Emziren Annelerin Tüketmesi Halinde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

Gaz, yemek yeme ve sindirim sürecinin doğal bir sonucu olarak oluşur. Yetişkinler oluşan gazı gün içinde birçok kez tolere edebilirken, minik bebekler için bu durum o kadar kolay değildir. Henüz yeni doğmuş ve sindirim sistemi hala gelişmekte olan bebeklerin çoğu, özellikle ilk 4 ay yoğun gaz problemi yaşamaktadır. Oluşan bu gazın birçok sebebi bulunur. Örneğin; emzirirken yanlış pozisyonda tutulan bebek, sütü emerken bolca hava yutar. Bunun doğal bir sonucu olarak yoğun gaz problemleri görülür. Bir diğer neden ise emziren annenin beslenme şeklidir. Gaz yapan yiyecekleri bolca tüketen annelerin sütü ile bebekler de gaz sancısı çekebilir. Bu nedenle emziren anneler daha bilinçli beslenmeli, gaz yapan yiyecekleri sınırlı miktarda tüketmelidir. İşte, anne sütünde bebeğe gaz yapan yiyecekler...

Emziren Annelerin Tüketmesi Halinde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler

1)Bakliyatlar

Fasulye, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de gaz yapan besinlerin başında geliyor. Fasulye ve mercimek gibi bakliyâtların içinde yer alan rafinoz adlı şeker, sindirim sırasında problemlere neden olabiliyor ve yoğun gaz oluşmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla emziren annelerin bakliyat tüketirken biraz daha dikkatli olması gerekiyor.

2)Brokoli ve Karnabahar

Sağlıklı beslenme deyince ilk aklımıza gelen besinler brokoli ve karnabahardır. Ancak konu gaz olunca, bu ikiliye biraz daha temkinli yaklaşmak gerekiyor. Brokoli, gazın asıl gelişim noktası olan kalınbağırsaklara dek sindirilmez. Aynı zamanda karnabahar ve brokoli, içlerindeki sülfür bileşenleriyle gaz problemine sebep olur. Bu nedenle dengeli tüketmekte fayda var.

3)Lahana

Beyaz lahana ve brüksel lahanası da sülfür bileşenleriyle ön plana çıkan besinlerdir. Bu nedenle emzirme döneminde hem anne hem de bebek için gaz problemlerine neden olabilir. Dolayısıyla emzirme döneminde olan annelerin, lahanayla arasına biraz mesafe koyması iyi bir fikir olabilir.

4)Gazlı İçecekler, Çikolata, Kahve

Gazlı içecekler, adından da anlaşılabileceği gibi gaz yapan içeceklerin başında geliyor. Bebeğin sindirim sistemini bozabileceği gibi gaz oluşumunu da tetikleyebilir.  Aynı durum, çikolata için de söz konusudur. Kahve ise içindeki kafein nedeniyle bebekte uyku problemlerine ve boşaltım sıkıntılarına neden olabileceğinden, emzirme döneminde sınırlı tüketilmelidir.

5)Acı ve Baharatlı Yemekler

Acı ve baharatlı yiyecekler midedeki asit oranını yükseltir. Bu etki, anne sütüne yansıyarak bebekte gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Dolayısıyla bebeğe anne sütü verildiği sürece, annenin acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmasında fayda var.

6)İnek Sütü

İnek sütünün vücut için yararı çok olsa da sindirimi çok zordur. Yetişkinlerde bile gaz problemlerine sebep olabilen inek sütünün bebeklere en az 1 yaşına kadar verilmesi önerilmez. Bu sebeple, emziren annelerin inek sütünü sınırlı sayıda tüketmesi tavsiye edilir. Bu dönemde inek sütü yerine hindistan cevizi, badem veya yulaf sütü de tercih edebilirsiniz.