2023 Süt Parası Ne Kadar? Emzirme Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

2023 Süt Parası Ne Kadar? Emzirme Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
05 Ocak 2023

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler yazımızda.

Süt parası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve sigortası bulunan tüm kadınlara doğum yapması halinde ödenen maddi bir yardımdır. Emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası, kadının sigortalı olmadığı hallerde sigortalı eşine ödenir. Peki, süt parası 2023 yılında ne kadar oldu? 2023 süt parası 520TL’dir. Emzirme parası veya emzirme ödeneği olarak da bilinen bu yardım tek seferliğe mahsus ödenir. Faydalanabilmek için ise eşlerden en az birinin sigortalı olması gerekmektedir. Süt parası başvurusu için herhangi bir yere müracaat edilmesine gerek yoktur. Doğumun sisteme girilmesini takip eden iki ay içerisinde süt parası annenin kayıtlı banka hesabına yatırılmaktadır. Kayıtlı banka hesabı yoksa şayet, emzirme parası PTT şubelerinden çekilmektedir. Gelin şimdi süt parası ne kadar, sigortasız anneye süt parası verilir mi, emzirme ödeneği kaç ay ödenir gibi soruların yanıtlarını daha detaylı inceleyelim.

Süt Parası Nedir?

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği, doğumdan sonra annelere ödenen maddi yardımlardan biridir. Hem doğuma çiftleri teşvik etmek hem de ailelerin ilk aşamada karşılaştıkları masrafları hafifletmek amacıyla uygulamaya konan bu yardımdan sigortalı olan tüm anneler yararlanabilmektedir. Annenin çalışmaması halinde ise ödeme babaya yapılır. Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.

2023 Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası 2023 yılında 520 TL’dir. Bu tutar geçtiğimiz yıl ile aynıdır. 2023 yılı içinde ücrette güncelleme yapılabileceğinden ilgili makamları takip etmek faydalı olacaktır.

Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği başvurusu için herhangi bir yere müracaat edilmesine gerek yoktur. Zira süt parasına hak kazanan sigortalıların ödemelerini almak için kuruma talep dilekçesi verme şartı geçtiğimiz yıllarda kaldırılmıştı. Ödemeler, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde hesaplara otomatik olarak gönderilmektedir.

2023 Süt Parası Ne Kadar? Emzirme Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Ödenir?

Süt parası doğumdan sonraki iki ay içerisinde ödenmektedir. Anne sigortalı çalışan ise ve e-devlette kayıtlı banka hesabı varsa emzirme parası otomatik olarak buraya aktarılır. Eğer annenin kayıtlı banka hesabı yoksa süt parası PTT şubelerinden kimlik kartı ile çekilebilmektedir. Annenin çalışmaması halinde emzirme ödeneği baba adına yatırılır.

Emzirme Ödeneği Şartları Nelerdir?

Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • Doğumun canlı gerçekleşmiş olması,
  • Hizmet akdine tabi (4/a’lı) çalışan sigortalılar için, doğum gerçekleşmeden önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmalı,
  • Kendi adına veya hesabına çalışan (4/b’li) sigortalılar için, doğum gerçekleşmeden önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi dahil tüm prim ve prime ilişkin borçların ödenmiş olması.

Devlet Memurları Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Alabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince devlet memurlarına kendi kurumları tarafından ödeme yapıldığı için emzirme ödeneği ödenmez. Diğer bir deyişle kamu personellerinin ödemesi çalıştıkları kurum tarafından yapıldığından süt parasından faydalanamazlar.

Süt Parası 2023 Yılında Ne Kadar Oldu?

Süt parası 2023 yılında 520 TL’dir. Bu tutar geçtiğimiz yıl ile aynıdır. Ancak yıl içinde ödeme miktarı güncellenebilmektedir. Ödemeler, canlı doğumlardan sonra bir defaya mahsus gerçekleşir. Anne sigortalı ise annenin adına, anne sigortalı değilse baba adına emzirme parası yatırılmaktadır. Doğumu takip eden 2 ay içerisinde ödenen süt parası en geç 5 yıl içinde çekilmelidir. 5 yıldan sonra kişilerin emzirme ödeneği hakkı otomatik olarak düşmektedir.

Daha fazla bilgi için SGK'nin web sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Doğum parası 2023 yılında ne kadar oldu?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.