Başarı Oranının Yüksek Olduğu Gebelik Tedavisi: Aşılama Yöntemi
Aşılama yöntemi ile gebe kalma şansı, diğer yöntemlere oranla bir hayli fazla. Hâl böyle olunca, ebeveyn olmak isteyen çiftlerin çoğu bu tedavi yöntemine başvuruyor ve gebelik yüksek oranda sağlanıyor.
Aşılama yöntemi ile gebe kalma şansı, diğer tedavilere oranla çok daha fazla! Her çift şüphesiz ki bebek sahibi olmak ister. İçgüdüsel olarak anne-baba duygusunu tatmayı arzular. Fakat, bazen çiftler doğal yollardan çocuk sahibi olamıyor ve tedavi yöntemlerine başvurmak durumunda kalıyor. Gebe kalabilmek için çeşitli alternatif tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri de aşılama yöntemi ile gebe kalma tedavisidir. Başarı oranının diğer yöntemlere nazaran yüksek olmasından dolayı, çiftler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Aşılama Yöntemi ile Gebe Kalma Nedir ?
Aşılama yöntemi ile gebe kalma tedavisi, erkeğin sağlıklı ve kaliteli sperminin kadın rahimine yerleştirilmesi işlemidir. Aşılama yöntemi, uzun süredir doğal yollarla gebe kalamayan kadınlara uygulanır. Enjektör yardımıyla uygulanan aşılama yöntemi ortalama 10 dakika kadar sürüyor. İşlem sırasında, kadın herhangi bir ağrı hissetmez. Yalnız, kadınların %10'u geçici regl ağrılarına benzer ağrılar yaşadığını belirtmiştir. Aşılama yöntemi, çiftlerin başarı oranını yaklaşık %20 arttırıyor.
Aşılama İçin Uygun Şartlar
Aşılama yönteminin yapılabilmesi için çiftlerin sağlaması gereken bazı koşullar bulunuyor. Tedavinin başarılı olması için öncelikle erkekte sperm, kadında da yumurta üretiminin olması gerekiyor. Aksi halde döllenme olmayacağı için aşılama işlemi de gerçekleştirilemez. Bununla birlikte kısırlık tedavisi gören çiftlerin de tedavisinin bitmesi beklenir. Kısırlık tedavileri bitmeden aşılama yöntemine geçilemez. Aşılama yöntemi düşünüldüğünde doktorunuz sizden bazı tahliller isteyecek ve çeşitli tetkikler yapacaktır. Bunların sonucunda anne-baba adayında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılırsa, aşılama yöntemi uygulanmayabilir.
Aşılama Yönteminin Riskleri
Hayatımızdaki her şeyde olduğu gibi aşılama yönteminde de bazı riskler bulunuyor. Bu risklerin ihtimali çok az olsa da karşılaşılma olasılığını uzmanlar %1'den az olarak açıklıyor. Peki nedir bu riskler?
- Sperm, aşılama öncesinde yıkandığı için bakterilerin çoğundan uzaklaştırılmış olur. Fakat, ne sperm ne de rahim ağzı tam steril hale getirilemediği için enfeksiyon riski bulunmaktadır. Enfeksiyonun belirtileri arasında alt karın ve kasıklarda ağrı, ateş ve vajinada akıntı bulunmaktadır. Enfeksiyon genellikle antibiyotik ile kontrol altına alınabilir. Fakat çok şiddetliyse, damardan antibiyotik verilebilir.
- Aşılama öncesinde kullanılan yumurtlama ilaçları, aşılamanın şansını arttırsa da çoğul gebelik olasılığını da arttırır. Yumurtlama ilaçlarıyla birlikte aşılama yapılan kadınların yaklaşık %20'si çoğul gebelik yaşamıştır. Ultrasonda 3-4 olgun yumurta ve daha fazlası tespit edilirse, aşılama iptal edilir.
Aşılama Yöntemi Sonrası Yapılması Gerekenler
Aşılama yönteminde başarıya ulaşmak için, işlem sonrasında da dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor. Bunlar;
- Aşılama yöntemi uygulandıktan sonra 15-20 dk dinlenilmeli.
- Aşılama yönteminden sonra ağır iş yapılmamalı. Spor ve benzeri aktivitelere kısa süreliğine ara verilmeli.
- Aşılama sonrası cinsel ilişkide bulunmanın sakıncası bulunmuyor.
- Aşılama yöntemi sonrasında, adet ağrısına benzer ağrıları bel ve kasıklarda görmek normal karşılanıyor. Çok az miktarda kanamanız da olabilir.
- Aşılama yöntemi uygulandıktan 14 gün sonra kanda gebelik testi yaptırarak sonuçları değerlendirebilirsiniz.
- Yöntem uygulandıktan sonra karında aşırı şişlik, nefes almakta zorlanmak, mide bulantısı-kusma gibi şikâyetleriniz olursa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Aşılama Yönteminin Başarı Oranı
Aşılama yönteminin başarı oranında bir çok faktör etkili oluyor. Bu faktörlerin en önemlisi de gebe kalamamanın nedenidir. Eğer ki sperm problemi yoksa, gebe kalma olasılığı yüksektir. Fakat kadın 35 yaşından büyük ve tüplerinde herhangi bir hasar mevcutsa, başarı oranı biraz düşebilir. Aşılama yöntemi ile elde edilen gebeliklerin %80'i ilk üç denemede gerçekleşmiştir. Bu denemelerin arka arkaya yapılması gerekmiyor. Fakat 4 denemeden sonra hala gebe kalınmadıysa, tüp bebek yöntemine geçmeniz doktorlar tarafından öneriliyor. Aşılama yöntemiyle alakalı daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var