Gebelikte B12 Vitaminini Doğal Yollardan Alabileceğiniz Besinler
Gebelikte b12 eksikliği için ne yemeli, hamilelikte b12 eksikliği iğnesi yapılabilir mi, hamilelikte b12 eksikliği nasıl anlaşılır, bebeği nasıl etkiler? Tüm bu soruların cevabı yazımızda!
Hamilelik döneminde B12 vitaminini yeterli miktarda almak, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Bebeğin özellikle sinir ve omurilik sisteminin geliştiği ilk haftalarda B12 açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Hatta hekimler, gebelik planı yapan çoğu kadının eğer değerleri eksikse gebelikten önce takviye almalarını önerirler. Çünkü yapılan pek çok araştırma, gebelikte B12 eksikliğinin bebekte nöral tüp defekti riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Ancak takviyeleri hekiminize sormadan asla kullanmamalısınız. Eksikliği ne kadar riskliyse, B12 vitamini fazlalığı da bir o kadar tehlikelidir.
Hamilelikte B12 Vitamini Neden Önemlidir?
B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretiminden ve sinir hücrelerinin düzgün bir şekilde çalışmasından sorumlu, hayati öneme sahip bir vitamindir. Aynı zamanda gebelik döneminde fetal büyüme ve gelişmeye yardımcı olan temel bir vitamindir. Eğer gebelik döneminde vücutta B12 vitamini eksikse, bu durum bebekte beyin ve omurilik kusurları görülme ihtimalini arttırmaktadır. Bebeğin sinir ve omurilik sisteminin gebeliğin ilk aylarında oluştuğu düşünülürse, özellikle ilk haftalarda B12 açısından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir. Eğer değerleriniz düşükse, doktorunuz vitamin tavsiyesi veya B12 iğnesi reçete edebilir.
Gebelikte B12 Eksikliği İçin Ne Yemeli?
Vitamin üretimi vücut tarafından yapılamadığından, vitaminler mutlaka besinlerden ya da takviye şeklinde alınmalıdır. Özellikle vejetaryenler, gebeler ve emziren anneler B12 vitamini eksikliği açısından risk altındadır. Ancak B12 vitamini açısından zengin olan besinleri sofranızdan eksik etmeyerek, bu riski bertaraf edebilirsiniz. Örneğin; tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, süt, yumurta, peynir, et, fındık ve özellikle somon balığı, B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Karaciğer de B12 vitamini deposu olmasına rağmen çok fazla A vitamini bulunduğu için gebelikte fazla tüketilmesi önerilmez.
Doktorunuzun Onayı Olmadan Takviye Tablet Kullanmayın
B12 eksikliği kadar B12 fazlalığı da istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle yapılan tahliller sonucunda, beslenme alışkanlıklarınız da düşünülerek doktorunuz en doğru tedavi şekline karar verecektir. Doktorunuza danışmadan takviye tabletleri kullanmayın.
B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Aşağıdaki belirtiler gebelik döneminde B12 vitaminin eksikliği sonucu karşılaşılan bazı durumlardır;
- Güçsüzlük
- Halsizlik
- Unutkanlık
- Nefes darlığı
- Citte solgunluk
- Dilde şişme
- Kaslarda zayıflama
- B12 vitamininin ileri derece eksikliği söz konusu ise depresyon dahi görülebilir.
Hamilelikte B12 Eksikliği Bebeği Nasıl Etkiler?
Gebelik döneminde B12 eksikliğinin en önemli riski bebekte nöral tüp defekti oluşma ihtimalinin artmasıdır. Oluşabilecek nöral tüp defekti türlerinden bazılar ise;
Spina Bifida: Bebeğin omurgasının gelişimini tamamlayamadığı durumdur. Bebekte bölgesel felce neden olabilmektedir.
Anensafali: Bebek, az gelişmiş omurilik ve beyin ile doğmaktadır.
Ensefalosel: Bebeğin beyni, kafanın ön veya arkasındaki bir açıklıktan dışarı çıkar.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var