hastalıklarına iyi gelebileceği düşünülüyor. Ayrıca diş çıkarma sırasında diş eti iltihabını ve tahrişini azalmaya yardımcı olabileceğine inanılıyor.

6. Bazı Tıbbi Durumları Hafifletebilir

Geleneksel tıpta papatya çayının irritabl bağırsak sendromu ve gastroözofageal gibi bazı gastrointestinal sistem rahatsızlıklarının yoğunluğunu azaltabileceğine inanılmaktadır. Ancak bu inancı destekleyen bilimsel çalışmalar sınırlıdır.

Bebeklere Papatya Çayı Verilir mi? Faydaları, Dozu ve Yan Etkileri

Bebeklere Papatya Çayı Nasıl Verilir?

Bebeklere papatya çayı kaşıkla veya biberonla azar azar verilebilir. Bunun için çay poşetini bir bardağa alıp üzerine kaynar su ekleyin. 10 dakika demlendikten sonra çay poşetini çıkarıp suyun soğumasını bekleyin. Çay soğuduğunda bebeğinize tatlı kaşığı ile veya biberonla içirebilirsiniz. Eğer ilk kez içirecekseniz doktorunuza danışmayı unutmayın ve günde 15 ml’den fazla vermemeye dikkat edin. Alerji belirtileri gözlemlemediğiniz takdirde ilerleyen aylarda miktarı 30 ml’ye kadar çıkarabilirsiniz.

Bebeklere Papatya Çayı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler için papatya çayı alırken ve hazırlarken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi açık papatya çayı almamaktır. Zira açık çayların bakteriyel kontaminasyon açısından daha riskli olduğu biliniyor. İkincisi ise tanınmış ve güvenilir markaların poşet çaylarını tercih etmektir. Ayrıca vücudun nasıl tepki vereceği bilinmediğinden, lavanta veya nane gibi farklı bitkilerle karıştırılmış çaylar yerine saf papatya çayları kullanılmalıdır.

Bebekler İçin Papatya Çayının Olası Yan Etkileri

Diğer tüm yiyecek ve içecekler gibi papatya çayının da bebekler için olası yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar:

1. Gıda Alerjisi Oluşabilir

Bebeğin papatya çayına alerjisi olduğunda döküntü, mide bulantısı, kusma, aşırı uyuşukluk ve yüz şişmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Şiddetli alerji ise anaflaktik şoka neden olabilir. Bu nedenle papatya çayı tüketimi sonrası bu ve benzeri belirtiler geliştiğinde en kısa sürede çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

2. İlaçlara veya Diğer Gıdalara Reaksiyon Gelişebilir

Papatya, antifungal ilaçlar da dahil olmak üzere pek çok ilaçla reaksiyona girebilir. Aynı şekilde papatya ile aynı botanik aileden gelen ayçiçeği gibi diğer bitkilerle reaksiyona girebilmektedir.

3. Bazı Tıbbi Durumları Kötüleştirebilir

Bebekte doğuştan sağlık sorunları varsa papatya çayı içirmeden önce kesinlikle doktora danışmalısınız. Örneğin doğuştan tip 1 diyabete sahip olan bebeklerde papatya çayı kan şekerinde ciddi bir düşüşe neden olarak hipoglisemiye yol açabilmektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

6 Aylık Bebekler İçin Birbirinden Besleyici 10 Püre Tarifi

Kaynak:1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Ubeydullah bk. Übeydullah