Bebeğinize Evde Güvenli Bir Ortam Oluşturabilmeniz İçin 15 İpucu!

Bebeğinize Evde Güvenli Bir Ortam Oluşturabilmeniz İçin 15 İpucu!
24 Kasım 2020

Büyük bir sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğinizi nihayet kucağınıza aldınız! Ailenize katılan bu yeni üye ile birlikte, evinizde birçok düzenleme yaptığınızı tahmin edebiliyoruz. Hatta henüz doğmadan evde onun için tehlikeli olabileceğini düşündüğünüz eşyaları depoya kaldırdınız, emeklemeden güvenlik kapılarını araştırmaya başladınız… Tüm bunlar, evinizi bebeğiniz için fiziksel olarak güvenli hale getirmeniz konusunda oldukça faydalı önlemler. Peki ya, hastalık yapıcı mikroplara karşı gerekli önlemleri aldınız mı?

Ne kadar dikkatli olursak olalım, gün içinde evimize sayısız mikrop taşıyoruz. Üstelik bu mikropların yalnızca temizlik ile yok edilemediğini de biliyoruz. Bu durum, yetişkinlerin sağlığını tehdit ediyor ancak bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebekler için daha riskli bir durum yaratıyor. Hele ki bebeklerin evdeki yeni tanıştığı çoğu nesneyi ağızlarına götürme dürtüsü, hastalık kapma ihtimallerini daha da artırıyor. 


Buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; bebeğinize evde sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturabilmeniz için 15 ipucu paylaştık!


Bebeğinize Evde Güvenli Bir Ortam Oluşturabilmeniz İçin 15 İpucu!

Zararlı Mikroplar Yalnızca Temizlik ile Yok Olmayabilir

İpuçlarına geçmeden önce, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri arasındaki farkı incelemek faydalı olacaktır. Çünkü yalnızca temizlik yaparak evimizi mikroplardan arındırmamız pek mümkün değil. Zira temizlik, nesnelerin yüzeyindeki kir ve tozu ortadan kaldırmaya yarıyorken, dezenfeksiyon işlemi yüzeydeki mikropların neredeyse tamamını etkisiz hale getiriyor. Böylece zararlı mikropların sebep olduğu hastalıklardan korunmamıza büyük ölçüde yardımcı oluyor. Buradan da anlaşılacağı gibi, gerçek bir hijyen için önce temizlik yapılmalı, ardından mikropların en fazla yer edindiği küvet, kanepe, ışık düğmeleri, kapı kolu ve lavabo gibi yüzeyleri güvenli bir dezenfektan ile dezenfekte ederek evimizi bebeğimizin sağlığı için daha güvenli hale getirmeliyiz. Bu noktada kullanımı oldukça pratik olan Lysol Dezenfektan Sprey işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Üstelik Sağlık Bakanlığı ruhsatı Lysol, içeriğinde herhangi bir zararlı madde barındırmadığı için eşyaların yüzeyinde yıpranmaya neden olmuyor; oyuncak ve mama sandalyesi gibi en hassas alanlarda bile güvenli bir şekilde kullanılabiliyor.


Temizlik ve dezenfeksiyon kavramlarının farkını öğrendiğimize göre, şimdi evinizi bebeğiniz için daha güvenli hâle getirecek ipuçlarına bakalım;

Bebeğinize Evde Güvenli Bir Ortam Oluşturabilmeniz İçin 15 İpucu!

1. Nemli olması sebebiyle banyolar küf oluşumuna müsait alanlardır. Bu nedenle banyo temizliğine ayrı bir önem verin. Temizlikten sonra yüzeyleri güvenilir bir dezenfektan sprey ile dezenfekte edin.

2. Islak olan neredeyse her nesne, bakterilerin üremesi için bir fırsat yaratır. Bebeğinizi  ıslak eşyalardan veya rutubetli yüzeylerden uzak tutun.

3. Bebeğinizin kolayca ulaşıp dokunabileceği sehpa, sandalye ayakları veya yere yakın diğer nesneleri düzenli olarak dezenfekte edin.

4. Emekleme evresine geçen bebekler, günlerinin büyük bir kısmını halıda oynayarak veya yerde emekleyerek geçirir. Dolayısıyla bu alanların temizliği oldukça önemlidir. Halılarınızı düzenli olarak yıkatın, yüzey temizliği konusunda daha hassas davranın. Temizlikten sonra ise hastalık yapıcı mikropların etkisiz hale gelmesi için mutlaka dezenfektan sprey kullanın.

5. Havadaki patojenlere karşı evinizi sık sık havalandırın.

6. Çöp kutusu gibi mikrop açısından riskli olan nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere konumlandırın.

7. 6. aydan sonra bebeğinizin çok sık zaman geçireceği mama sandalyesini düzenli aralıklarla temizleyin ve dezenfekte edin.

8. Toz toplayan peluş oyuncakları mümkün olduğunca yıkayın.

9. Yere düşen oyuncakları sık sık temizleyin ve dezenfekte etmeden bebeğinizin oynamasına izin vermeyin.

10. Bebeğinizin her zaman ilgisini çekecek olan çekmece / dolap kulplarının temiz olduğundan emin olun. Bu alanları sık sık dezenfektan sprey kullanarak hijyenik hale getirin.

11. Emekleme döneminde bebeğinizin kolayca ulaşabileceği klozet ve banyo küvetini her temizlikten sonra mutlaka dezenfekte edin.

12. Temizlik yaparken kullandığınız bezleri sıcak suyla yıkayın ve açık havada kurutun. Bezleri kullandığınız alanlara göre ayırın, banyo ve mutfakta aynı bezleri kullanmayın.

13. Evcil hayvanınız varsa, yatağını düzenli olarak dezenfekte edin.

14. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetler ile evde oturmamaya özen gösterin.

15. Koltuk gibi evde fazla zaman geçirilen nesneleri kısa aralıklarla dezenfektan sprey kullanarak dezenfekte edin.


Biyositleri güvenli kullanınız. Kullanmadan önce her zaman ürün etiketini ve kullanım talimatlarını okuyunuz. Kullanmadan önce yüzeyin görünmeyin bir yerinde test ediniz. Test edildiği mikroorganizmaların tam listesi için ürün etiketine bakınız.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk