Tüm Detaylarıyla Normal Doğumun Evreleri

Tüm Detaylarıyla Normal Doğumun Evreleri
12 Aralık 2016

Normal doğum, gebeliğinin 40. haftasını doldurmuş olan bir bebeğin rahim dışına plasenta ve zarlarla birlikte atılması olarak ifade edilmektedir.

Normal Doğumun Evreleri

Doğum, 9 ay boyunca bir mucizeye tanıklık eden annenin bebeğini kucağına almasıyla sona eren mutluluk verici bir olay olarak tanımlanır. Pek çok kadın hayatında böyle bir tecrübeyi bir daha hiç bir yerde yaşayamayacaklarını, anne olma duygusunun kendilerini çok mutlu ettiğini ve o ana tanıklık edebilmek için tüm gerekli çabayı gösterdiklerini söyler. Bunun için de bebeğinin doğumuna şahit olabilmek, o mucizeyi yaşayabilmek için doğum anında uyanık olmayı ve tüm doğum sürecini yönetmeyi tercih ederler. Normal doğum işte tam da burada devreye girmektedir. Her ana tanıklık etmek isteyen annelerin en çok tercih ettiği yöntemlerin başında gelir. Birçok doktor ve kadın için normal doğum, bebeğin ve annenin gelişimi normal ve sağlıklıysa, hem bebek hem anne için en doğru tercih olarak kabul edilmektedir. Genellikle normal doğumda yaşanılan acı kadınları bu doğum yönteminden uzaklaştırsa da yapılan araştırmalar ve doktorların açıklamaları normal doğumun en sağlıklı doğum türü olduğunu ortaya koymuştur. Normal doğum, gebeliğinin 40. haftasını doldurmuş olan bir bebeğin rahim dışına plasenta ve zarlarla birlikte atılması olarak ifade edilmektedir. Normal doğumun gerçekleşebilmesi üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar; bebeğe bağlı, rahme bağlı ve annenin kemik çatısına bağlı faktörler olarak sınıflandırılabilir. Normal doğumda kadınlar ne yaptıklarını bilirler. Kesinlikle teknik aletler ve epidural anestezi olmadan da doğum gerçekleşebilir. Tarihsel olarak doğumların hemen hemen hepsi normal yani doğal doğumla gerçekleşmiştir. Dünyada hala kadınların birçoğu normal doğumu tercih etmektedirler.


Tüm Detaylarıyla Normal Doğumun Evreleri


Normal Doğumun Gerçekleşmesi İçin Ne Gereklidir?

Normal doğumun gerçekleşebilmesi için rahmin açılıp düzenli aralıklarla kasılması gerekmektedir. Bu kasılmalar sırasında rahim ağzının açılmasını engelleyen bir durum olmamalıdır. Rahmin açılmasından sonraki süreçte devam eden kasılmalar bebeği rahim dışına itmeye başlar. Bu itmenin sağlanabilmesi bebeğin uygun pozisyonda olmasına ve önünde herhangi bir engelin bulunmamasına bağlıdır. Ayrıca bebeğin geçeceği yol ile bebek arasında uyumsuzluk olmamalıdır. Eğer bebek normalden iri veya rahmin kemik çatısı normalden dar ise doğumun olağan gidişatı engellenecektir. Bir kadının doğum sancısı başladığında kasılmalar da git gide kuvvetlenir, rahim ağzı esner ve açılır. Böylece bebek doğum kanalına doğru hareket etmeye başlar. Her kasılmayla beraber sancı beyne sinyal göndererek oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar bu da kasılmaların yoğunluğunu arttırır. Kasılmaların sancısı arttıkça oksitosin salgılanması da artar ve kasılmalar sıklaşır.


*Normal doğum hakkında tüm merak edilenler için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm Detaylarıyla Normal Doğumun Evreleri


Normal Doğumun Evreleri

 

Birinci Evre

Rahim ağzının açılmasını sağlayacak güçteki kasılmaların başlamasıyla rahim ağzının 10 cm açılmasına kadar geçen süreç birinci evre olarak kabul edilir. Bu evrede rahim ağzı açıklığının artmasıyla birlikte bebeğin başı da aşağıya doğru inmeye başlar.

İkinci Evre

Rahim ağzının tam olarak açılmasından bebeğin doğmasına kadar geçen süreci ifade eder. Bu süre yarım saat ile iki saat arasındadır. Uygun tekniğe göre ıkınma bu sürenin kısalmasını sağlar. Doğumun bu evresinde anne aktif olarak doğuma katılır. Ağrının en güçlü olduğu anda annenin derin nefes alarak nefesini tutması ve kuvvetle ıkınması gerekir. Ikınırken bel ve kalça “C” pozisyonunda yer almalıdır. Anne çenesini göğsüne dayayarak tüm gücüyle makatına doğru ıkınarak bebeği iter. Ikınma ağrı boyunca devam etmeli, ağrının geçmesiyle ıkınmamalı ve gevşemelidir. Bebeğin başının görünmesiyle birlikte anneye ıkınmayı bırakması söylenir ancak ıkınma hissi devam edeceğinden bunu önlemek için ağız açılarak kuvvetlice kısa nefesler alınıp verilir.


Tüm Detaylarıyla Normal Doğumun Evreleri


Üçüncü Evre

Bebeğin doğmasından sonra plasentanın doğmasına kadar geçen süreyi ifade eder. Bu süre yaklaşık olarak 15 - 20 dakikadır. Plasentanın doğmasından sonra tam olarak çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Rahim içinde kalan plasenta enfeksiyona ve kanamaya neden olur. Bu nedenle mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer doğum esnasında bebeğin rahat çıkabilmesi için kesi işlemi uygulanmışsa o bölgeye dikiş yapılır. Anneler genellikle bu evrede rahatlık, yorgunluk ve büyük bir mutluluk hissederler. Bu işlemler bittikten sonra annenin temizliği, bakımı ve kanama kontrolü yapılarak odasına çıkarılır. Doğumdan sonraki ilk birkaç saat yine tansiyon, kanama kontrolü, nabız gibi kontroller yapılır. Bu sırada doğumhanede olan bebek emzirilmemişse anneye verilerek emzirmesi sağlanır. Gebeliği boyunca herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan anne adayları için özellikle tercih edilen bu yöntem için mutlaka doktorunuzun onayı olmalıdır. Eğer gebeliğinizde, sizde veya bebeğinizde bir sağlık sorunu varsa normal doğum yapmak için ısrarcı olmak tehlikeli olabilir. Bu nedenle doktorunuzun yönlendirmelerine önem vermelisiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.