Gebelikte Sıkı Sıkı Sarılmanız Gereken Yiyecekler!

Gebelikte Mutlaka Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

İşte gebeliğin o süper yiyecekleri...

Kuru kayısı

Bir avuç kuru kayısı günlük demir ihtiyacının %10’unu karşılar. Ayrıca gebelik döneminde hassas hale gelen bağırsakları da korur. Zengin folik asit, kalsiyum, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.  

Karbonhidratlar

Karbonhidrat yönünden zengin olan besinler size enerji verecektir.  Ancak beyaz ekmek, pirinç ve makarna yerine kompleks karbonhidratları tercih etmelisiniz. Kompleks karbonhidratlar, özetle sağlıklı karbonhidratlar olarak değerlendirilir. İçinde siz ve bebeğinizin ihtiyacı olan lif, vitamin ve mineraller barındırır. Tahıllı ekmek, sebzeler ve meyveler, esmer pirinç, kinoa veya yulaf kompleks karbonhidratlara en iyi örneklerdir.

Mısır gevreği

 

Folik asit ve vitamin yönünden zenginleştirilmiş mısır gevreklerini tercih edin. Günde bir kasede 100 mcg folik asit bulunur.  

Muz

 

Potasyum hazinesi olan muz, vücutta sıvı tutulmasını önler. Ayrıca uykusuz gecelerde birebirdir.  

Süt ve süt ürünleri

 

En büyük kalsiyum deposu olan süt ve süt ürünleri bebeklerin kemik gelişimi için çok önemlidir. Günde ortalama 3 porsiyon süt ürünü tüketmeye çalışın. (yoğurt, peynir, süt)

Tofu



Et yemeyenler için protein almanın en lezzetli yollarından birisi olan tofu, kalsiyum, magnezyum, demir, A vitamini ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu mineral ve vitaminler ise özellikle doğumdan sonra kanın pıhtılaşması için önemlidir.  

Çilek



C vitamini bakımından zengin olan çilekte, beta karoten, potasyum ve folik asit bulunur. Çileği demir içeren bir besin ile birlikte tercih ettiğiniz takdirde, içindeki C vitamini demir emilimini destekleyecektir.  

Brokoli



Kalsiyum, kemik gelişimi için gerekli olan folik asit ve magnezyum açısından zengindir. Besin değerlerini koruyabilmek için suda haşlamak yerine buharda pişirme yöntemini tercih edin.  

Yumurta

 

İyi pişirilmiş yumurta protein, demir ve B12 vitamini bakımından zengindir. Vücuttaki hücrelerin gelişimi bakımından önem taşır.  

Kabak çekirdeği

Omega – 3 ve omega – 6 yağ asitleri bakımından zengindir. Ayrıca magnezyum, A, B, D, E ve K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum ve çinko da içerir.