2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
04 Ocak 2023

Doğum yardımı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.

Doğum parası, Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahiplerine doğumdan sonra ödenen maddi yardımdır. Doğum yardımından faydalanabilmek için anne veya babanın ya da her ikisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı/Mavi Kart sahibi olması gerekir. Ayrıca anne çalışmasa da doğum yardımından faydalanabilmektedir. Peki, 2023 yılında doğum parası ne kadar oldu? 2023 doğum parası ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL’dir. İlgili nüfus müdürlüğüne çocuğun kaydı yapıldıktan ve “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” doldurulduktan sonra doğum yardımı başvurusu için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine müracaat edilebilir. Tek seferliğe mahsus ödenen doğum yardımı, PTT şubelerinden çekilmektedir. Gelin şimdi doğum parası 2023 yılında ne kadar, doğum parası başvurusu nasıl yapılır, doğum yardımından kimler faydalanabilir birlikte inceleyelim.

Doğum Parası Nedir?

Doğum parası olarak da bilinen doğum yardımı, Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahiplerine doğumdan sonra ödenen maddi yardımdır. Hem nüfus politikaları gereği doğuma teşvik hem de doğumdan sonra ailelerin masraflarını hafifletmek amacıyla 15.05.2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan doğum yardımı, annenin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın tüm Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine verilmektedir. Tek seferliğe mahsus ödenen doğum parası, başvurunun Doğum Yardımı Sistemi’ne girdiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

2023 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası 2023 yılında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL’dir. Doğum yardımı başvurusu ve ödemesi, anne ve babanın sağ ve Türk vatandaşı olması halinde anne üzerinden yapılır. Ancak annenin Türk vatandaşı olmaması/Mavi Karta sahip olmaması ya da vefat etmesi durumunda işlemler baba üzerinden yapılmaktadır.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası başvurusu için canlı doğumun ardından ilgili nüfus müdürlüğüne çocuğun kaydının yapılması ve Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin eksiksiz doldurulup imzalanması gerekir. Ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapılabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personeller ise her ne statüde olursa olsun çalıştığı kuruma başvuru yapmalıdır. Yurt dışında yaşayanların başvuruları Büyükelçilik veya Konsolosluklar tarafından alınır.

Ev Hanımları Doğum Parası Alabilir mi?

Ev hanımları doğum yardımından faydalanabilirler. Doğum parası hem çalışan hem de çalışmayan tüm annelere ödenmektedir. Diğer bir deyişle, doğum yardımı için annenin çalışması şartı aranmamaktadır. Doğum yardımı alabilmek için annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması/Mavi Kart sahibi olması ve canlı doğumun gerçekleşmesi yeterlidir. Anne Türk vatandaşı değilse doğum yardımı başvurusu baba üzerinden gerçekleşir ve ödeme babaya yapılır.

2023 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı alabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Annenin veya babanın ya da her ikisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması/Mavi Kart sahibi olması.
  • Canlı doğum,
  • Doğumun 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşmesi.

Doğum Parası 2023 Yılında Ne Kadar?

Doğum yardımı 2023 yılında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL’dir. Bu tutarlar geçtiğimiz yıl ile aynıdır. 2023 yılı için şu ana kadar doğum yardımı ödemelerinde güncelleme olmamıştır. Bu ödemeler, canlı doğumlardan sonra bir defaya mahsus gerçekleşir. İlgili nüfus müdürlüğüne bebeğin kaydının yapılmasının ardından Doğum Yardımı Dilekçesinin eksiksiz doldurulup imzalanması gerekir. Ardından başvurular şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Hizmetler Merkezlerine yapılır. Doğum parası 05.15.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için ödenmektedir. Daha önce doğan çocuklar için doğum parası ödenmemektedir.

Daha fazla bilgi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın web sitesini buradaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Süt İzni Nedir? Süt İzni Kullanma Şartları Nelerdir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl