Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!

Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!
15 Ağustos 2018

Hamilelik boyunca en çok merak edilen soruların cevabı bu yazımızda!

Bir kadının hormonal, fiziksel veya psikolojik olarak en sık değişim yaşadığı hamilelik ile ilgili kadınların en sık merak ettiği soruları sizler için tek bir içerikte derledik!

1)Hamileliğim Boyunca Ne Kadar Kilo Almalıyım?

Gebeliğiniz boyunca 9 – 12 kg almanız ideal karşılanır. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde 0-3 kilo alabilirsiniz. İlerleyen aylarda ise vücut ağırlığınızın her ay 1-1,5 kg artması normaldir.

2)Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı mıdır? Sıklığı Ne Olmalıdır?

Daha önceki gebeliklerinizde düşük, erken doğum vb. bir durumla karşılaşmadıysanız veya riskli gebelik yaşamıyorsanız, doktorunuz cinsel yaşamınıza kısıtlama getirmez. Ancak ilk aylarda gebeliğe bağlı şikâyetler, son aylarda ise karnınızın iyice büyümesi nedeni ile cinsel isteğinizde bir azalma olabilir.

3)Bulantı ve Kusmalar Beni Çok Rahatsız Ediyor. Ne Yapabilirim?

Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!

Vücudunuzdaki hormonal değişimlere bağlı olarak gebeliğin ilk haftalarında mide bulantıları ile karşılaşmanız çok normal. Bu şikâyetiniz genellikle 12. haftadan sonra azalarak kaybolacaktır. Peki, o zaman kadar neler yapabilirim? Öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Mide bulantınızı daha da şiddetlendirecek baharatlı ve kokulu gıdalardan uzak durmalısınız. Sabah yataktan kalkmadan tuzlu kraker yiyebilirisiniz. Bir nebze de olsa bulantınızı hafiflettiğini hissedeceksiniz. Öğünlerinizi küçültüp, sık sık ama az az yeme kuralı da midenizi rahatlatacaktır. Özellikle kusma nedeniyle çok sıvı kaybediyorsanız, günde en az 2,5 lt su içmeye özen göstermelisiniz.

4)Özellikle Yaz Aylarında Ayak Bileklerim Şişiyor. Bu Bir Tehlikenin İşareti mi?

Gebelik döneminde hormonların etkisiyle vücutta tuz ve su tutulması, uzun süre ayakta kalma veya oturmaya bağlı olarak özellikle ayak bileklerinde ve bacaklarda şişme normal karşılanır. Bu şikâyetinizi azaltmak için tuzu azaltmalı, dinlenirken bacaklarınızı yükseğe kaldırmalısınız. Ayrıca akşamları kısa da olsa yürüyüş yapmak size iyi gelecektir. Şikâyetiniz sizi çok rahatsız edecek boyuttaysa hekiminize mutlaka danışmalısınız. Çünkü aşırı şişlik, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsinin de bir işareti olabilir. Gebelik zehirlenmesi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

5)Gebeliğim Boyunca Günlük Kişisel Bakımımda Bir Farklılık Olacak mı?

Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!

Gebelik boyunca yaşanan hormonal değişimler diş eti iltihaplanmasına, kusmalar ise dişlerin daha kolay çürümesine neden olabilir. Bu nedenle dişlerinize her zamankinden biraz daha fazla özen gösterebilirsiniz. Gebelik boyunca artan akıntılar ve terleme de size rahatsızlık verebilir. Bu nedenle her gün duş almanızda bir sakınca yoktur. Fakat duş alırken önlem amacıyla oturmak yerine ayakta yıkanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece doğum yolunu enfeksiyonlara karşı korumuş olursunuz. Boya, perma gibi işlemlerin ise doğum sonrasına bırakılması tavsiye edilir. Bakım ürünlerini ise dermotoloji uzmanının önerileri ile kullanmanız en doğru seçenek olacaktır. Çünkü hassaslaşan cildiniz, daha önce kullandığınız ürünlere gebelikte farklı tepkiler verebilir.

6)Sürekli Kendimi Yorgun Hissediyorum. Ne Yapabilirim?

Bulantı, kusma, kilo alımı veya kansızlık gibi pek çok faktör, gebelikte sürekli yorgun hissetmenin sebepleri arasında sayılabilir. Düzenli egzersiz yapmanız, sağlıklı beslenmeniz ve istirahat etmeniz bu yorgunluğun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

7)Bacağımda Ağrılar Var. Geceleri ise Sık Sık Kramp Giriyor, Normal mi?

Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!

Hamilelik döneminde vücutta fosforun artması, kalsiyumun azalması, bebeğin başının kalça kemikleri arasına yerleşmesi ve bunun sonucunda sinire olan baskının artması ve magnezyum eksikliği, bacaklarda kramplara neden olabilir. Ayrıca uzun süre ayakta kalmak ve dinlenmemek de bacağınızda krampların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu durumu öncelikle doktorunuza bildirmelisiniz. Eğer magnezyum eksikliği varsa, çeşitli takviyeler önerebilir. Bununla birlikte süt ve süt ürünlerini daha sık tüketmek, yeteri kadar güneşten D vitamini almak ve ara ara bacağınıza masaj yapmak, krampların oluşmasını engelleyebilir.

8)Gebelik Boyunca Cep Telefonu Kullanmak Zararlı mı?

Cep telefonları radyo frekanslarıyla çalışmaktadır. Her ne kadar kaliteli ses için yüksek frekanslar tercih ediliyor olsa da bu frekansların vücutta absorbsiyonu tehlikeli kabul edilen sınırın altındadır. Yapılan çalışmalarda da direkt gebeliği riske sokacak kadar bir tehlikeye rastlanılmamıştır. Ancak önlem olarak, telefonla konuşma süresini kısa tutabilir, cihazı özellikle karın bölgesinden uzak tutabilirsiniz.

9)Havuz veya Denize Girebilir miyim?

Anne Adayları En Çok Bu Soruların Yanıtlarını Merak Ediyor!

Hamilelik boyunca yapabileceğiniz en sağlıklı spor kesinlikle yüzmedir. Bu nedenle eğer riskli bir gebelik yaşamıyorsanız havuz veya denize girmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat bacağınıza kramp girme ihtimalini unutmamalı, derin yerlerde yüzmemeye dikkat etmelisiniz.

10)Seyahati Çok Seviyorum. Gebeliğimde Devam Edebilir miyim?

Gebelikte uzun süren otomobil yolculukları pek tavsiye edilmez. Eğer yapacaksanız da her 2 saatte bir 15-20 dakikalık molalar vermeniz ve yürümeniz önerilir. Uçak yolculuğu ise erken doğum riski yoksa, şeker veya tansiyon gibi hastalıklar bulunmuyorsa, 36. haftaya kadar doktor onayı ile yapılabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.